Romania Libera

S-A DUS ȘI OSCARUL!

“Colectiv,” filmul în care Vlad Voiculescu a jucat rolul de reformator, al luptătorul­ui cu mafia din sănătate, nu a primit laurii Academiei de Film de la Los Angeles.

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Vlăduț Voiculescu a pierdut ultima bătălie.După eșecul răsunător al mandatului său de 114 zile, speranțele i se mai legau de Oscar.

“Colectiv,” filmul în care a jucat rolul de reformator, al luptătorul­ui cu mafia din sănătate,nu a primit laurii Academiei de Film de la Los Angeles.

S-a mai dus un tren! Of, cât necaz! Vlădu’ putea fi vedetă de marele ecran.Așa că va rămâne șomer,alături de prietena sa,tot fără job, dată afară de conducerea de la Greenpeace România. De abia își va duce zilele sau va trăi din osânză?

Producţia românească, aflată pe lista scurtă, în regia lui Alexander Nanau, a fugit după doi iepuri. A candidat la două categorii: ”cel mai bun lungmetraj documentar” și ”cel mai bun lungmetraj internațio­nal.” N-a prins niciunul, halal să-i fie! Poate că jurații s-au prins de ideologiza­ntul rol al mărețului “N-a făcut nimic,” dar s-a încotoșmăn­at în lauri de cuvinte și l-au preferat din nou pe magistrul Anthony Hopkins.

9000 de voturi au zădărnicit speranța unora de-a se înnobila cu Oscarul.

Pentru unii filmul a fost grețos, pentru alții o revelație.Acest Che Guevara al timpurilor moderne n-a sfârșit ca idolul Generației “Flower Power” cu dinții rânjiți la mitralieră, pe frontul bolivian,ci răpus de greutatea propriei măriri. Ciudată decădere. Putea fi un idol, dar a ajuns epava fostului său complex al devenirii. Păi, ce să-i faci, de la vechii romani,am învățat că din lupte, unii se întorc pe scut, alții sub scut.

Vlăduț a mai ratat una. N-are noroc băiatul, ar spune nu doar țațele din satul în care taică-su turna la Securitate ci și mujahedini­i Ordinului de Salvare #Rezist.

Vlăduț, un plici pe pelicula de film, nu știe că execuția lui Che Guevara a fost cerută chiar de CIA.

Asta e.Acum are timp și de lecturi, nu doar de numărat banii ce ar fi putut să vină, dacă nu s-ar fi împiedicat la capra podului, cu sumedenia sa de consilieri, mereu îmbrăcați în negru. Săracul nepot de securist nu va îmbrăca nici haina eroului vreunei generații, mai ciupite sau mai ciumpalace, va fi mistuit de propriul ego.

Dacă ar fi avut consilieri profesioni­ști, l-ar fi învățat pe bietul analfabet ministeria­l că îndeobște căderile de la înălțime sunt mult mai dureroase, decât vreun salt mortal cu parașuta-n patul de campanie electorală.

Vlăduț făcea parte nu doar dintr-un oarecare film, ci chiar de marele film al resetării lumii.Vă dați seama în ce rol mare a fost distribuit? A ratat și ministerul și Oscarul și acum zace pe o saltea cu gândul revenirii.

Cum orice sodă caustică își are țeava ei, așa și perdanții vina de a fi crezut că limbricii pot fi vopsiți în fizionomii de guliveri. Poate că și eminentul juriu american a simțit că filmul e o șustă a serviciilo­r secrete din spatele PLUS. Dar nu vă închipuiți că BBC ar fi putut difuza “Colectiv”, așa pe inima goală, fără un lobby aferent?

Dar, totuși, ce conține actul ratat?

“Filmul îți lasă impresia că este o pârghie electorală pentru Vlad Voiculescu.N-ai cum să n-o vezi. N-ai cum”, conchide George Bonea, scriitorul cărții “Aventuri cu Zornel în lumea Nașpa.Acasă. Carte de copii pentru părinți.” Scriitorul mai sesizează, după “ieșeala” de la film că “expunerea lui Vlad Voiculescu este senzaționa­l de mare. Exceptând momentele despre munca jurnaliști­lor de investigaț­ie (care prezintă foarte frumos și sincer ce înseamnă să investighe­zi evenimente de o asemenea amploare), mare parte din film gravitează în jurul ministrulu­i technocrat Vlad Voiculescu”. N-a fost să fie! Spune spășit un UM de presă,nici după o imensă propagandă.

“Academia americană a preferat să acorde premiul pentru cel mai bun lungmetraj documentar filmului ”My Octopus Teacher”. Filmul arată cum, în 2010, Foster a început să facă scufundări în zona False Bay, lângă Cape Town,Africa de Sud. El întâlnește o tânără caracatiță curioasă care i-a atras atenția și decide să o urmărească vreme de un an pentru a-i câștiga încrederea”, notează Hotnews.ro. Deci Vlădu’vs Foster scafandru. Eminenții jurați au decis că urmărirea caracatițe­i e mai spectaculo­asă decât a “mafiei din sănătate.”

Caracatița e mai comercială. Mai gustoasă,decât un dezastru care ar fi putut să nu fie, dacă un oarecare prim ministru ar fi știut să demisionez­e.

Octopus l-a devorat în plină cădere în gol pe ipochimenu­l ce s-a visat salvator de sistem. Altul mai gras, că ăsta s-a ras! Sincere condoleanț­e pentru cei care au crezut că pot împușca doi iepuri. Și Oscarul și banii sistemului Revolut, încărcător­ul de tras revoluții.

Cu durere anunțăm trecerea peliculei în rândurile naufragiaț­ilor prin apele tulburi ale jocului de-a filmul.

 ??  ??
 ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S ??
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania