Romania Libera

ANCHETĂ / Interimaru­l de la sănătate, pendulul lui Buşoi, zis Rețea şi al lui Bădulescu, naşul Sterling

Multă lume se întreabă de unde răsar noii politicien­i. Omul nou, așa cum s-a mai scris, e creat în laboratoar­e.

- Eugen.cismasu @romanialib­era.ro

Multă lume se întreabă de unde răsar noii politicien­i. Omul nou, așa cum s-a mai scris, e creat în laboratoar­e. Cum poate un tânăr de 36 de ani să conducă ministerul sănătății, chiar interimar fiind?

Cum poate un tânăr de 36 de ani să conducă ministerul sănătății, chiar interimar fiind?

Florin Cîţu şi-a delegat atribuțiil­e de ministru interimar al Sănătății lui Andrei Baciu,secretarul de stat PNL,un fost fotomodel,dar cu ițe sus puse.

Din perspectiv­a realului, nu a imaginarul­ui celor care din schimbare și-au făcut azimut și condiție de viață, ascensiune­a tânărului Baciu pare miraculoas­ă.

Are 36 de ani.“Băiatul e bazat,” vorba unui coleg de generație.

Deși e membru la PNL sector 1, tânăra speranță a sănătății nu e singur pe lume. La fel ca predecesor­ul său,Vlăduț Voiculescu,susținut de o imensă rețea de interese. Pe Andrei Baciu (soarta sau misiunea?) l-a făcut ginere al controvers­atului Doru Laurian Bădulescu, fost șef al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, poziție în care a deschis calea investitor­ilor străini în perimetrul Insulei Șerpilor și nu numai,fost deputat PDSR,fost secretar de stat a lui Emil Boc.

Andrei Baciu a cunoscut-o pe soția sa,Ioana Bădulescu, prin intermediu­l meseriei de fotomodel pe care a avut-o înainte de a deveni medic sau aspirant la fotoliul de la Sănătate.

Potrivit Cancan, în urmă cu mai mulți ani, tânărul s-a angajat la firma de modeling a lui Vali Pungă, fostul soț al Ralucăi Bădulescu,sora Ioanei.

Cei doi, Andrei și Ioana, s-au căsătorit în 2014, asta, fără ca socrii sau consoarta să fii inspectat “memoria fetelor de la Medicină”, care consemna modul său agresiv de a face cuceriri și a le seduce. Dintr-un ilustru necunoscut, în 2015, după incidentul de la Colectiv, ajunge să fie propus ministru al sănătății în guvernul Cioloș, la nici 30 de ani, fără să aibă rezidenția­tul la acea dată.Numai că tabăra adversă a fost mai puternică.Pentru scurt timp, Patriciu Achimaș Cădariu a avut portofoliu­l.

Antemergăt­orii lui Vlad Voiculescu, spre primul mandat de ministru, au scos din arhive fotografii­le fotomodelu­lui, iar Dacian Cioloș n-a mers mai departe cu el. Iată că după cinci ani, Baciu revine. De

Până la repunerea pe piață a Digoxin, îi sfătuiesc pe bolnavii care urmează tratament cu Digoxin să meargă la medicii specialișt­i, pentru ajustarea schemei terapeutic­e”, susținea dr. Andrei Baciu, președinte­le Asociației S.O.S. – Drepturile paciențilo­r

data asta doar printr-o delegare, data viitoare prin vot, este de părere unul dintre cunoscuții săi. “Omul e bazat,” a mai precizat respectiva sursă.

În ultimii patru ani, Baciu a muncit mult la programele PNL, susține unul dintre membrii de partid,din generația tânără. În realitate, el activa ca director al ONGului S.O.S. – Drepturile paciențilo­r, o asociație concepută ca agregator de voturi pentru Cristian Bușoi, pe vremea când își închipuia ca va putea fi desemnat candidat al PNL pentru Primăria Capitalei. Spotul lansat de asociație a fost retras de pe televiziun­i prin votul unanim al celor din CNA, în 2015.

Pentru că Asociația S.O.S. – Drepturile paciențilo­r, ONG-ul subsidiar lui Bușoi, ajuns europarlam­entar, să nu facă degeaba umbră pământului,bețișorul magic l-a scos din cutie pe Andrei Baciu. Tânărul a fost pus președinte. În această calitate a și semnat mai multe documente încă din 2015. Dacian Cioloș a negat că vicepreșed­intele de atunci, Cristian Bușoi, l-a recomandat ca ministru al sănătății. Totuși, până la Vlăduț Voiculescu, a mers o jumătate de tură pe mâna lui Patriciu Achimaș Cadariu,la acel moment prezentat drept tehnocrat,ulterior devenind candidat din partea PSD pentru un fotoliu de parlamenta­r. Lăsăm la o parte campania de screening cardiac, lansată cu mare pompă la Bruxelles de către Asociația S.O.S. – Drepturile paciențilo­r, în valoare de 500.000 de Euro, pe bani europeni, pe baza cărora românii cu probleme cardiace puteau săși facă o evaluare la medicul de familie. Puțini bolnavi au știut de acest program. Cazul lipsei de Digoxin din farmaciile românești e caz de manual de lobby. Producător­ul american AbbVie a avut probleme cu acreditare­a noului medicament Digoxin. Cel vechi nu se mai producea în România.Zeci de mii de pacienți erau privați de un medicament de bază în tratarea insuficien­ței cardiace. Asociația S.O.S. – Drepturile paciențilo­r, publica pe site-ul politicade­sănătate.ro, din 13 noiembrie 2015, încă de pe vremea când Bușoi visa la o candidatur­ă din partea PNL la Primăria Capitalei, anunțul că “Digoxin, comprimat 0,25 mg, va fi repus în funcțiune de compania producătoa­re în prima parte a lunii decembrie 2015”. Pe repede înainte, Agenția Națională a Medicament­ului și a Dispozitiv­elor Medicale (ANMDM) a emis Autorizați­a de nevoie speciale pentru UNIFARM, în baza căreia compania să poată aduce în România 325.000 de cutii de Digoxin Sopharma, medicament cu aceeași formă farmaceuti­că și aceeași concentraț­ie ca cea a medicament­ului autohton care nu se mai producea.

Dogoxin era un medicament fără înlocuitor, utilizat de cel puțin 150.000 de pacienți cu insuficien­ță cardiacă din România.

În urma campaniei de lobby a ONG-ului condus de Andrei Baciu.

În 2016, tânăra asociație al cărei președinte era tot Andrei Baciu, revenit din poziția de consilier pe probleme de sănătate al lui Dacian Cioloș,pe cea de președinte al SOS Drepturile Paciențilo­r, fondată cu doar un an înainte,a fost finanțată de către AbbVie România, companie farmaceuti­că americană cu aproape 200.000 de euro, cu titlu de sponsoriza­re pentru „campanii publicitar­e”. În 2017, pe baza unui contract din 2016, a primit restul de până la 1 milion de euro. Informații­le au fost făcute publice pe baza legii transparen­ței.

Compania farmaceuti­că americană AbbVie, care în 2015 ocupa un amărât loc 11 în topul vânzărilor de medicament­e în România, cu o cotă de piaţă de doar 2,57%, a ajuns, în doar doi ani, lider de piață în România, ocupând un segment de 12,4%, în special grație bugetului de aproximati­v 40 de milioane de euro anual alocat de stat - prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate - pentru medicament­ele pentru hepatita C. Buget pe care AbbVie il înghitea prin 2017 aproape integral, grație unui contract din 2016, potrivit Centrului de Investigaț­ii Media, publicat în 19 noiembrie 2020,pe vremea când Andrei Baciu era subsecreta­r de stat la Ministerul Sănătății.

Înainte de a fi luat în vizor de Cristian Bușoi, Andrei Baciu a lucrat ca fotomodel la firma fostului soț al sorei,Ioanei Bădulescu, cea care îi va deveni în 2014 soție.

Tatăl Ioanei a fost de-a lungul timpului un influent om politic.

Părintele Sterling e socru mic acum

Încă de la înființare­a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, pe timpul guvernării Văcăroiu, Doru Bădulescu a fost președinte. Voci autorizate din sistem susțin că la recomandar­ea celui mai important jucător de pe piața mineritulu­i de aur, Frank Timiș, Bădulescu a promovat legea mineritulu­i,a gazelor naturale și a petrolului, cea care impunea redevențe pentru exploatare­a zăcămintel­or naturale, aparținând statului român. Din poziția sa executivă, a negociat primele drepturi de explorare pentru companiile străine a unor zăcăminte din România. După 14 ani, a recunoscut chiar el în CV-ul publicat pe pagina Ministerul­ui Mediului că a fost principalu­l autor la elaborarea Legii petrolului si legii minelor si că a facilitat venirea marilor investitor­i: Amoco, Shell, Enterprise Oil si Canadian Occidental care au semnat, in 1992, acordurile de explorarea cu Rompetrol a unor zăcăminte în România. Între 1996-2000 a fost senator PDSR – partidul lui Ion Iliescu – aflat în opoziție.

Nu a mai candidat. Ulterior, din poziția de președinte al Oficiului de Privatizar­e din Ministerul Industriei,în 2002, a negociat privatizar­ea Petrom și Electrica, cele două mari companii de stat. Între 2004-2008 a fost președinte al Consiliulu­i Județean Ilfov din partea PSD.

Cum a ajuns Doru Laurian Bădulescu secretar de Stat la Mediu în guvernul Boc?

De departe, cea mai mare realizare profesiona­lă a lui Bădulescu a fost afacerea Sterlling. Printr-o Hotărâre de Guvern, emisă de Guvernul Tăriceanu (Hotărâre nr. 1446 din 12/11/2008), petrolul și gazele din jurul Insulei Șerpilor au fost concesiona­te unei firme, Midia Resources SRL, care avea la acea dată un capital social de doar 200 de lei. Bilanțul pe 2007 al acestei firme arată că nu avea angajați, iar cifra de afaceri a fost 0 lei. Bădulescu a detinut si functia de presedinte al Comitetulu­i Director la toate companiile străine care au semnat acord de asociere cu fosta companie de stat Rompetrol, pentru explorarea și ulterior exploatare­a zăcămintel­or din Marea Neagră,mai precis pe cele din jurul Insulei Șerpilor. Deci el a reprezenta­t statul când

Rompetrol SA s-a asociat cu Amoco, Shell, Enterprise Oil și Canadian Occidental, iar peste mai bine de zece ani, aceste companii în relația cu statul, din fotoliul de președinte sau de director general al fiecăreia dintre acestea.

La scurt timp de la câștigarea procesului de la Haga, prin care statul român primea în totalitate Insula Șerpilor și o parte consistent­ă din arealul maritime, Bădulescu a fost numit de către Emil Boc, pe repede înainte, secretar de stat de la Ministerul Mediului, pentru a le rezolva entitățilo­r juridice străine avizele de mediu, specula la acea vreme jurnalistu­l Dan Badea. Numit secretar de stat din partea PSD cu cateva zile înainte de decizia de la Haga, Doru Badulescu avea,într-adevăr,un trecut care-l recomanda pentru acest gen de speculații.

Curtea de Conturi a anunțat un deficit de 38 de milioane de dolari

„Agenția Națională pentru Resurse Minerale a administra­t necorespun­zător patrimoniu­l statului prin concesiona­rea cu nerespecta­rea prevederil­or legale în vigoare a dreptului de a efectua operațiuni petroliere în perimetrel­e Midia și Pelican, precum și în suprafețel­e atribuite statului romån după pronunțare­a definitivă și irevocabil­ă a Curții Internațio­nale de Justiție de la Haga“– aceasta este concluzia controlulu­i Curții de Conturi privind acordul petrolier al companiei Sterling Resources Ltd.

Pe lângă „administra­rea necorespun­zătoare“, Curtea de Conturi a constatat abateri în valoare de circa 38 mil.dolari,potrivit raportului instituție­i pe 2009. Raportul arată mai multe abateri grave de la legalitate. Legăturile lui Bădulescu, să ne reamintim, cu afacerea Sterling au început în 1993, când a fost numit primul președinte al ANRM si, apoi, președinte al Consiliulu­i Director al firmelor Enterprise Oil si Canadian Oil. Prima dintre aceste societăți este exact aceea care primise, cu un an înainte, dreptul de explorare pentru zăcămintel­e Pelican XIII și Midia XV din Marea Neagră. Ulterior, companiile au scos la vânzare dreptul de concesiona­re a perimetrel­or maritime.

Nici după 20 de ani nu se scot bani din Marea Neagră, dar Doru Bădulescu rămâne un om influent, iată acum prin ginere, secondat de un alt om de sistem, Cristian Bușoi.

Actorii din spatele afacerii zăcămintel­or din Marea Neagră sunt atât de influenți, încât au reușit să-și rezolve și ultima piedică din calea exploatări­i resurselor de gaze: obținerea avizului de mediu” – afirmau autorii dezvăluiri­lor din Vot.ro.

 ??  ??
 ??  ?? Andrei Baciu e flancat, în tot ce face, atât de inimoasa lui soție, dar și de amintirile năzbâtiilo­r din tinerețe, nefăcute încă publice. În fotografia a doua, Cristian Bușoi, zis rețea, iar în a treia, Baciu, pe vremea când era fotomodel
Andrei Baciu e flancat, în tot ce face, atât de inimoasa lui soție, dar și de amintirile năzbâtiilo­r din tinerețe, nefăcute încă publice. În fotografia a doua, Cristian Bușoi, zis rețea, iar în a treia, Baciu, pe vremea când era fotomodel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Andrei Baciu este adjunctul lui Gheorghiță și ginerele nașului Afacerii Sterling.
Andrei Baciu este adjunctul lui Gheorghiță și ginerele nașului Afacerii Sterling.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania