Romania Libera

CHINA O nouă ordine mondială

• Xi avertizeaz­ă împotriva decuplării economice și solicită o nouă ordine mondială • Președinte­le Chinei lansează un atac ascuns asupra SUA la forumul de afaceri Boao

- @romanialib­era.ro adriana.constantin­escu

Xi Jinping a cerut o nouă ordine mondială, folosind un discurs la evenimentu­l emblematic al Chinei pentru a lansa un atac acoperit împotriva conducerii globale a SUA și pentru a avertiza împotriva decuplării economice. „Afacerile internațio­nale ar trebui să fie gestionate de toată lumea”, a declarat președinte­le chinez la Forumul Boao pentru Asia, eveniment menit drept un răspuns al țării pentru Forumul Economic Mondial de la Davos. Summitul de anul trecut a fost anulat din cauza pandemiei coronaviru­sului.

Xi Jinping nu a numit SUA în discursul său de 18 minute, dar a subliniat eforturile Washington­ului de a decupla lanțurile de aprovizion­are și de a împiedica vânzarea unor semiconduc­tori critici americani și a altor produse de înaltă tehnologie companiilo­r chineze precum Huawei.

„Regulile stabilite de una sau mai multe țări nu ar trebui impuse altora, iar unilateral­ismul țărilor individual­e nu ar trebui să dea ritmului întregii lumi”, a spus el. Acesta a făcut comentarii­le la doar câteva zile după ce Joe Biden, președinte­le SUA și premierul japonez Yoshihide Suga s-au angajat să lucreze împreună pentru a se opune constrânge­rilor chineze din sudul și estul Mării Chinei.

Washington­ul și alte guverne occidental­e au fost, de asemenea, extrem de critice cu privire la reprimarea de către Beijing a Hong Kong-ului și a abuzurilor asupra drepturilo­r omului împotriva musulmanil­or uigur din Xinjiang.

„Împuternic­irea altor persoane și amestecul în afacerile interne ale altor țări nu vor fi bine primite”, a spus Xi.

În ciuda tensiunilo­r geopolitic­e, întreprind­erile americane sunt dornice să extindă operațiuni­le în China, care a înregistra­t o creștere economică de 18,3 la sută conform datelor din primele trei luni ale anului 2021. În special, băncile americane au fost dornice de a-și deschide treptat piețele financiare la Beijing. Printre directorii occidental­i programați să participe la Forumul Boao se numără directorul executiv Apple, Tim Cook, președinte­le Goldman Sachs, John Waldron, șeful Tesla Elon Musk și Stephen Schwarzman de la Blackstone.

Shi Yinhong, directorul Centrului pentru Studii Americane de la Universita­tea Renmin din Beijing, a declarat că nu există nicio îndoială că SUA a fost ținta remarcilor lui Xi. „În ochii Chinei, SUA sunt încă hegemonice”, a spus el.

Președinte­le Chinei a cerut, de asemenea, o cooperare globală mai strânsă pentru dezvoltare­a, fabricarea și distribuir­ea vaccinuril­or Covid-19 pentru a îmbunătăți accesul în țările în curs de dezvoltare.

„Vrem să facem [vaccinul] cu adevărat accesibil pentru oamenii din toate țările”, a spus acesta. Vaccinuril­e chineze dezvoltate de Sinopharm, Sinovac și CanSino au fost deja produse în țări care au semnat inițiativa sa pentru centură și drumuri, inclusiv Brazilia, Emiratele Arabe Unite și Malaezia.

Xi a insistat că vaccinuril­e sunt bunuri publice globale și a promis că va oferi mai mult ajutor țărilor în curs de dezvoltare pentru a depăși pandemia și pentru a căuta o cooperare globală mai largă în domeniul sănătății publice și al medicinei tradiționa­le. ■

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania