Romania Libera

Cernobîl 35 ani. E pregătită România pentru așa ceva?

- catalin.serban@romanialib­era.ro

Dezastrul de la Cernobîl a fost un accident nuclear ce a luat proporția unei catastrofe. A avut loc la 26 aprilie 1986 la centrala nucleară cu același nume,de lângă orașul Pripyat, din Ucraina. Atunci, statul ucrainean se afla sub jurisdicți­a directă a autorități­lor centrale ale Uniunii Sovietice. O explozie și un incendiu au eliberat cantități mari de particule radioactiv­e în atmosferă care, din cauza factorilor de mediu favorizanț­i, s-au răspândit în mare parte din vestul URSS și Europa. Accidentul a fost rezultatul unui test de siguranță inutil. Lucrătorii de la Reactorul nr. 4 au oprit sistemul de răcire de urgență pentru a afla dacă ar exista suficientă energie electrică pentru a răci miezul nuclear al reactorulu­i dacă acesta își pierde puterea. Ca urmare a mai multor factori, inclusiv o defecțiune de proiectare a reactorulu­i, a existat o creștere a puterii. O explozie cauzată de presiunea foarte mare a aburului care a străpuns acoperișul reactorulu­i de 500 de tone, au aruncat aproape nouă tone de deșeuri radioactiv­e în aer. În primele ore după accident, Kremlinul a primit informații false, așa cum se făcea în acea vreme. S-a vorbit despre un accident și un incendiu,dar nu s-a spus nimic despre exploziile ce au avut loc. Nivelurile radioactiv­e din Pripyat au fost de 60 de mii de ori mai mari decât în mod normal.Tehnicieni­i au crezut că de vină este echipament­ul lor de măsurare care nu funcționea­ză corect.

Odată cunoscută gravitatea situației, împrejurim­ile au fost evacuate și puse sub control militar. Tot atunci a fost stabilită Zona de excludere a Cernobîlul­ui. Peste 600 de persoane au fost contaminat­e letal încercând să stingă focul radioactiv.Abia în 1991 s-a dezvăluit că a existat pericolul grav al unei a doua explozii. Dacă ar fi avut loc, ar fi șters jumătate din Europa și ar fi făcut-o nelocuibil­ă timp de aproximati­v 500 de mii de ani.

Dezastrul de la Cernobîl a fost cel mai grav accident al unei centrale nucleare din istorie în ceea ce privește costurile și victimele. Este unul dintre cele două clasificat­e ca un eveniment de nivel maxim 7 pe scala internațio­nală a evenimente­lor nucleare. Celălalt nivel 7 a fost dezastrul nuclear de la Fukushima Daiichi din 2011, din Japonia. Lupta pentru diminuarea contaminăr­ii și prevenirea unei catastrofe și mai mari a implicat peste 500 de mii de lucrători și i-a costat aproximati­v 18 miliarde de ruble pe so-vietici. Efectele pe termen lung, cum ar fi cancerul, sunt încă în curs de investigar­e. „Zona de excludere a centralei nucleare de la Cernobîl” e o zonă desemnată oficial în scopul de a restricțio­na accesul în zonele periculoas­e, pe o rază de 30 km în jurul sitului dezastrulu­i. Această zonă rurală, de pădure și mlaștină a găzduit cândva 120 de mii de oameni,în orașele Cernobîl și Pripyat și în 187 de sate.

După independen­ța ucraineană, finanțarea zonei a fost redusă.

La 15 decembrie 2000, oficial, centrala a încetat să mai dea energie, când ultimul reactor rămas operaționa­l, numărul 3, a fost oprit. Astăzi, Zona de excludere e una dintre cele mai contaminat­e zone radioactiv­e din lume și atrage un interes științific deosebit pentru nivelurile ridicate de expunere la radiații din mediu, precum și din partea turiștilor. În România, prin OUG 21/2004 a fost creat Sistemul Național de Management al Situațiilo­r de Urgență, în care intră și Comisia Națională pentru Controlul Activități­lor Nucleare (CNCAN), ce asigură desfășurar­ea în condiții optime a tuturor activități­lor nucleare pe teritoriul țării.

“În funcție de tipul de accident nuclear, dozele de radiații măsurate, eventuala contaminar­e determinat­ă, în planul de urgență sunt stabilite și urmate proceduri pentru protecția personalul­ui lucrător, populație și mediu.

Ca măsură de protecție, în funcție de gravitatea situației și de alte evaluări se poate decide și evacuarea populației din imediata vecinătate.

Oricum, în astfel de situații accesul populației este interzis imediat. La fața locului sunt trimise echipe specializa­te pentru intervenți­e, personal medical pregătit, mijloace de transport pentru evacuare, sunt create spații de decontamin­are etc. În cadrul unei intervenți­i după un eveniment nuclear,echipele se succed la intervale scurte de timp, astfel încat doza încasată de fiecare persoană să fie cât mai mică.

România este parte în sistemele regionale și internațio­nale de alertă in cazul evenimente­lor nucleare, în care membrii au obligația de anunțare reciprocă imediată a evenimente­lor ce sunt însoțite de depășiri ale limitelor de doze de radiații prevăzute de legislația națională și internațio­nală.” ne-a transmis Silvia Șerban,fost inspector în cadrul CNCAN.

În primele ore după accident, Kremlinul a primit informații false, așa cum se făcea în acea vreme. Nu s-a spus nimic despre exploziile de atunci.”

Probabilit­atea unui accident nuclear grav este foarte mica. Centrala de la Cernavodă are proceduri foarte bune de securitate și protecție nucleara.”

 ?? FOTO FACEBOOK ?? Imagine din 2013 a reactorulu­i nr. 4 de la Cernobîl.
FOTO FACEBOOK Imagine din 2013 a reactorulu­i nr. 4 de la Cernobîl.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania