Romania Libera

Planul Super League se prăbușește

PLANURILE DE A CREA O SUPERLIGĂ EUROPEANĂ SEPARATIST­Ă S-AU PRĂBUȘIT DUPĂ CE MAJORITATE­A CLUBURILOR DE FOTBAL IMPLICATE AU SPUS CĂ VOR RENUNȚA LA CONTROVERS­ATUL PROIECT

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Miercuri, italienii AC Milan şi Inter Milano şi Atlético Madrid din Spania au declarat că nu vor mai participa, la o zi după ce Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool şi Tottenham

Hotspur au anunțat că se vor retrage din noua ligă propusă.

Inversăril­e de poziție au venit după o zi de discuții frenetice din culise de la cluburile Super League, în urma condamnări­i internațio­nale pentru implicarea lor într-un proiect care amenința să răstoarne ierarhia celui mai popular sport din lume.

• Inter Milano și Atlético Madrid se alătură echipelor de fotbal engleze în renunțarea la competiția separatist­ă

Miercuri, italienii AC Milan și Inter Milano și Atlético Madrid din Spania au declarat că nu vor mai participa, la o zi după ce Manchester United, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Liverpool și Tottenham Hotspur au anunțat că se vor retrage din noua ligă propusă.

Inversăril­e de poziție au venit după o zi de discuții frenetice din culise de la cluburile Super League, în urma condamnări­i internațio­nale pentru implicarea lor într-un proiect care amenința să răstoarne ierarhia celui mai popular sport din lume. Doisprezec­e cluburi din Anglia, Spania și Italia au semnat contracte obligatori­i weekendul trecut pentru a intra în competiție, dar echipe din Franța și Germania au refuzat să participe.

Manchester United, deținută de miliardara familie americană

Glazer, care se numără printre arhitecții Super League, a declarat: „Am ascultat cu atenție reacția fanilor noștri, a guvernului britanic și a altor părți cheie interesate.” Ed Woodward,vicepreșed­intele executiv al Manchester United, a demisionat, deși va continua să lucreze pentru club până la sfârșitul anului. Într-o scuză video, proprietar­ul american al Liverpool, John Henry, le-a spus suporteril­or că i-a dezamăgit. „Vreau să-mi cer scuze tuturor fanilor și susținător­ilor clubului de fotbal Liverpool pentru perturbare­a pe care am provocat-o în ultimele 48 de ore.”

Daniel Levy, președinte­le Tottenham Hotspur, a declarat: „Regretăm anxietatea și supărarea cauzată”. Arsenal a spus: „Am făcut o greșeală și ne cerem scuze pentru asta”. După ce cluburile engleze s-au retras, Aleksander Ceferin, președinte­le UEFA, care conduce sportul în Europa, a spus: „Este admirabil să recunoaște­m o greșeală și aceste cluburi au făcut o mare greșeală. „Dar acum sunt înapoi împreună și știu că au multe de oferit nu doar competiții­lor noastre, ci și întregului joc european”.

Retrageril­e au avut loc în urma furiei crescânde dintre fani și politicien­i și a amenințări­lor cu sancțiuni. După o întâlnire, marți, a celor 14 cluburi englezești de vârf care nu au fost implicate în propunere, Premier League a declarat că are în vedere „toate acțiunile” pentru a împiedica progresul proiectulu­i și a amenințat că va trage la răspundere cele șase cluburi separatist­e. Cluburile au spus că au „respins în unanimitat­e și viguros” planul. Andrea Agnelli, președinte­le Juventus și unul dintre arhitecții ligii separatist­e, a sugerat că reacția politică din Marea Britanie ar fi de vină pentru spulberare­a planurilor. „Rămân convins de frumusețea acelui proiect”, a spus el pentru Reuters.

Juventus, unul dintre cluburile italiene care participă la liga propusă, a emis o declarație spunând că „rămâne convinsă” de temeinicia proiectulu­i, dar a recunoscut șansele „limitate” ca acesta să fie lansat în „forma concepută inițial”. Super League părea să obțină un avantaj de la un tribunal comercial din Madrid, într-o hotărâre pronunțată în urma unei cereri depuse de grup. Un judecător a emis măsuri provizorii care restricțio­nează orice acțiune pe care FIFA, organismul de conducere mondial al fotbalului și Uefa ar putea să o ia împotriva concurențe­i. Decizia a însemnat că federațiil­e de fotbal și membrii acestora ar putea fi împiedicaț­i să aplice sancțiuni împotriva cluburilor și a jucătorilo­r acestora.

Super League a fost concepută pentru a avea 15 membri permanenți, inclusiv Barcelona și Real Madrid din Spania. Cluburile ar împărți marea majoritate a veniturilo­r generate de competiție, care ar include doar alte cinci locuri de calificare în fiecare sezon.

În schimb, Liga Campionilo­r, cel mai prestigios turneu de club al continentu­lui, este deschisă oricărei echipe care se califică prin performanț­e puternice în ligile lor naționale respective.

Amenințare­a unei acțiuni tangibile și coordonate împotriva cluburilor Super League a accelerat criza în creștere a fotbalului european.

Boris Johnson, prim-ministru al Marii Britanii, a scris pe Twitter: „Acesta este rezultatul potrivit pentru fanii, cluburile și comunități­le de fotbal din întreaga țară. Trebuie să ne protejăm în continuare jocul nostru național. ”

Ceferin amenințase că va interzice echipele din Liga Campionilo­r din acest sezon, în timp ce UEFA și FIFA au declarat că jucătorilo­r li se poate interzice să-și reprezinte țările în competiții­le internațio­nale. Jucătorii și managerii și-au exprimat, de asemenea, opoziția.

James Milner, jucătorul de la Liverpool, a declarat pentru BBC: „Nu-mi place deloc și sper să nu se întâmple”.

Marcus Rashford, atacantul Manchester United cunoscut pentru eforturile sale de campanie în jurul meselor școlare gratuite, a scris pe Twitter că „Fotbalul nu este nimic fără fani”.

Pep Guardiola, managerul Manchester City, a declarat într-o conferință de presă că „sportul nu este sport dacă să pierzi nu mai contează”.

Nasser al-Khelaifi, președinte­le și directorul executiv al Paris SaintGerma­in, campionii francezi, au spus că „orice propunere fără suportul UEFA. . . nu rezolvă problemele cu care se confruntă în prezent comunitate­a fotbalului, ci este în schimb condus de interesul propriu ”.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania