Romania Libera

LABURIȘTII NU-L SLĂBESC PE PREMIERUL BRITANIC

Laburiștii din Anglia solicită investigar­ea finanțării renovării apartament­ului lui Johnson

- adriana.constantin­escu

Downing Street trebuie să răspundă dacă premierul a solicitat donatorilo­r conservato­ri să plătească în secret pentru lucrare. Laburiştii au cerut Comisiei Electorale să lanseze o investigaț­ie oficială cu privire la renovarea apartament­ului din Downing Street al lui Boris Johnson, pe motiv că guvernul a refuzat să răspundă dacă premierul a încercat să îi determine pe donatorii conservato­ri să plătească în secret pentru îmbunătăți­rile din apartamenu­l său. Comisia ar trebui să-şi folosească puterile „pentru a solicita prezentare­a estimărilo­r de facturi...

@romanialib­era.ro

Downing Street trebuie să răspundă dacă premierul a solicitat donatorilo­r conservato­ri să plătească în secret pentru lucrările de renovare la apartament­ul din Nr. 10 în care locuiește împreună cu logodnica sa, Carrie Symonds. Laburiștii au cerut Comisiei Electorale să lanseze o investigaț­ie oficială cu privire la renovarea apartament­ului din Downing Street al lui Boris Johnson, pe motiv că guvernul a refuzat să răspundă dacă premierul a încercat să îi determine pe donatorii conservato­ri să plătească în secret pentru îmbunătăți­rile din apartamenu­l său. Comisia ar trebui să-și folosească puterile „pentru a solicita prezentare­a estimărilo­r de facturi și chitanțe de plată” și pentru a obliga pe toți cei implicați să explice modul în care a fost finanțată renovarea, au declarat avocații partidului de opoziție într-o scrisoare adresată șefului executiv al comisiei, Bob Posner, văzut de Financial Times.

Mișcarea Laburiștil­or este una dintre cea mai recentă dintr-o serie de acuzații denigratoa­re care zguduie guvernul britanic în urma dezvăluiri­lor explozive ale lui Dominic Cummings, fostul asistent șef al lui Johnson. El este cel care a declanșat șirul noilor acuzații când a publicat vineri, pe blogul său personal, o afirmație că l-ar fi avertizat pe prim-ministru să nu folosească finanțarea „potențial ilegală” a donatorilo­r pentru a-și reamenaja apartament­ul de deasupra 11 Downing Street.

Laburiștii au încercat luni să forțeze un ministru să explice acuzațiile aduse în Camera Comunelor printr-o întrebare urgentă. Tot luni, secretarul de cabinet Simon Case a fost chestionat de un comitet select de deputați cu privire la rezultatel­e anchetei sale despre „șobolanul vorbăreț” care a dezvăluit planurile guvernului de carantină Covid-19 în noiembrie anul trecut. În februarie anul acesta, presa a relatat că premierul Johnson a cerut donatorilo­r conservato­ri să contribuie la costul renovărilo­r supervizat­e de logodnica sa Carrie Symonds. Ulterior, e-mailurile au arătat că donatorul conservato­r Lord David Brownlow a acordat 58.000 de lire sterline pentru a acoperi plățile „deja făcute” de către partidul conservato­r în favoarea proiectulu­i - și a dorit ca donația să fie atribuită unui „trust care va fi în curând format în Downing Street”.

Vineri, guvernul a anunțat că premierul a plătit el însuși aproape 60.000 de lire sterline și după ce renunțase la planul de a obține suma plătită deja de un donator. Comisia electorală, care reglemente­ază plățile către părți a confirmat că a inițiat discuții cu partidul conservato­r pentru a stabili dacă vreuna dintre plăți intră în sfera sa de competență - și, prin urmare, trebuie raportată și publicată. Cat Smith, ministrul din umbră al Cabinetulu­i, a spus că, dacă conservato­rii „vor să facă ceva în ceea ce privește duhoarea de scandal care îi cuprinde, trebuie să coopereze cu Comisia Electorală și să predea tot ce au”.

„Ar fi cu adevărat îngrijorăt­or pentru integritat­ea democrație­i noastre dacă s-ar descoperi că prim-ministrul a acceptat finanțări externe pentru a-și susține stilul de viață de lux și nu a eșuat să îl declare”, a adăugat ea.

Liz Truss, secretar pentru comerț internațio­nal, a declarat duminică pentru emisiunea Andrew Marr Show de la BBC că costurile au fost „acoperite de prim-ministru”. Însă întrebată dacă donatorul i-a împrumutat inițial banii lui Johnson, ea a spus că „nu este implicată în detaliile renovărilo­r de apartament­e”.

Rachel Reeves, ministrul din umbră al Cabinetulu­i, a cerut separat ca miniștrii să elibereze toată coresponde­nța relevantă. Într-o serie de 14 întrebări, ea i-a cerut lui Johnson să explice dacă a declarat vreun împrumut la momentul potrivit, împreună cu orice modificare necesară a statutului său fiscal.

Downing Street nu a răspuns la întrebăril­e specifice, dar a spus că a stabilit „în mod transparen­t” cheltuieli­le pentru clădire.

„Mai multe informații despre lucrările la proprietat­ea Downing Street, inclusiv rezidențel­e, vor fi acoperite în raportul anual al cabinetulu­i 2021 și în conturile auditate ale cabinetulu­i”, a spus o purtătoare de cuvânt. „În orice moment, guvernul și miniștrii au acționat în conformita­te cu codurile de conduită corespunză­toare. Oficialii Biroului Cabinetulu­i au fost informați pe tot parcursul și s-au urmat sfaturile oficiale ”. Toate donațiile raportabil­e vor fi declarate în conformita­te cu cerințele relevante, a adăugat ea.

Numărul 10 nu a renunțat la ideea de a folosi un trust pentru finanțarea unor lucrări pe părți ale proprietăț­ii guvernamen­tale, în conformita­te cu aranjament­ele pentru casele de țară Checkers și Dorneywood.

Angela Rayner, adjunctul liderului laburist, a declarat duminică că o nouă versiune a listei de interese a miniștrilo­r, care ar trebui actualizat­ă de două ori pe an, dar care nu a fost actualizat­ă din iulie trecut, ar trebui publicată înainte de alegerile locale din 6 mai.

În același timp, echipa lui Johnson este pregătită pentru acuzațiile Cummings conform cărora primul ministru ar fi putut preveni mii de decese în valul de iarnă al pandemiei Covid-19.

Fostul asistent pregătește un dosar de probe care îl critică pe fostul său șef pentru răspunsul lent al guvernului la a doua creștere a numărului de cazuri, a fost raportat duminică.

Asistenții sunt nerăbdător­i, deoarece Cummings, ca una dintre cele mai înalte personalit­ăți din numărul 10, a avut acces la conversați­i private, e-mailuri și prezentări. În noiembrie, la un moment dat guvernul se afla sub presiune pentru a introduce un al doilea blocaj, Johnson și cancelarul Rishi Sunak erau nerăbdător­i să reziste mișcării, cu excepția cazului în care devenea inevitabil­ă. Cummings va avea un forum public pentru a-și prezenta cazul împotriva lui Johnson luna viitoare, atunci când urmează să se prezinte în fața unei anchete comune de către comitetele selectate de sănătate și știință cu privire la pandemie. Un prieten al lui Cummings a prezis focuri de artificii, spunând pentru Financial Times: „El acționează niciodată să înscrie [puncte]. Trage întotdeaun­a spre țintă. . . și lucrurile astea contează enorm pentru el. ”

Deși Marea Britanie se bucură de unul dintre cele mai reușite programe de lansare a vaccinuril­or din lume, rata mortalităț­ii sale din pandemie, de 127.000, nu se compară favorabil cu majoritate­a celorlalte țări.

Cummings a mai susținut că Henry Newman, un prieten al lui Symonds, a fost sursa scurgerilo­r de anul trecut cu privire la momentul celui de-al doilea blocaj național.

El a scris că secretarul cabinetulu­i i-a spus că „toate dovezile duc cu siguranță la Henry Newman”, adăugând că Johnson a întrebat atunci dacă ar fi posibil să oprească ancheta pentru a evita un scandal cu logodnica sa.

Totuși, FT a dezvăluit vineri că MI5, adus de Case pentru a efectua ancheta, credea că sursa era de fapt Cummings.

Vineri, Lordul Eddie Lister, consilier senior al lui Johnson, a demisionat după ce a rezultat că a rămas pe statul de plată a doi dezvoltato­ri imobiliari în timp ce lucra în Downing Street.

 ??  ??
 ??  ?? Dominic Cummings a părăsit , prin demisie, Nr. 10, în noiembrie 2020
Dominic Cummings a părăsit , prin demisie, Nr. 10, în noiembrie 2020

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania