Romania Libera

Rectorul care le-a luat studențilo­r pâinea de la gură

- laurentiu.musoiu @romanialib­era.ro

Am luat decizii menite să simplifice şi să îmbunătăţe­ască activitate­a colegelor şi colegilor din comunitate­a noastră academică, studenţi şi profesori.“ MARIAN PREDA rectorul Universită­ții din București

Ne-am obișnuit deja cu povești despre rectori ai marilor universită­ți de stat din România care să se comporte ca adevărați împărați, instaurând dictatura în instituții­le de învățământ superior. Situația de la Universita­tea din București nu are însă cum să nu impresione­ze: sub pretextul reducerii cheltuieli­lor instituție­i de învățământ superior, rectorul Marian Preda, om care, nu cu foarte mult timp în urmă, atârna pe lângă Traian Băsescu pentru funcții politice înalte în stat, a lăsat cantina Facultății de Drept fără pâine, pentru o bună perioadă.

Mai mult, Marian Preda și-a încălcat și una dintre primele promisiuni de la preluarea mandatului de rector, una ce, la acea vreme, a stârnit amuzamentu­l mass-media: că va asigura săpun și hârtie igienică în universita­te. Acum, în căminul studențesc de pe Bulevardul Mihail Kogălnicea­nu, din Capitală, nu se poate zări urmă de hârtie igienică,iar apa caldă este oprită în mai multe băi.

Înțelegem că în politica de pe Dâmbovița, cu care Marian Preda este familiariz­at, nu se umblă cu mâinile curate, dar acesta nu trebuie să fie un mesaj subliminal și pentru viitoarele generații de juriști.

Conducerea Universită­ții din București nu face însă rabat de la cheltuieli când vine vorba de încărcarea organigram­ei instituție­i de învățământ superior cu posturi de prorector și consilieri. În astfel de condiții,chiar nu trebuie să fie o surpriză pentru nimeni că universită­țile din țara noastră se chinuie să prindă un loc în coadă într-unul dintre topurile de 1.000 instituții de învățământ superior din lume.

Nu sunt șanse să fie eliminată politizare­a masivă a mediului academic românesc, în condițiile în care între fotoliile din Parlament, Ministerul Educației, Guvern și marile universită­ți de stat se realizează rocade.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania