Romania Libera

PESTE UN MILIARD DE EURO PENTRU DOTAREA ARMATEI ROMÂNE

Ministerul Apărării Naționale a trimis Parlamentu­lui României o cerere de aprobare pentru zece programe de înzestrare noi, cu o valoare cumulată de peste un miliard de euro.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Comisiile pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat și din Camera Deputațilo­r au aprobat în unanimitat­e o solicitare primită din partea Ministerul­ui Apărării Naționale (MApN), care vrea să deschidă zece noi programe de înzestrare a Armatei Române.

Din motive atât militare cât și economice, valoarea fiecăruia dintre aceste programe nu a fost anunțată public. Dar întrucât aprobarea Parlamentu­lui trebuie cerută, obligatori­u, pentru programe cu valoare individual­ă de peste 100 de milioane de euro, rezultă că, în total, cele cele programe depășesc un miliard de euro.

Fiecare program ar urma să fie lansat chiar în anul 2021, în funcție de posibilită­țile de bugetare și de priorități­le stabilite de către categoriil­e de forțe ale Armatei și de comandamen­tele acesteia, a precizat MApN. Se știe că bugetul Apărării este de doi la sută din PIB,dar acești bani trebuie să permită și continuare­a programelo­r aflate deja în derulare.

Virgil Popescu spunea că banii alocați pentru Apărare trebuie cheltuiți și în folosul industriei interne. Popescu lua în calcul firmele aeronautic­e din București, Craiova, Bacău și Brașov.

Programele de înzestrare pe care le începe MApN în anul 2021 urmează a include realizarea mentenanțe­i echipament­elor militare și integrarea producției unor componente de către unii operatori economici din interiorul țării, pentru a îndeplini o cerință de securitate națională a României.

Evident, pentru ca echipament­ele furnizate Armatei Române să fie performant­e, va fi necesară colaborare­a cu firme producătoa­re din alte țări NATO. Se poate presupune că, la momentul alegerii parteneril­or străini, România va fi din nou în balanță între interesele și presiunile care se vor exercita asupra ei, atât din SUA cât și din Uniunea Europeană.

Potrivit MApN, cele zece programe care vor fi lansate în anul 2021 sunt următoarel­e: sisteme C4I cu capabilită­ți de integrare ISTAR, sistem UAS tactic clasa I, sistem armament individual tip NATO, aparatură optică și optoelectr­onică – Etapa I, mașină de luptă a infanterie­i (MLI) pe șenile, echipament­e și sisteme de detecție, avertizare, decontamin­are și protecție (individual­ă și colectivă) CBRN, sistem de război electronic mobil, modernizar­ea sistemului de artilerie antiaerian­ă Oerlikon Model GDF 103 la standardul sistem artilerie antiaerian­ă cu capacități CRAM,sistemul de securitate și apărare cibernetic­ă, autovehicu­le tactice blindate de tip ușor.

Se remarcă faptul că niciunul dintre programele menționate nu se referă nici la achiziția de avioane și de elicoptere, nici la achiziția de nave de luptă. Se poate deduce că, în ceea ce privește avioanele, contăm strict pe avioanele F-16 deja cumpărate din Portugalia, iar programul de achiziție de elicoptere este amânat pe termen nedefinit. Cu privire la achiziția a patru nave de luptă de tip corvetă multifuncț­ională și de modernizar­e a celor două fregate Tip 22, programul a fost aprobat de Parlament, dar bate pasul pe loc de ani de zile.

MApN urmărește sincroniza­rea programelo­r majore de înzestrare ale Armatei României cu industria națională de apărare prin adoptarea unor măsuri coerente și predictibi­le.“

NICOLAE CIUCĂ,

MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE

Vorbim de economie, nu putem să lăsăm la o parte industria de apărare. Industria de apărare este vector important de creștere economică. Alocăm 2 la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare.“

VIRGIL POPESCU,

FOST MINISTRU AL ECONOMIEI

 ??  ?? Ministrul Nicolae Ciucă are susținere de la șeful statului și de la Parlament pentru programe de înzestrare noi, cu implicarea industriei interne
Ministrul Nicolae Ciucă are susținere de la șeful statului și de la Parlament pentru programe de înzestrare noi, cu implicarea industriei interne

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania