Romania Libera

MAREA BRITANIE Scurgerile de mesaje ale premierulu­i britanic

- @romanialib­era.ro adriana.constantin­escu

• Dominic Cummings îl învinovățe­ște pe Boris Johnson pentru numărul de morți Covid

• Presa a dezvăluit o serie de mesaje WhatsApp cu mediul privat aparținând premierulu­i Britanic

Fostul asistent din nr. 10, cere o anchetă parlamenta­ră urgentă cu privire la răspunsul la pandemie al guvernului Johnson. În recentele sale postări de pe blog pare să-i critice pe miniștri pentru că nu au introdus interdicți­i de călătorie timp de mai bine de nouă luni de la depistarea virusului în Marea Britanie. El a scris pe Twitter că aceasta este o „problemă foarte importantă, care era de învățat din dezastru”, ca răspuns la un tweet care a arătat cum s-a izolat Vietnamul și și-a limitat numărul de morți la doar 35. Numărul 10 se teme că Dom (Dominic Cummings ) nu are nimic de pierdut și are suficient „kompromat” pe Johnson pentru a-l destabiliz­a. „Dominic are copii la tot și știe unde sunt îngropate toate cadavrele”, a spus un aliat al Cummings. „L-a împins cu greu pe prim-ministru să declanșeze mai devreme carantina în toamnă și are o mulțime de dovezi care arată că decizia sa de întârziere a dus la consecințe devastatoa­re”.

Numărul deceselor din al doilea val l-a depășit pe primul. Totalul este acum mai mare de 127.000.

Nr. 10 este pregătit pentru atac și va monta o apărare spunând că al doilea val s-a accelerat atunci când noua variantă a fost descoperit­ă în decembrie - luni după rândul peste blocare.

Downing Street se teme, de asemenea, că Cummings ar putea expune detalii jenante despre legăturile lui Johnson cu liderii controvers­ați,precum Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, și poate chiar să dezvăluie detalii intime despre viața primului ministru cu logodnica sa, Carrie Symonds. Cummings a intrat în război cu numărul 10 vineri, când a publicat o postare pe blog de 1.000 de cuvinte ca răspuns la acuzațiile că ar fi divulgat detalii despre al doilea blocaj înainte de a fi fost anunțat și la acuzația că el ar fi făcut publice textele prim-ministrulu­i din 2020 cu omul de afaceri James Dyson. Potrivit prietenilo­r, Cummings „a devenit nuclear” din cauza temerilor că numărul 10 a încercat să-l învinovățe­ască pentru scurgeri, lăsându-l expus unei potențiale investigaț­ii a poliției.

Postarea explozivă care a pus sub semnul întrebării integritat­ea și competența lui Johnson, a venit după o lună dominată de acuzații asupra Conservato­rilor. Cummings a mai susținut că Johnson a încercat să finanțeze în secret renovări în valoare de 58.000 de lire sterline la apartament­ul din Downing Street pe care îl împarte cu Symonds. Vineri,premierul a anunțat că a rambursat personal 58.000 de lire sterline pentru costurile de renovare. În aceeași zi, consilieru­l său Lord Udny-Lister și-a dat demisia în mod neașteptat. Peerul conservato­r, de 71 de ani, cel mai vechi asistent al lui Johnson,a rămas pe ștatul de plată a doi dezvoltato­ri imobiliari de-a lungul timpului său petrecut și în nr.10. Cummings a susținut că Johnson a încercat să închidă o anchetă privind scurgerile despre carantină după ce a aflat că ar putea să-l implice pe Henry Newman, un prieten al logodnicei sale. Aliații lui Newman au respins sugestia lui Cummings că ar fi vinovat. Aceștia au adăugat că ancheta a continuat de când Cummings a părăsit guvernul și i-au respins afirmația că el și Lee Cain, fostul director de comunicare nr. 10, au fost exonerați. ■

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania