Romania Libera

MAREA BRITANIE PREIA DE LA SUA MISIUNEA SĂ APERE ROMÂNIA

Forțele Aeriene ale Marii Britanii au trimis în România patru avioane de luptă Typhoon, cele mai bune din Europa, pentru a crește nivelul de protecție pe Flancul Estic al NATO.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Relațiile României cu Rusia sunt din ce în ce mai tensionate, după ce Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat, ieri, decizia de expulzare din România a adjunctulu­i atașatului militar al Ambasadei Rusiei. Decizia României vine în contextul crizei dintre Rusia și Ucraina, care s-a transforma­t întro criză între Rusia și NATO,și după ce Rusia anunțase că a trimis în zona Mării Negre peste 80.000 de militari. Pe Flancul Estic al NATO, țara cea mai expusă este România. Prin tradiție, țara care oferă României cel mai important sprijin militar este SUA, dar acum câteva zile, Statele Unite au cedat Marii Britanii rolul de lider al apărării pe Flancul Estic al NATO.

Drept urmare, Marea Britanie a trimis în România un detașament format din patru avioane de luptă Eurofighte­r Typhoon și din 180 de oameni, care vor participa la misiuni de “Poliție aeriană îmbunătăți­tă”, împreună cu avioanele MiG 21 LanceR și F-16 ale Forțelor Aeriene Române.

“Este regretabil faptul că nu se ştie în cadrul diplomaţie­i ruse că, după 17 ani de la momentul aderării la NATO, România este NATO”, a subliniat ministrul Bogdan Aurescu.

Expulzarea din România a atașatului militar adjunct al Rusiei poate avea legătură cu mesajul neinspirat transmis de ambasadoru­l Valery Kuzmin, dar nu aceasta este cauza principală. Cauza trebuie căutată în relațiile tot mai tensionate dintre Rusia și NATO.După cum se știe, Rusia și unele țări europene din NATO și-au expulzat reciproc mai mulți diplomați.Bulgaria i-a acuzat pe diplomații ruși că fac spionaj pe teritoriul ei, iar Cehia a anunțat că diplomații ruși ar avea legătură cu o explozie produsă, acum câțiva ani, la o fabrică de armament.

România putea recurge la o expulzare ori din motive de solidarita­te cu aliații din NATO,ori ca sancțiune pentru o situație de spionaj pe teritoriul ei – iar în acest punct se pot face, deocamdată, doar speculații. Elementul cert este însă faptul că marile puteri din NATO trimit trupe și armament în sprijinul țărilor aliate din estul Europei. Din partea Marii Britanii, pe aerodromul Kogălnicea­u au sosit patru avioane Eurofighte­r Typhoon, iar în Marea Neagră vor sosi două vase de luptă ale Royal Navy. Această decizie a produs deja nervozitat­ea Rusiei, care susține că navele și avioanele din țări care nu sunt riverane Mării Negre pot veni să dezechilib­reze situația din regiune. Dar în acest moment, situația din zona Mării Negre nu este în echilibru, ci este net favorabilă Rusiei, mai ales după militariza­rea accentuată din peninsula Crimeea.Avioanele de luptă britanice vor rămâne în România,de-a lungul anului 2021,se pare, timp de patru luni.Acțiunile lor vor avea caracter defensiv, vor contribui la apărarea colectivă a NATO și vor fi foarte similare misiunilor de reacție rapidă, pe care le desfășoară în Marea Britanie, a anunțat Ambasada Regatului Unit la București. “Ne-am întors în România pentru a ne asigura aliații că Marea Britanie este pe deplin angajată să lucreze alături de partenerii noștri NATO”,a precizat comandantu­l escadrilei.

Nu există motiv pentru România să se îngrijorez­e de situația din estul Ucrainei, cu excepția cazului în care ar fi implicată într-un fel de aventură militară concepută de NATO.“

VALERY KUZMIN,

AMBASADORU­L FEDERAȚIEI RUSE

Am citit o reacţie pe care Ambasada Rusiei a postat-o şi am văzut un fel de avertismen­t la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventurişt­i militari din NATO.“

BOGDAN AURESCU,

MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE

 ?? – FOTO RAF ?? Avioanele britanice Typhoon sunt pregătite să apere spațiul aerian al României, după aceleași reguli
ca în Marea Britanie
– FOTO RAF Avioanele britanice Typhoon sunt pregătite să apere spațiul aerian al României, după aceleași reguli ca în Marea Britanie

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania