Romania Libera

Nea Nelu, de la IRR, intră în istorie!

- Eugen_cismasu

Iertător din fire, și fără a se supără prea tare în ultimele două cincinale, la toate bancurile și aluziile tâmpite legate de așteptata sa ieșire în decor (a se citi intrare în legendă, dar fără popi și biserică, pe motiv de ateism științific), tovarășul Ion Iliescu nu a mai putut suporta, totuși, tupeul nesimțit al procuroril­or nației, fapt pentru care a ținut să facă parte și din istoria evenimente­lor neașteptat­e ale anului curent, anunțându-și demisia de la șefia Institutul­ui Revoluției Române. Ca urmare a acestui bărbătesc gest de protest, nu numai că la casa din Primăverii nu au fost coborâte în bernă drapelele URSS și RPR, ci, dimpotrivă, toată ziua au zbârnâit telefoanel­e la reședinţa familiei iar doamna Nina a trebuit să facă, vrând-nevrând, pe telefonist­a. Jovial ca întotdeaun­a, sărbătorit­ul a răspuns încurajări­lor apropiațil­or, cu tradiţiona­lul său zâmbet-împrejur, mulţumind călduros tuturor că și-au mai adus aminte de el.

Din câte ne-au anunţă surse bine informate, care au fost reale și vor fi autentice, momentul trist s-a transforma­t chiar într-o parangheli­e în toată regula, nelipsind nici vizitele de cadorisire, pe modelul marilor capi de clan care se retrag la pensie. La moaștele tot mai dolofane ale preacinsti­tului și preacuratu­lui a avut loc un adevărat pelerinaj de la care nimeni n-a lipsit de la pupat mâna care i-a crescut și i-a hrănit. A fost și Năstase, aducând cu el un tablou renascenti­st cu tăierea capului Sf. Ioan Botezătoru­l, care oricum nu-i mai încăpea în baie de când și-a pus și bideu. A venit și Ponta, care i-a adus o cască de copilot roșie, având, în loc de vizor, un lămpaș, să-i amintească lui nea Nelu de vremurile bune de odinioară.

Vanghelie i-a adus sărbătorit­ului două almanahe Cutezători­i, ediţie de lux, îmbrăcate în piele, scriindu-i, pe pagina de gardă: „Nea Nelule, care ești un secol să ne trăiești!”. Dar cel mai mult, dintre toate cadourile lui Iliescu, l-a impresiona­t cel al lui Geoană. Fostul coleg de partid a dovedit că cei săraci cu duhul sunt nu doar fericiţi, ci și iertători, și i-a trimis în dar o carte în care se recunoaște și pe sine, așa amărât cum e el acum, exilat la Dăbuleni: „Tristele” lui Ovidius Publius Naso. Ba, din câte susţin sursele noastre, i-ar fi scris sub titlu și o dedicaţie pe măsură: „Băi, tristule, să nu-mi spui mie Prostănacu­l dacă mâine – poimâne, din partidul pe care l-ai creat, nu o să mai apuci să-ți dai demisia, că o să te dea Ciolacu afară, pe ușa din dos!”.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania