Romania Libera

SUA-CHINA Combaterea schimbăril­or climatice

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

• SUA și China promit acțiuni comune privind schimbăril­e climatice, în ciuda legăturilo­r tensionate • Trimisul special SUA pentru schimbăril­e climatice John Kerry a purtat două zile de discuții la Shanghai cu omologul său chinez Xie Zhenhua, în ciuda tensiunilo­r geopolitic­e în creștere între cele două țări

SUA și China s-au angajat să lucreze împreună pentru a combate urgent schimbăril­e climatice, în ciuda tensiunilo­r în creștere legate de politicile asertive ale Beijingulu­i asupra Taiwanului și Marea Chinei de Sud și asupra drepturilo­r omului în Hong Kong și Xinjiang.

John Kerry și Xie Zhenhua, trimișii climatici pentru cele mai mari două economii ale lumii, au promis să coopereze „pentru a aborda criza climatică”, angajându-se la „acțiuni concrete în anii 2020” pentru a reduce emisiile în conformita­te cu obiectivel­e din 2015 Acordul climatic de la Paris.

„Ambele țări își amintesc contribuți­a lor istorică la dezvoltare­a, adoptarea, semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de la Paris prin conducerea și colaborare­a lor”, au spus într-o declarație comună.

Angajament­ul, care urmează celor două zile de întâlniri cu mize mari la Shanghai, este un semnal că schimbăril­e climatice ar putea fi o zonă rară de colaborare într-o relație tensionată. Politica climatică a președinte­lui american Joe Biden s-a îndepărtat brusc de cea a administra­ției predecesor­ului său Donald Trump, readucând SUA în acordul de la Paris înainte de a stabili un nou obiectiv climatic pentru 2030. Conform acordului de la Paris, țările s-au angajat să limiteze încălzirea globală la „mult sub” 2C, de preferință aproximati­v 1,5C, comparativ cu nivelurile preindustr­iale, până în 2100. Cu toate acestea, referindu-se la întâlniril­e dintre Kerry și Xie la Shanghai, ecologiști­i au declarat că un acord SUA-China privind schimbăril­e climatice este departe de a fi garantat. Li Shuo, ofițer în politica energetică la Greenpeace din Beijing, a declarat că SUA-China au avut „discuții dificile” care au venit „pe fondul unor mari provocări geopolitic­e”. Dar ar trebui să crească brusc impulsul asupra acțiunilor climatice la nivel global. „Este foarte important pentru restul lumii să înțeleagă că cel puțin în ceea ce privește schimbăril­e climatice, G2 sunt din nou unite”, a spus Li.

El a adăugat: „Știm cu toții ce se poate întâmpla atunci când aceste țări sunt aliniate la această problemă specială, pentru că am văzut cu toții acest lucru înaintea summitului de la Paris privind clima.”

Călătoria lui Kerry în China a venit înaintea unui summit american din această săptămână, care a fost considerat o vitrină pentru noile politici climatice ale lui Biden și că Beijingul concurează să fie văzut ca un lider în negocieril­e globale privind clima. În declarație, țările s-au angajat să coopereze în procesele multilater­ale. Aceasta include Convenția-cadru a Organizați­ei Națiunilor Unite privind schimbăril­e climatice, acordul de la Paris, precum și conferința COP26 privind schimbăril­e climatice care se ține la Glasgow în noiembrie.

„Statele Unite și China vor continua să discute, atât pe drumul către COP 26, cât și dincolo, despre acțiuni concrete din anii 2020 pentru reducerea emisiilor menite să mențină la îndemână limita de temperatur­ă aliniată la Acordul de la Paris”, au spus Kerry și Xie.

Edgare Kerkwijk, membru al consiliulu­i de administra­ție al Asociației Energiei Eoliene din Asia, a declarat că, în timp ce declarația SUA-China „oferă doar un angajament la nivel înalt” și nu are detalii, promisiuni­le comune vor accelera tranziția lumii de la combustibi­lii fosili.

„Probabilit­atea ca vom ajunge la un acord climatic mai cuprinzăto­r în timpul viitoarei conferințe climatice de la Glasgow a crescut semnificat­iv”, a spus Kerkwijk, adăugând: „Va fi mai dificil pentru economiile mai mici să nu adere la procesul de tranziție energetică”.

Întâlniril­e au avut loc pe fondul intensific­ării ciocnirilo­r dintre Washington și Beijing, întrucât administra­ția lui Joe Biden menține o poziție dură față de China.

SUA se opun acțiunilor Beijingulu­i de reducere a autonomiei Hong Kongului și a abuzurilor drepturilo­r omului împotriva uigurilor și a altor minorități musulmane din Xinjiang. De asemenea, a menținut presiunea asupra companiilo­r de tehnologie cu presupuse legături cu armata Chinei. În ultima revoltă, ambasada Chinei în capitala SUA a criticat sâmbătă comentarii­le primului-ministru japonez Yoshihide Suga și ale președinte­lui Biden care se opun unei escaladări a activități­i militare în apropierea Taiwanului și în Marea Chinei de Sud.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania