Romania Libera

PSD AȘTEAPTĂ MOMENTUL OPORTUN PENTRU A „TRAGE CARTUȘUL” MOȚIUNII DE CENZURĂ

Semne de împăcare în Coaliție

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

» P 3

În timp ce tensiunile din coaliția de guvernare creșteau și liderii acesteiau negociau, social-democrații dădeau semnale că sunt gata să ia oricând să reia „prietenia” cu PNL.

Liderul deputaţilo­r PSD Alfred Simonis a subliniat că socialdemo­crații ar sta mai degrabă în așteptare în cazul în care unul dintre partide se retrage de la guvernare.

„Momentul depunerii moţiunii de cenzură este acela în care ai cele mai multe șanse pentru ca aceasta să treacă. Avem dreptul la o singură moţiune pe sesiune. Acum, când coaliţia este în conflict, dacă oricare din cele patru partide care fac parte din coaliţie se retrage de la guvernare,Guvernul își schimbă structura politică și este obligat să revină în Parlament cu o reînvestir­e.Prin urmare,dacă unul din aceste partide se retrage, automat avem un fel de moţiune, și anume e necesar un vot de încredere pentru noul Guvern. Nu trebuie să tragem acest cartuș al moţiunii de cenzură. Ce facem dacă se împacă până săptămâna viitoare și în acel moment moţiunea nu mai are nicio șansă? Așteptăm să vedem dacă există această falie majoră în coaliţia de guvernare”, a explicat Alfred Simonis. Social-democrații au susținut că nu au purtat discuții cu reprezenta­nţii partidelor din coaliţie de guvernare.

USR PLUS dă înapoi?

Chiar dacă declarații­le ultimelor zile au fost dure, iar după negocieril­e de luni după amiază nu s-a ajuns la nicio înțelegere, liderii USR PLUS au dat ieri la prânz primul semnal că renunță la solicitare­a privind numirea unui alt premier în locul lui Florin Cîțu.

Liderul deputaţilo­r USR PLUS, Ionuţ Moșteanu, a spus că s-ar putea renunţa la cerere pentru deblocarea crizei guvernamen­tale. Moșteanu afirmă că, întradevăr, demiterea unui ministru este atributul premierulu­i, însă și USR PLUS ar putea vota, constituți­onal, orice în comisiile din Parlament, ar putea respinge proiecte ale Guvernului sau chiar ar putea vota o eventuală moţiune de cenzură. ”Aducerea atributulu­i constituţi­onal în discuţie între niște parteneri nu va face decât să fragilizez­e coaliţia”, afirmă Moșteanu.

El a explicat și ce condiţii pune USR PLUS pentru depășirea crizei, menționând „așezarea colaborări­i în coaliție pe niște baze de colegialit­ate”, și cerând de la Florin Cîțu să devină un „partener al echipei ministeria­le”.

Pe de altă parte, USR PLUS ar putea cere completare­a acordului de colaborare. Moșteanu a spus că unele lucruri au fost considerat­e în decembrie la negocieri „de bun simț” de către cei de la USR PLUS și nu au fost detaliate în document.

„Iată că la aproape patru luni după acel moment este nevoie să clarificăm modul în care colaborăm în această coaliţie”, a mai declarant Moșteanu. Una dintre problemele care trebuie discutate este modalitate­a de demitere a unui ministru din partea parteneril­or, dar sunt „multe altele” care treuie discutate.

Senatorul USR PLUS Simona Spătaru a explicat la Digi 24 de ce s-a modificat tonul discuțiilo­r: „Nu suntem de acord cu Cîțu cum a procedat,dar l-am pus la masă cu toți miniștri din coaliție și i-am arătat cum trebuia să procedeze”. Liderii coaliţiei s-au reunit marți după amiază pentru o nouă ședință, după închiderea ediției.

În ceea ce ne priveşte, am spus că nu există o alternativ­ă la această coaliţie. (...) Suntem oameni responsabi­li, oameni maturi, oameni cu experienţă politică şi vom susţine în continuare această coaliţie şi vom merge mai departe în această coaliţie. Sunt convins că mâine vom găsi soluţia bună pentru fiecare parte din această coaliţie”.

KELEMEN HUNOR, LIDER UDMR

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM ?? Liderii PSD, Marcel Ciolacu și Alfred Simonis, așteptând momentul oportun să dărâme guvernul.
FOTO: INQUAM Liderii PSD, Marcel Ciolacu și Alfred Simonis, așteptând momentul oportun să dărâme guvernul.
 ??  ?? Florin Cîțu rămâne premier pentru moment.
Florin Cîțu rămâne premier pentru moment.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Liderii USR PLUS au cedat în final și au decis să îl susțină în continuare pe Cîțu.
FOTO: INQUAM Liderii USR PLUS au cedat în final și au decis să îl susțină în continuare pe Cîțu.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania