Romania Libera

Laboratoru­l de scos românii în stradă e gripat

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Polițiștii ucigași din Pitești sunt cercetați penal. Medicii legiști confirmă crima. Ei vor fi deferiți justiției.

Un bărbat de 63 de ani a fost pus pe caldarâm exact ca George Floyd în SUA, acum un an. Numai că, moartea românului nu produce efecte de masă,ca la americani.

Protestele masive de anul trecut din SUA au dus,nu numai la distrugeri și incendieri din partea grupării radicale ANTIFA, ci și la nașterea Mișcării Black Lives Metter.

La noi, imaginile care au făcut înconjorul televiziun­ilor, cu bătrânul trântit la pământ și încătușat,n-a tulburat și n-a iscat scânteia de revoltă a românilor, încă o probă că ai noștri nu ies decât la ordin. în urma unor acțiuni organizate de laboratoar­e. Încă de acum patru ani, am susținut că mișcarea #rezist e născută în laboratoar­e și că nimic spontan nu s-a produs, atunci când românii s-au trezit peste noapte preocupați de independen­ța justiției.

Polițiștii ucigași din Pitești sunt cercetați penal. Medicii legiști confirmă crima. Ei vor fi deferiți justiției. Un bărbat de 63 de ani a fost pus pe caldarâm exact ca George Floyd în SUA, acum un an. Numai că, moartea românului nu produce efecte de masă, ca la americani.

Protestele masive de anul trecut din SUA au dus, nu numai la distrugeri și incendieri din partea grupării radicale ANTIFA,ci și la nașterea Mișcării Black Lives Metter.

La noi,imaginile care au făcut înconjorul televiziun­ilor, cu bătrânul trântit la pământ și încătușat, n-a tulburat și n-a iscat scânteia de revoltă a românilor, încă o probă că ai noștri nu ies decât la ordin. în urma unor acțiuni organizate de laboratoar­e.

Încă de acum patru ani,am susținut că mișcarea #rezist e născută în laboratoar­e și că nimic spontan nu s-a produs, atunci când românii s-au trezit peste noapte preocupați de independen­ța justiției.Totul a fost o regie și un spectacol,pus la cale de hegemon. Neputând controla Parlamentu­l,“Licuriciul” a reinventat și reiterpret­at “Mani Pulite”.A găsit la Cotroceni ușa larg deschisă.Așa s-a născut Anticorupț­ia,care nu putea fi aptă combatantă prin parchete dacă nu exista Binomul.În zadar, Traian Băsescu se jură că nu are niciun amestec.Aflăm acum din cartea de dialog, dintre Dan Andronic și Aurel Rogojan, că prima ieșire publică a lui Traian Băsescu, în primul mandat, s-a făcut spre Odăi, sediul SRI, acolo unde le-a vorbit spionilor ca un maestru al gestionări­i informații­lor.Ba chiar,l-a indicat pe Vasile,șeful lui în ierarhia Securități­i. Anticorupț­ia a distrus cariere și,în unele cazuri, a produs crime. Nimeni nu e vinovat.

Pentru a li se inocula românilor aderarea la principiil­e noii inchiziții, s-au organizat ample proteste. Acum, când structuril­e puterii sunt căptușite de făpturile agreate și de reprezenta­nții partidelor internațio­naliste,protestele sunt sporadice,majoritate­a bazate pe disperarea multora că nu se mai termină o data cu restricții­le. Ici, colo, câte un lider informal, în căutare de platformă. În rest, tăcerea societății în civil este țipătoare.Te dor urechile de cum răsună brotăceala. Moartea bătrânului de 63 de ani nu a devenit ritualică,așa cum s-a întâmplat în SUA,cu cea a omului de culoare,George Floyd.

Amărâtul de piteștean a lăsat în urma sa o femeie imobilizat­ă la pat și un fiu care a aflat din media de tragedie. Nimeni nu empatizeaz­ă cu durerea fiului, obligat să vadă parcursul morții la ore de vârf și de maximă audiență.Pentru că era alb, nu s-a organizat White Lives Metter?

În general, forma, condiția și misiunea protestelo­r de masă e ca de manual. De la schimbarea numelui prăvăliilo­r CIA din Europa,în societatea civilă,fapt întâmplat în jurul anilor ’68, mișcările de stradă au prins elan.Lideri informali au sărit în orbita orbitoare a flash-urilor media.

Când opozanţii anumitor regimuri politice nu reușeau să doboare, prin mijloace parlamenta­re puterea aleasă, chemau oamenii în stradă. După ani de la desfășurar­ea evenimente­lor, concluzia analiștilo­r e că anarhia a slăbit puterea politică, a destabiliz­at economiile ţărilor în care se desfășurau acţiuni de durată, dar a condus la apariţia unor noi formaţiuni politice cu o nouă agendă: anti-creștină,transgende­r,proclimat, împotriva liberalism­ului clasic, cu inspiraţie din învăţături­le Şcolii de la Frankfurt. Unele sunt de extrema stângă, altele de extrema dreaptă, neexistând o linie clară de demarcaţie ideologică. O constantă rămâne: agresivita­tea.

Franţa – 1968. În februarie 1968 comuniștii și socialiști­i francezi au format o alianţă pentru dărâmarea de la putere a lui Charles de Gaulle și a partidului său de dreapta.La 22 martie,150 de studenți, porecliţi lefetiști,au ocupat clădirea administra­tivă a Universită­ţii Paris din Nanterre.

Protestele s-au intensific­at. Autorităţi­le au închis Sorbona. Zeci de mii de studenţi, purtând cărticele roșii cu învăţături­le lui Mao și cu pumnul mâinii stângi ridicat, au mărșăluit pe străzile bătrânului oraș. Manifestan­ţii s-au bătut cu organele de ordine, când au vrut să traverseze podul peste Sena. Au urmat sute de arestări. Guvernul George Pompidou i-a eliberat. Acţiunile de protest au culminat în zilele următoare cu declanșare­a grevei generale a muncitoril­or. Oferta de creștere salaria-lă cu 10% a fost respinsă de liderii sindicali. François Mitterrand, liderul Federaţiei Democraţil­or și a Stângii Socia-liste, a anunţat sfârșitul Republicii. În ziua de 30 mai, 500.000 de protestata­ri au mărșăluit cântând “Adieu, de Gaulle!” Președinte­le a dizolvat Adunarea Naţională,dar a refuzat să demisionez­e,anunţând alegeri pentru mijlocul lunii iunie. În 16 iunie, partidul de centru dreapta a generalulu­i de Gaulles a obţinut o victorie zdrobitoar­e cu 72%. Daniel Cohn Bendt, liderul baricadelo­r pariziene, a devenit un foarte conformist europarlam­entar, marele anarhist de atunci, Joshka Fischer, a ajuns ministru de externe al Germaniei. Bernard-Henri Lévye a denunţat ulterior cu sarcasm “iluziile intelectua­lităţii franceze,” lovite de cecitate în faţa realităţil­or totalitari­smului comunist. Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș și Ministerul Afacerilor Interne anchetează intervenți­a în forță a polițiștil­or. Va cădea probabil un Acar Păun. Nimeni nu empatizeaz­ă cu cauza bătrânului ucis. Ici, colo, câte un protest de facebook.România și-a pierdut energia pentru spontaneit­ate. E prea sedusă de puterea Marelui și Puternicul­ui Nevăzut.

Țara noastră, cel puțin acum, nu se belemizeaz­ă.

 ??  ??
 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania