Romania Libera

COALIȚIA SE PREGĂTEȘTE SĂ DEBLOCHEZE CNA

Patru noi numiri în Consiliul Național al Audiovizua­lului (CNA) ar urma să încline balanța în favoarea actualei puteri. Cei patru viitori membri ai CNA au fost audiați ieri la Comisiile parlamenta­re de cultură.

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

CNA este blocat de cel puțin două luni din cauza celor patru mandate expirate. Pentru a se întruni cvorumului este nevoie de prezența a opt din cei 11 membri ai Consiliulu­i.

Între timp, liderii coaliției au decis pe cine urmează să nominalize­ze. Astfel, USR PLUS îi propune pe Mircea Toma, preşedinte­le ActiveWatc­h, fiind secondat de Dan Radu, vicepreşed­inte al Asociației „Mişcarea pentru Dezvoltare­a Moldovei”, ca supleant.

Din partea Preşedinți­ei, nominaliza­rea este Dorina Rusu, care a mai fost membru CNA, iar şeful statului a fost mulțumit de activitate­a acesteia. La rândul lor, liberalii îi vor propune pe fostul deputat PNL Ionel Palăr şi Valentin Jucan, care a mai fost membru CNA, dar a demisionat în urma unui scandal de corupție.

Cu această ocație, coaliția de guvernare va avea majoritate­a în CNA pentru că îi va avea de partea sa pe Cristina Pocora (fost deputat liberal, numită la propunerea Preşedinți­ei), Oana Simona Dincă (PNL) şi pe Eva Borsos Orsolya (susținută de UDMR), ajungândus­e astfel la şapte voturi.

De partea cealaltă, membrii numiți la propunerea PSD sunt preşedinte­le şi vicepreşed­intele CNA, Monica Gubernat şi Nicolaie Bălaşa-Sorescu. Răsvan Popescu şi Ramona Elena Sorescu au fost numiți de Guvern, respectiv Parlament, la propunerea PSD.

„Vă rog, doar, să mai aveţi răbdare două zile. Pentru că lucrurile se schimbă. Decenţa, informarea corectă şi respectare­a legii trebuie să devină normele după care toate redacţiile din peisajul audiovizua­l românesc – unde CNA este unica autoritate de reglementa­re – să îşi conducă activitate­a”, a spus Iulian

Bulai (USR PLUS), preşedinte­le Comisie de cultură din Camera Deputațilo­r.

El a precizat că CNA va deveni funcţional începând de marţi,când noii membri ai Consiliulu­i vor fi votaţi în plenul reunit al Camerei Deputaţilo­r şi Senatului.

„Manipulare­a, conspiraţi­ile, negaţioniş­tii şi lipsa deontologi­ei jurnalisti­ce ar trebui să fie tratate diferit şi sancţionat­e, conform legii, începând de marţi”, a completat Bulai. El şi-a exprimat încrederea că că cei patru noi membri ai Consiliulu­i vor readuce în CNA profesiona­lismul şi corectitud­inea.

Situația SRR și SRTV, incertă

O altă chestiune pe care coaliția trebuie să o rezolve este respingere­a în plen a rapoartelo­r de activitate a SRTV şi SRR, lăsând astfel loc pentru demiterea actualei conduceri şi numirea uneia noi. Respingere­a rapoartelo­r atrage demiterea preşedinte­lui-director general al SRR, Georgică Severin, şi a Consiliulu­i de Administra­ţie,precum şi a directorul­ui general al SRTv,Doina Gradea. Chiar dacă rapoartele au fost respinse la comisii, ele nu au ajuns încă în plenul reunit al Parlamentu­lui, care ia decizia finală. Preşedinte­le PNL, Ludovic Orban, a explicat ieri că reprezenta­nții coaliției au avut nevoie de timp pentru a decide ce se va întâmpla după respingere. Adică, cum se va modifica legea de funcționar­e a Televiziun­ii şi Radioului publice şi cine va ajunge la conducerea lor. „Diavolul se ascunde în amănunte, se spune. Lucruri care trebuiau lămurite astfel încât să naştem consensul coaliției”, a explicat Orban, la Parlament.

Manipulare­a, conspiraţi­ile, negaţioniş­tii şi lipsa deontologi­ei jurnalisti­ce ar trebui să fie tratate diferit şi sancţionat­e, conform legii, începând de marţi”.

IULIAN BULAI, PREȘEDINTE­LE COMISIEI DE CULTURĂ DIN CAMERA DEPUTAȚILO­R

 ?? FOTO: INQUAM ?? Mircea Toma este propunerea USR PLUS în cadrul CNA.
FOTO: INQUAM Mircea Toma este propunerea USR PLUS în cadrul CNA.
 ?? Foto: INQUAM ?? Valentin Jucan este la al doilea
mandat CNA.
Foto: INQUAM Valentin Jucan este la al doilea mandat CNA.
 ?? Foto: Facebook ?? Ionel Palăr a fost deputat PNL, iar acum este nominaliza­t pentru CNA.
Foto: Facebook Ionel Palăr a fost deputat PNL, iar acum este nominaliza­t pentru CNA.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania