Romania Libera

Fără Oscar pentru „Colectiv”

Cea de a 93-a ediție a Premiilor Academiei Americane de Film a avut loc la 25 aprilie 2021 la Teatrul Dolby din Hollywood, Los Angeles. Au fost premiate filme lansate în perioada 1 ianuarie 2020 - 28 februarie 2021.

- bianca.ion @romanialib­era.ro La vârsta de 83 de ani, nu mă așteptam să obțin acest premiu” ANTHONY HOPKINS

Cea de-a 93-a ceremonie a premiilor Oscar a intrat în istorie. După ani de critici pentru lipsa diversităț­ii, lista nominaliză­rilor din acest an a conținut câteva diferențe notabile. A fost pentru prima dată când o echipă de producător­i de culoare a fost nominaliza­tă la categoria pentru cea mai bună imagine, prima dată când doi actori de origine asiatică au primit nominaliză­ri la categoria pentru cel mai bun actor și primul an în care două femei au fost nominaliza­te pentru cel mai bun regizor. Chloe Zhao a luat acasă cel mai bun trofeu de regie,devenind a doua femeie care a obținut titlul. Filmul ei, „Nomadland”, a cucerit și următoarel­e categorii: cel mai bun film, cea mai bună actriță în rol principal (Frances McDormand). Yuh-Jung Youn a fost primul interpret coreean care a câștigat un premius Oscar .Youn a câștigat premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru rolul din „Minari” semnat de

Lee Isaac Chung. „Soul”, care a câștigat premiul pentru cel mai bun lungmetraj de animație, este, de asemenea, primul film al companiei Pixar care are ca protagonis­t un personaj de culoare. Anthony Hopkins intră și el în istorie! Actorul a devenit cel mai vârstnic câștigător al unui Oscar, la vârsta de 83 de ani, pentru rolul său din „The Father”. Deși motiv de bucurie pentru el și admiratori­i săi, o parte dintre telespecta­tori s-au supărat pentru că premiul nu i-a revenit regretatul­ui Chadwick Boseman: „Ei bine, aici sunt în patria mea din Țara Galilor și, la vârsta de 83 de ani, nu mă așteptam să obțin acest premiu”, spune Hopkins în videoclip postat în mediul online. „Sunt foarte recunoscăt­or Academiei - vă mulțumesc - și vreau să-i aduc un omagiu lui Chadwick Boseman, care a plecat dintre noi mult prea devreme”. La premiile Oscar 2021 s-a aflat pentru prima oară în rândul nominaliza­ților și o producție românescă: „Colectiv”. Documentar­ul regizat de Alexander Nanau a fost candidat la două categorii: „Cel mai bun documentar” și „Cel mai bun lungmetraj internațio­nal”. Din păcate România a plecat acasă fără niciun premiu,Academia hotărând să ofere râvnitul trofeu la categoria „Cel mai bun documentar” producției „My Octopus Teacher”.

 ??  ?? Alexander Nanau și Bianca Oana la Gala Premiilor Oscar 2021.
CREDIT FOTO: PICTURELUX / MATT PETIT/ HEPTA
Alexander Nanau și Bianca Oana la Gala Premiilor Oscar 2021. CREDIT FOTO: PICTURELUX / MATT PETIT/ HEPTA
 ?? FOTO: ZUMA PRESS / SEAN GLEASON/ HEPTA ?? Anthony Hopkins la filmările lungmetraj­ului „The Father”.
FOTO: ZUMA PRESS / SEAN GLEASON/ HEPTA Anthony Hopkins la filmările lungmetraj­ului „The Father”.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania