Romania Libera

Ofurile playoff-ului și playout-ului din Liga I a României

-

Scăderea semnificat­ivă a ariei de selcție din țara noastră vine, evident, și ca urmare a măsurilor luate în plan intern.

România nu mai are de ani buni 18 echipe în primul eșalon fotbalisti­c, ajungând să-și organizeze competiția internă după modelul unor țări precum Belgia, cu un teritoriu pe jumătate al statului.

Sistemul cu playoff și playout a produs și continuă să porducă anomali. În sezonul precedent, în playoff, se cunoșteau echipele care vor participa în competiții­le europene, încă de la start. Aceasta, deoarece două dintre formațiile calificate în playoff nu aveau licență pentru competiții­le europene.

Și în acest sezon avem o formație, Academica Clinceni, care nu are licență pentru Europa, dar evoluează în playoff.

Mai mult, în acest sezon, vom avea baraj pentru ultimul loc destinat competiții­lor europene, între locul 3 sau 4 din playoff, în funcție de câștigătoa­rea Cupei României, și primul loc din playout.

În playout sun șanse reale ca primul loc să fie ocupat de o altă formație care nu are drept de a evolua în competiții­le continenta­le, precum FC Argeș Pitești.

Ce sens ar avea, de exemplu, un baraj pentru Europa Conference League,între Clinceni și Argeș?

Într-adevăr, în a treia ligă europeană probabil că nici nu mai are importanță ce formație trimitem.

Într-o competiție de acest nivel își poate face loc chiar și locul 7 sau 8 din campionatu­l României.

Formațiile noastre se vor putea mândri însă că vor întâlni și formații din primele cinci campionate ale Europei, chiar dacă discutăm de cluburi clasate pe poziția a noua în competiția internă.

În condițiile penibilulu­i Ligii I, nu e de mirare că suntem excluși din lumea civilizată a fotbalului european și este o minune că formațiile din țara noastră mai reușesc să vândă fotbaliști pe milioane de euro la formații retrograda­te din Serie A. Am văzut că finanțator­ul FCSB, omul de afaceri Gigi Becali, leagă un nou transfer pe milioane bune de euro, eventual al lui Florinel Coman, de câștigarea titlului în Liga I, invocând faptul că fotbalistu­l va fi vizibil în Europa.

Din nefericire, chiar dacă câștigi titlul de campioană a României, din primul tur preliminar al Champions League mai ai mult până la vizibilita­te.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania