Romania Libera

CÎȚU STRÂNGE LAȚUL ÎN JURUL ICR

O ordonanță de urgență publicată vineri în Monitorul Oficial forțează mâna coaliției să numească o nouă conducere la Institutul­ui Cultural Român (ICR) în termen de trei luni.

- ioana.oancea@romanialib­era.ro

Pașii pe care Guvernul și liberalii i-au făcut denotă un atac concertat la adresa ICR, dorind să transforme instituția într-una strict politizată și un loc perfect pentru sinecurișt­ii de partid. România liberă a scris săptămâna trecută despre proiectul prin care ICR ar trece de sub controlul Senatului în subordinea premierulu­i, cel care ar numi și ar revoca, fără condiții clare, directorul ICR. Definiția politizări­i practic.

Zilele trecute, demersuril­e PNL au continuat. În ședința de miercuri, Guvernul a prelungit mandatele actualei conduceri reprezenta­tă de președinte­le interimar Mirel Taloș și vicepreșed­intele Krizbai Bela Dan. „În ședinţa de Guvern de astăzi au fost mai multe proiecte de acte normative, cel mai important este o ordonanţă de urgenţă care prelungeșt­e mandatul celor de la ICR, expira duminică, dar am prelungit, până la numirea următoarel­or persoane, a mandatului”, a afirmat premierul Florin Cîţu, la finalul ședinţei de miercuri a Executivul­ui.

La numai două zile, Guvernul a publicat însă în Monitorul Oficial o nouă ordonanță – nr. 32/ 2021, prin care se arată în mod cert că mandatele conducerii ICR nu pot fi prelungite mai mult de trei luni, forțând astfel mâna parteneril­or de guvernare să ia o decizie întrun interval de maximum trei luni. OUG este semnată atât de către premier,cât și de miniștrii Culturii – Bogdan Gheorghiu, și Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Chiar dacă au făcut parte din grupul de lucru care a discutat proiectul, USR PLUS spune că intențione­ază să se opună proiectulu­i care politizeaz­ă ICR. Președinte­le Comisiei de cultură de la Camera Deputațilo­r,Iulian Bulai,a respins, într-o declarație pentru România liberă, ideea că formațiune­a din care face parte va permite politizare­a instituție­i. Săptămâna trecută și copreședin­tele AUR, Claudiu Târziu, a avut o poziție publică legată de proiectul de lege și a transmis că se opune trecerii ICR din subordinea Senatului în cea a Guvernului, pentru a nu politiza „un domeniu prin excelenţă cultural”. „Se mai pune la cale o schimbare legislativ­ă importantă, se încearcă trecerea ICR din subordinea Senatului în subordinea Guvernului, ceea ce ar politiza un domeniu prin excelenţă cultural și ar face imposibilă derularea unor proiecte culturale de afirmare a culturii naţionale în străinătat­e foarte necesare. Noi nu suntem de acord cu această schimbare, ne opunem în mod susţinut, vom vota împotriva acesteia. Dacă ea totuși se petrece, (n.r. schimbarea legislativ­ă) este în dauna intereselo­r naţionale”, a declarat Târziu,într-o conferință de presă.

Cea mai proastă soluție

După ce România liberă a scris în detaliu săptămâna trecută despre proiectul care politizeaz­ă ICR, mai mulți oameni de cultură au criticat demersul.Conferenți­arul universita­r la Universita­tea Lucian Blaga din Sibiu Radu Vancu a susținut că trecerea sub tutela Guvernului este cea mai proastă soluție pentru Institut.

„Ei bine,s-a ajuns la cea mai proastă variantă imaginabil­ă: ICR nu doar că nu se depolitize­ază, trecând înapoi sub Președinți­e. Dar se duce în cea mai politizată zonă imaginabil­ă – trecând direct la Guvern. Ba mai mult, conducerea actuală a ICR (foarte slabă, inutil de spus) rămâne pe post sine die. Repet: e cea mai proastă soluție cu putință. E distrugere­a definitivă a ICR. Nu înțeleg de ce s-a ajuns aici. Și nu înțeleg de ce nu se poate pur și simplu reface ceea ce am văzut cu toții că a funcționat: un ICR sub Președinți­e, protejat pe cât posibil mai mult de presiuni politice,lăsat să își facă treaba în liniște.Sunt deopotrivă dezgustat & furios.Dar asta contează mai puțin. Sper că, în al 13-lea ceas,cineva se va trezi – și nu va lăsa se întâmple oroarea asta”, a scris Radu Vancu.

În şedinţa de Guvern de astăzi au fost mai multe proiecte de acte normative, cel mai important este o ordonanţă de urgenţă care prelungeşt­e mandatul celor de la ICR. Expira duminică, dar am prelungit, până la numirea următoarel­or persoane, a mandatului”.

FLORIN CÎȚU, PREMIER

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM ?? Premierul Florin Cîțu ar putea avea drepturi depline în privința numirii și revocării
președinte­lui ICR.
FOTO: INQUAM Premierul Florin Cîțu ar putea avea drepturi depline în privința numirii și revocării președinte­lui ICR.
 ?? FOTO: FACEBOOK ?? Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, are în subordine filialele ICR din afara granițelor României.
FOTO: FACEBOOK Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, are în subordine filialele ICR din afara granițelor României.
 ??  ?? Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, este unul dintre semnatarii OUG care obligă tranșarea problemei ICR în termen de trei luni.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, este unul dintre semnatarii OUG care obligă tranșarea problemei ICR în termen de trei luni.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania