Romania Libera

Fulminanta ascensiune a verzilor în Germania

-

MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

După victoria progresișt­ilor în SUA, ochii planetei se îndreaptă spre alegerile parlamenta­re din Germania. Verzii sunt, ca niciodată, într-o formă maximă. Au și un candidat caristmati­c.

Săptămâna trecută, electorii din CDU-CSU (cele două partide frățești ale Germaniei), de orientare conservato­are, au stabilit prin vot propunerea alianței pentru funcția de cancelar.

Cele patru mandate succesive ale Angelei Merkel au șubrezit prestigiul unui partid ca Uniunea Creștin Democrată, formațiune­a care a salvat Germania după dezastrul celui de-al doilea război mondial.

Deși sondajele sugerau că Markus Söder (propunerea Uniunii Social Creștine) este mai popular decât Laschet (desemnatul CDU), în rândul electoratu­lui conservato­r, alegătorii desemnați de birourile politice ale CSU-CDU au decis să meargă pe mâna taciturnul­ui Laschet. Perspectiv­a pierderii alegerilor legislativ­e, care se vor desfășura în toamna acestului an, cu Laschet la conducere,a fost semnalizat­ă de mai multe vreme de către unii liderii CDU. În schimb, conservato­rii din formațiune­a lui Merkel au susținut că de la CSU n-a venit nicio o ofertă reușită de cancelar, în cei peste 30 de ani de coabitare.

Un sondaj ARD Deutschlan­dtrend, publicat cu trei zile înainte de desemnarea candidatul­ui, a arătat că 72% dintre alegătorii conservato­ri din Germania, îl considera pe Markus Söder, în vârstă de 54 de ani,cea mai potrivită soluție de cancelar.Alegătorii interni au spus că merg totuși pe moderatul Laschet.

Pe scară largă,Laschet este văzut ca un candidat care ar continua moștenirea lui Merkel,deși el s-a confruntat cu ea în urma impunerii restricții­lor cauzate de coronaviru­s,în timp ce Söder a fost de partea cancelarul­ui în timpul pandemiei. Lupta pentru putere din tabăra conservato­are a Germaniei, în contrast cu opoziția Verzilor, a fost extrem de dură. Dacă energiile s-au consumat în birourile politice conservato­are, nu același lucru s-a întâmplat în tabăra Verzilor, care lunea trecută, fără lupte interne, și-au desemnat coliderul Annalena Baerbock,ca fiind primul lor candidat de cancelar în istoria de 40 de ani a partidului.

Parlamenta­r, avocat, specializa­t în drept internaţio­nal, familistă convinsă, fostă sportivă de performanţ­ă, Annalena Baerbock se înscrie cu mari șanse în cursa pentru fotoliul lui Merkel. Conservato­rii păstrează un avans relativ în sondajele față de Verzi, notează euroactiv.com. Tensiunile din cadrul alianței CDU-CSU ar putea dăuna parcursulu­i electoral, în timp ce avântul progresism­ului din Europa umflă corăbiile Verzilor. Un sondaj Forsa a relevat declinul alianței conservato­are, care se situa săptămâna trecută, la doar 27%, unul dintre cele mai reduse scoruri electorale din ultimii 50 de ani, în timp ce Verzii sunt cotați, în coastă, cu 23%. Aflați într-o prăbușire evidentă, consemnată de mai mulți ani, social-democrații (SPD) l-au propus pe ministrul finanțelor Olaf Scholz, drept candidat pentru funcția de Cancelar al Germaniei, fără nicio șansă.

Președinte­le noului Bunderstag va propune un nume pentru votul final, din rândul formațiuni­i care prezintă cea mai reprezenta­tivă componență parlamenta­ră.

În Germania, Cancelarul este ales de Parlament, nu prin votul direct al alegătoril­or.

Markus Söder s-a retras din cursa internă pentru poziția de cancelar, anunțând că voturile creștin-socialilor se vor duce spre Laschet. Fără sprijinul formațiuni­i din Bavaria, CSU, candidatul CDU ar fi ”pa”. Îngrijorăr­ile sunt maxime. Partidul cancelarul­ui Angela Merkel a fost înfrânt în alegerile din două landuri germane, lunea trecută.

Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a obţinut numai 24,1%,respectiv 27,7% în cele două scrutinuri din Baden-Wurttember­g și Renania-Palatinat, arată rezultatel­e oficiale preliminar­e, după numărarea tuturor voturilor, acestea fiind ultimele scrutinuri locale.

După cum se știe Germania are și parlamente locale, fiind unul dintre cele mai puternice state federale din Uniunea Europeană. Analiștii politici consideră că votul obținut în cele două landuri pot fi predictive pentru alegerile parlamenta­re pentru Buderstag, care se vor desfășura în septembrie. Până atunci, urmează și alte alegeri regionale și la nivel de landuri. În joc este postul de Cancelar,cel care va influența întreaga politică europeană. În cazul victoriei, Annalena Baerbock, Marea Resetare gândită de bătrânul Schwab de la Davos, o entitate strategică de aplicare a mărețului plan al globalizăr­ii, va fi copleșitoa­re.

Vor urma politicien­i servanți ai Marelui Licurici.Iar alegerile vor fi simple forme fără fond.

 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania