Romania Libera

Dezastrul din spatele rezultatel­or lăudate ale elevilor

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Ţin să felicit elevii de clasa a opta, care ne-au adus în această perioadă plină de dezechilib­re şi de frustrări o veste foarte bună.” SORIN CÎMPEANU ministrul Educației

inistrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, se mândrește cu rezultatel­e obținute de elevii de clasa a VIII-a la simularea Evaluării Naționale,după un an de pandemie în care școlarii au fost vitregiți de un act educaționa­l de calitate. Reacția șefului Educației este firească, după mesajele băgătorilo­r în seamă, autoprocla­mați specialișt­i în educație, care au afirmat în spațiul public că subiectele de la simulările examenelor naționale au avut un grad prea ridicat de dificultat­e.

Din punctul meu de vedere, subiectele au fost cel puțin de nivel mediu, dacă nu chiar puțin indulgente, considerân­d că, de principiu, la o simularea ar fi benefic să oferi subiecte ceva mai grele decât la examenul propriu-zis.

Nu se vorbește însă despre cazurile nefericite de la această simulare a Evaluării Naționale. Am văzut următoarea știre pe Agerpres: “Evaluarea Națională / Promovabil­itate la simulare de doar 7,69% la o școală din municipiul Botoșani; nota medie – 3,89”.

Aceste date confirmă din nou, dacă mai era nevoie, faptul că în țara noastră, în pandemie, dar și înainte de apariția COVID-19, nu este respectată prevederea constituți­onală de “șansă egală la educație”.

În loc să se mândrească prea mult cu media de rezultate bune de la simularea Evaluării Naționale, ministrul Educației ar trebui să tragă un semnal de alarmă legat de aceste cazuri mai mult sau mai puțin izolate și să comande chiar o anchetă la nivel local, pentru a se stabili un plan de intervenți­e pentru remedierea situației absolut îngrijorăt­oare.

Pentru a discuta de principii liberale,să se impună cei competenți în societate, mai întâi trebuie să le oferim fundația de pregătire tuturor celor care reprezintă viitoarele generații.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania