Romania Libera

UEFA mimează compasiune­a

- LAURENȚIU MUȘOIU SENIOR - EDITOR

Cel mai recent scandal internațio­nal din sfera sportului rege, înființare­a UEFA Super League, ne demonstrea­ză, încă o dată,dacă mai era nevoie, cât neapreciat este fotbalul românesc, la nivelul marilor puteri ale Europei.

Multe cluburi din cele mai puternice campionate de fotbal de pe Bătrânul Continent și-au manifestat dezacordul față de înființare­a UEFA Super League, o competiție exclusivis­tă alcătuită din cluburi de mare tradiție din Europa,dar care vor fi mereu calificate la acest turneu, indiferent de performanț­ele pe care le vor realiza într-un sezon precedent, atât pe plan local, cât și internațio­nal. Competiția nouă ar fi urmat să fie disputată între cluburile fondatoare (Arsenal, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Inter Milano, Juventus, AC Milan, Atletico Madrid, Barcelona și Real Madrid) cărora ar urma să li se alăture alte formații importante, invitate, până când se va forma o ligă de 20 de competitoa­re.

Cel mai recent scandal internațio­nal din sfera sportului rege, înființare­a UEFA Super League, ne demonstrea­ză, încă o dată, dacă mai era nevoie, cât neapreciat este fotbalul românesc,la nivelul marilor puteri ale Europei.

Multe cluburi din cele mai puternice campionate de fotbal de pe Bătrânul Continent și-au manifestat dezacordul față de înființare­a UEFA Super League, o competiție exclusivis­tă alcătuită din cluburi de mare tradiție din Europa, dar care vor fi mereu calificate la acest turneu, indiferent de performanț­ele pe care le vor realiza într-un sezon precedent, atât pe plan local, cât și internațio­nal.

Competiția nouă ar fi urmat să fie disputată între cluburile fondatoare (Arsenal, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Inter Milano, Juventus, AC Milan, Atletico Madrid, Barcelona și Real Madrid) cărora ar urma să li se alăture alte formații importante, invitate, până când se va forma o ligă de 20 de competitoa­re.

Cluburi importante, dar obișnuite cu poziționăr­i de la locurile 3 – 4 în jos, în cele mai puternice competiții fotbalisti­ce interne ale Europei,și-au manifestat nemulțumir­ea,iar proiectul pare să se îndrepte spre abandon.

Prin urmare, UEFA a cedat în fața presiunilo­r puse de cluburile de nivel secund din primele ligi fotbalisti­ce ale Angliei, Italiei și Spaniei și de suporterii acestora.

Forul fotbalisti­c european nu a fost la fel de impresiona­t însă și când a venit vorba de cluburi din țări mai sărace, precum România, Bulgaria, Serbia, Croația etc.

UEFA a exclus cluburile din astfel de țări și din cea de-a doua competiție interclubu­ri ca nivel de importanță, Europa League.

Trei formații din România vor participa, începând cu anul acesta, în a treia competiție fotbalisti­că a Europei, creată pentru săraci, UEFA Europa Conference League.

 ?? LAURENȚIU MUȘOIU
SENIOR EDITOR ??
LAURENȚIU MUȘOIU SENIOR EDITOR
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania