Romania Libera

ROMÂNIA VA FI RAMPA DE LANSARE PENTRU AVIOANELE NATO

Rusia a pregătit pentru luptă o uriașă forță militară în zona Mării Negre, iar NATO trimite soldați și armament în țările aliate, dintre care cea mai importantă este România.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Visul de sute de ani al Moscovei, de a transforma Marea Neagră în „lac rusesc”, pare a fi o ambiție personală pentru actualul președinte Vladimir Putin. Site-ul rusesc Sputnik News a publicat, chiar în limba română,un articol în care anunță ce forță militară uriașă a pregătit Rusia împotriva avioanelor și navelor NATO care vin “să tulbure Marea Neagră”. Rusia anunță că a trimis deasupra Mării Negre avioane de bombardame­nt Su-24M și Su-34, precum și avioane de vânătoare multirol Su-27SM și Su-30SM, care acum exersează lansări de rachete și de bombe. De asemenea, în zonele de la frontiera cu Ucraina, Rusia a trimis forțe terestre care ar însuma un personal de 87.000 de oameni, 18 sisteme operativ - tactice “Iskander-M”, 1100 de tancuri de tip T-72 B/B2/B3, T-80 BV/BVM, T-90 A, 2600 de blindate (BTR-82 A, BMP-3, “Tigr”), 1170 de unități de artilerie (“Msta-B”, “Akația”, “Pion”),precum și 400 de sisteme de lansare multiplă a rachetelor.

Lideri din “eșalonul doi” al Moscovei lansează tot mai des mesaje conform cărora statele NATO ar amenința securitate­a și stabilitat­ea regională prin acțiunile lor din Europa de Est, mai ales din zona adiacentă Mării Negre, ceea ce ar impune o ripostă din partea Rusiei. Se știe Rusia are trupe și armament în Crimeea și în Transnistr­ia.

La finalul anului 2020, purtătoare­a de cuvânt a Ministerul­ui rus de Externe, Maria Zaharova, susținea că trupele SUA din România și Bulgaria s-ar instrui pentru a ataca Rusia. Bulgaria a dezmințit aceste acuzații, însă România a preferat să nu reacționez­e. Acuzațiile erau emise tocmai pentru a justifica sporirea prezenței militare a Rusiei.

Încă de acum șase luni, ambasadoru­l din acel moment al Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, avertiza public România că poate fi atacată de Rusia din Crimeea sau din Transnistr­ia.

Uriașa armată pe care Rusia o anunță că a pregătit-o în estul Europei ar urma să contracare­ze nu neapărat armatele țărilor NATO riverane Mării Negre,întrucât acestea îi sunt net inferioare. Drept comparație, întreaga armată a României este inferioară celei pe care Rusia pretinde că o are deja în zonă. Dar Rusia spune că se pregătește de acțiune împotriva forțelor pe care Statele Unite și Marea Britanie le trimit,în această perioadă,pe Flancul Estic al NATO,inclusiv în România.

La nivel NATO, decizia nu e doar militară ci și politică, iar o schimbare de abordare pare a fi intervenit după o discuție telefonică purtată între președinți­i Joe Biden și Vladimir Putin. De exemplu, publicația britanică Times citează experți care susțin că guvernul de la Londra a luat decizia de a-și asuma un rol primordial în rezolvarea crizei din jurul Ucrainei, criză în care, inevitabil, este implicată și România. Experții de la Londra susțin că rolul atribuit Marii Britanii “poate fi chiar mai mare decât cel al SUA”. Cu alte cuvinte,pentru a-și menaja relația cu Rusia, Statele Unite au decis să reducă nivelul vizibil al implicării lor în spațiul Mării Negre,dar au transferat Marii Britanii rolul de lider al operațiuni­lor NATO din zonă. Statele Unite au anunțat că renunță să trimită în aceste zile două distrugăto­are în Marea Neagră,așa cum proceda în ultimii ani. În schimb, Marea Britanie a precizat că,luna viitoare,va trimite în Marea Neagră un distrugăto­r dotat cu rachete antiaerien­e, precum și o fregată antisubmar­in. Ele fac parte dintr-o grupare navală condusă de portavionu­l “Queen Elisabeth”, aflat în prezent în Marea Mediterană. Agenția de presă a Rusiei, TASS, remarcă faptul că Marea Britanie s-a declarat dispusă să suplimente­ze forțele din zona Mării Negre, în funcția de evoluția situației din zonă – situație care, pornind de la criza din Ucraina, poate afecta și alte țări.Cele mai expuse ar fi Republica Moldova, apoi România.

În timpul exercițiil­or, personalul militar gândeşte scenarii care includ și bombardame­nte asupra teritoriul­ui Rusiei, cu ajutorul bombardier­elor strategice americane”

MARIA ZAHAROVA, Purtătoare­a de cuvânt a Ministerul­ui rus de Externe

România și

Polonia sunt fundamenta­le în NATO. Sevastopol­ul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul de aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”

ADRIAN ZUCKERMAN,

Fost ambasador al Statelor Unite

 ?? FOTO EUROFIGHTE­R ?? Marea Britanie preia de la SUA rolul de lider în zona Mării Negre și trimite în România avioane de luptă și nave
militare.
FOTO EUROFIGHTE­R Marea Britanie preia de la SUA rolul de lider în zona Mării Negre și trimite în România avioane de luptă și nave militare.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania