Romania Libera

Maratonul vaccinării

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Când ministerul sănătății e încălțat cu fesul, iar fantoma sinistrulu­i mai bântuie, medicii, asistenții, studenții din toate spitalele din Timișoara ies cu seringile înainte. În perioada 23-25 aprilie 2021, la Centrul Regional de Afaceri CRAFT, Bd. Eroilor de la Tisa, nr. 22, se va desfășura un adevărat maraton de vaccinare, sub sloganul “Pune umărul pentru Timișoara.Vaccinează-te!”- anunță Asociația pentru ATI “Aurel Mogoșanu.”

Inițiațiva aparține profesorul­ui Dorel Săndesc, fost secretar de stat în ministerul pe care-l cunoaște ca-n palmă (dar la ce îi folosește n.a.?) și se desfășoară tocmai acum când se pregătesc liftele să ia cu asalt, prin alt nume, marele buget al sănătății. Există o temere în societate că se va atinge pragul critic de persoane care doresc să se vaccineze, iar mai mult de jumătate refuză.

Când guvernul și autorități­le militare de la butoanele campaniei de vaccinare nu conștientizeaz­ă pericolul de a nu trece de 50%, iată că societatea civilă (nu în civil) acționează pentru cei mulți, dar și în numele lui Aurel Mogoșanu, primul ATI-st din zona de vest a țării.

Presa centrală nu a avut ochi să vadă, cum Asociația pentru ATI “Aurel Mogoșanu” a trimis voluntarii prin satele hunedorene - și nu numai pentru - a-i convinge pe cei mai săraci cu duhul să se vaccineze.

Nici primul Maraton pentru sănătate nu pare să stârnească emoția colegilor mei. Inițiatori­i proiectulu­i au pregătit 12.000 de doze de vaccin Pfizer. Ziua de vineri e deja full, relatează sursele locale. Dar marea majoritate a celor care s-au înscris pe platforma

Ro Vaccinare sunt români din străinătat­e, mai ales din Austria și din Elveția unde, potrivit declarații­lor lor, “e dezastru.” Așa cum am mai spus există o temere justificat­ă de atingere a punctului critic. Guvernul nu face nimic. Presa nu desfășoară campanii de informare despre beneficiil­e vaccinării.

În timp ce rețelele sociale sunt pline de fake-news-uri despre efectele adverse ale inoculării, așa zisele organisme responsabi­le cu organizare­a “tămăduirii de masă” nu par a fi preocupate de partea ostilă din societate.De cea care nu vrea “nici în ruptul capului.”

În zadar ne vaccinăm 3 din 10 români. Nu eradicăm pandemia.

Ministerul in charge ar trebui să vină nu numai cu date statistice ci și cu mecanisme cognitive și de ce nu persuasive. Și iarăși îmi aduc aminte câte vieți a salvat profesorul Aurel Mogoșanu, fără a avea tehnologia de astăzi a supraviețu­irii. De doamna Țuchi, soția sa, mă leagă amintirile copilăriei, dar și tratamentu­l paleativ administra­t mamei mele.

După ce a lucrat mai mulţi ani în spitale de top din Statele Unite, Franţa sau Anglia, întors în ţară, Dorel Săndesc s-a confruntat cu realitatea românească: aparatură veche și fonduri insuficien­te.

I-a promis mentorului său,Aurel Mogoșan, că va realiza progresul (real, nu imaginar) și se va implica în acțiunile de promovare a profesiei de anestezist cu mai multă determinar­e. Întors din străinătat­e, nu s-a dat la o parte și de la spălat pe jos și la curățat tencuiala.

În anul 2012, după ce a obţinut mai multe sponsoriză­ri, secţia pe care o conducea a devenit cea mai modernă secţie de terapie intensivă din ţară. Nu pentru că a știut să dea cu mopul, profesorul Săndesc a fost ales în Comitetul executiv al Societăţii Mondiale de Anestezie,din care fac parte doar trei medici din Europa.L-au chemat și la minister, recunoscân-dui-se spiritul inovativ și profesiona­lismul în management sanitar.

N-a făcut mulți pui, într-o instituție căpușată de zdrahonii importuril­or de medicament­e și de lăptarii vacilor grase ale finanțăril­or “noilor tehnologii”.

S-a pus pe drum. Întors la Timișoara a înființat Asociația pentru ATI “Aurel Mogoșanu.” Din această poziție a prezentat guvernului, pe timpul pandemiei,soluții pentru modernizar­ea sectorului deficitar și atât de asaltat în ultimul an.

Nu l-am auzit pe profesorul Săndesc, care și face “culmea” rating pe la televiziun­i, să se plângă de noua lege a salarizări­i care va lovi crunt în bugetele,acestor adevărați Sfinți Petru, care asigură tranziția dintre cele două lumii, ale vieții și ale morții.

În condițiile în care ministerul n-a avut timp de acțiuni de promovare, energicul Dorel Săndesc și-a pus o țintă înaltă: 10.000 de inoculări, în trei zile. La Centrul Regional de Afaceri, a deschis un non-stop pentru vaccinare. Speră ca mușterii să dea năvală, dar nu înainte de a se înscrie în platforma Ro Vaccinare.

Maratonul vaccinării pare să fie o acțiune de mare curaj. Dacă nu se va atinge ținta?

 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania