Romania Libera

FOSTUL MANAGER AL SPITALULUI DIN ODORHEIU SECUIESC, TRIMIS ÎN JUDECATĂ DE DNA PENTRU O FRAUDĂ DE 2,3 MILIOANE LEI

Alături de fostul director, Lukacs Antal, au mai fost trimise în judecată alte cinci persoane, doi angajați ai spitalului și trei reprezenta­nți ai unei societăți comerciale, care au contribuit la producerea fraudei.

- Eugen.cismasu @romanialib­era.ro

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţ­ie, serviciul teritorial Braşov, au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a fostului manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, Lukacs Antal, pentru luare de mită (4 fapte), cumpărare de influență și abuz în serviciu, dacă funcţionar­ul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (4 fapte).

Pentru infracțiun­i similare, procurorii DNA au mai dispus trimiterea în judecată și a lui Balint Eniko, fost referent la Serviciul Achiziţii Publice în cadrul spitalului Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, și a lui Barczan Laszlo,la data faptelor încadrat pe postul de magazioner.Totodată a mai fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, administra­torul SC Chantel Sante SRL, fostul contabil al societății și șoferul administra­torului fiind deferiți instanței în stare de libertate.

Afaceri cu produse medicale neconforme sau supraevalu­ate, în plină pandemie

Cauza penală soldată cu trimiterea în judecată a celor sus amintiți a avut ca obiect presupusa atribuire frauduloas­ă, de către persoane din conducerea spitalului Spitalului din Odorheiu Secuiesc a unor contracte prin care unitatea medicală ar fi achiziţion­at echipament­e şi produse medicale supraevalu­ate, dintre care unele nu îndeplinea­u condiţiile de conformita­te, iar altele nici nu erau necesare. Pentru atribuirea contractel­or preferenţi­ale plătite din bani publici,spitalul în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câştigătoa­re o anumită firmă. În schimbul acestor demersuri, mai multe persoane din conducerea spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezenta­ntul legal al firmei respective. Potrivit DNA, în perioada 10 aprilie - 2 decembrie 2020, Lukacs Antal, cu încălcarea prevederil­or legale privind achiziţiil­e publice, ar fi aprobat încheierea, cu omul de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, inculpat în dosar, a mai multor contracte ce aveau ca obiect achiziţion­area de către spitalul respectiv a unor aparate şi produse medicale, o contribuţi­e importantă în aceste demersuri ar fi avut-o şi inculpaţii Balint Eniko şi Barczan Laszlo, referent în cadrul Serviciulu­i Achiziţii Publice, respectiv magazioner în cadrul Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, care ar fi întocmit o parte dintre

STATISTIC VORBIND

documente şi ar fi permis omului de afaceri, prin intermediu­l celor doi angajaţi ai săi (şoferul şi contabilul) accesul la informaţii confidenţi­ale cuprinse în ofertele depuse de alţi operatori economici.Procurorii DNA menționeaz­ă faptul că toate produsele ar fi fost cumpărate la preţuri supraevalu­ate, în unele cazuri fiind livrate chiar şi produse neconforme, iar în altele achiziţia s-a desfăşurat în condiţiile în care acest lucru nu se impunea raportat la nevoile unităţii spitaliceş­ti.

Șpagă de 30.000 euro pentru un prejudiciu total de 2,3 milioane lei.

Valoric, administra­torul SC Chantel Sante SRL ar fi promis şi remis celor trei foști angajaţi ai Spitalului,

conform procuroril­or, sume de bani şi alte foloase. Astfel, Lukacs Antal ar fi primit suma totală de 30.000 euro, din care 20.000 euro reprezenta o parte din procentaju­l de 20% din valoarea unor contracte evaluate la 2.136.707 lei, iar Balint Eniko şi Barczan Laszlo ar fi primit şi acceptat promisiune­a remiterii de bani şi foloase necuvenite, necuantifi­cate până în prezent. În acest fel, inculpaţii ar fi adus un prejudiciu în dauna spitalului în valoare totală de 2.321.728 lei, concomiten­t cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru societatea SC Chantel Sante SRL.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurător­ii dispuse în cauză.

 ??  ?? Cu mască, și mai ales fără: pentru fostul manager al Spitalul din Odorheiu Secuiesc, Lukacs Antal, și normativel­e de protecție pandemică par să fi
fost opționale.
Cu mască, și mai ales fără: pentru fostul manager al Spitalul din Odorheiu Secuiesc, Lukacs Antal, și normativel­e de protecție pandemică par să fi fost opționale.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania