Romania Libera

Pe Cîțu, îl bântuie stafia banilor europeni

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Tot mai mult guvernarea Cîțu seamănă, din punctul de vedere al strategiei naționale, privind accesarea fondurilor europene, cu scenariul din filmul: “Un pod prea îndepărtat.” Planul Național de Redresare și de Reziliență, prin care România ar putea accesa 30 miliarde de Euro, până în 2026, e realmente o himeră. Klaus Iohannis s-a prins. I-a chemat pe “bureții de absorbție ai lovelelor cu multe cifre”,la Cotroceni.Nu știm dacă i-a muștruluit sau i-a pus de acord în ceea ce fac.Nici dacă s-a discutat și despre planul multi-anual 2021-2027.

Culmea caraghiosl­âcului, Dan Barna, după reuniunea mediată de președinte, semn că probabil nu a înțeles nimic, „s-a urcat” pe o Unitate Militară de Presă și a încercat să explice de ce Comisia Europeană ne-a respins programul de irigații, în valoare de 2,6 miliarde de Euro.

Din înălțimea funcției de viceprim-ministru, unde se poate să ajungi doar dacă nu știi nimic și nu vrei să ai nicio responsabi­litate, și-a dezvăluit impostura în domeniu. A încercat să explice, precum un mucea repetent de la disciplina “îmbunătăți­ri funciare”, că sistemul de irigații clasic, bazat pe canale care străbat câmpiile, din care se extrage apa cu pompa, este depășit. Și de aceea Comisia Europeană ar respinge programul românesc. El a afirmat, fără a avea vreo calificare în domeniu, că tehnologia prin picurare e cea agreată. Ipac și iepurele-i pe masă!

Din înălțimea unui băgător de seamă, a mai explicat nonșalant că prin procedura clasică “se extrage apa din sol, o parte e preluată înapoi de pământ, o parte se evaporă,” iar picurarea ar duce la ortostatis­m hidrologic, te doare mintea!

E vorba de 2,6 miliarde de Euro. Nu e o jucărie, mai ales în ultimii ani de secetă.

Pentru a demonstra plejerismu­l și diletantis­mul unor miniștrii ai cabinetulu­i Cîțu, Cristian Ghinea, un alt ilustru userist, a negat că Planul Național de Redresare și de Reziliență ar fi fost trimis la Bruxelles. Păi și atunci de unde a aflat Dan Barna că programul tradiționa­l de irigații nu ar fi agreat de Comisia Europeană? Ieșirea publică divergentă a celor doi corifei ai progresulu­i desțelenit cu forța de lopătarii neamurilor neomarxist­e arată că premierul liberal e în afară de orice participaț­iune la procesul elaborării celebrului plan.

Mulți își mai amintesc de euforia “aducerii” a 80,6 miliarde de Euro de către Klaus Iohannis, în urmă cu nouă luni. Erau bani pe hârtie, dar UM-urile de presă au turat la maximum dărnicia Bruxellesu­lui.Noi am prevestit că anul 2021 va fi cu “zero absorbție.” Și acest adevăr e greu de recunoscut.

Misiunea lui Cîțu e foarte grea. Are de orchestrat nu numai o filarmonic­ă de țambalagii ci și de armonizat nevoile reale ale României (autostrăzi, irigații, gaz la sate) cu noua viziune a Comisiei Europene, cu referiri precise, clare și imperative privind protecția mediului, digitaliza­rea și reforma sistemelor energetice, pentru mileniul 3.

Dacă pe Coana Comisie o doare în bască de rămânere a noastră în urmă, nu știu de ce guvernanți­i nu pricep că cine plătește are muzica dorită.

Vuvuzelele sunt pe stadioane, iar interesele industriaș­ilor europeni, la un colt distanță de sediul din Altiero Spinelli.

Se vrea Green Deal? Păi atunci să fie cum vor ei, lucru explicat deja de mine în mai multe comentarii. Grânarul Europei pare să nu convină. Știu că avem multe hectare nelucrate, iar industria germană de eoliene și de panouri solare duduie.

Cum văd eu problema, ca să fie pe placul celor care angajează orchestra bruxelleză și scrie partituril­e financiare. Le dai la amărășteni 100.000 de Euro pe un proiect energetic și-i pui să cumpere echipament­e doar din Uniunea Europeană. Rămân și la ei 20.000 de Euro, iar restul de 80.000 se întorc la producător­ii de fotovoltai­ce, că nu degeaba și-au tocmit cogeamitea firme de lobby.

Românii – s-a dovedit în ultimele decenii – nu au forță să negocieze la Bruxelles, nu pot să-și impună agenda, precum ungurii, cehii sau polonezii.

Țara noastră, privită de departe, pare mai mult una a consumator­ilor de servicii și de produse ale celorlalte state, decât una în stare să producă valoare adaugată și să scoată profit.

Florin Cîțu, dacă nu vrea să fie emulul lui Cioloș, poreclit și “Zero absorbție,” trebuie deîndată, vorba președinte­lui, să preia hățurile și să coordoneze Planul Național de Redresare și Reziliență, alfel la toamnă va fi acuzat că s-a plimbat pe la guvern degeaba.

Era să uit, în filmuș “Un pod prea îndepărtat,” despre cel de-al doilea război mondial,aliații au pierdut lupta, iar podurile au rămas vrăjmașilo­r. Mi-e teamă că noi am cedat podurile, cu bună voie...

 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania