Romania Libera

Bugetul Primăriei Capitalei, sub semnul întrebării

Un conflict mocnit este pe cale a răbufni între consilieri­i generali ai Capitalei și primarul Nicușor Dan. Consiliul General al Municipiul­ui București (CGMB) trebuie să voteze astăzi bugetul pentru anul 2021, propus de edil, însă tensiunile ar putea duce

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Un conflict mocnit este pe cale a răbufni între consilieri­i generali ai Capitalei și primarul Nicușor Dan. Consiliul General al Municipiul­ui București (CGMB) trebuie să voteze astăzi bugetul pentru anul 2021, propus de edil, însă tensiunile ar putea duce la respingere­a proiectulu­i.

Aripa PLUS din USR PLUS este reticentă, ținând cont că Dan nu i-a delegat viceprimar­ului Horia Tomescu (PLUS) dreptul de semnătură cu privire la coordonare­a spitalelor. Liderul grupului USR PLUS din Consiliul General, Ana Ciceală, a declarat pentru România liberă că formațiune­a se va prezenta la ședința de miercuri în care se va da votul final asupra bugetului, însă a refuzat să comenteze informații­le potrivit cărora USR PLUS nu va vota proiectul propus de Dan.

Viceprimar­ul Tomescu vine pe filiera PLUS și este cel care i-a luat locul lui Vlad Voiculescu, după ce acesta și-a dat demisia din CGMB pentru a deveni ministru al Sănătății. La acel moment, și Vlad Voiculescu reclama faptul că primarul nu îi delegase încă atribuțiil­e în domeniul spitalelor din subordinea Primăriei,astfel că nu putea să își exercite atribuțiil­e convenite la nivel politic. În acest moment,managerii de spitale pot fi numiți doar cu semnătură edilului general, însă în practică, mulți dintre directorii actuali sunt cei numiți din vremea Gabrielei Firea sau a lui Sorin Oprescu, ei nefiind încă schimbați.

Matematică

Pentru a aproba bugetul, este nevoie de o majoritate absolută – adică cel puțin 28 de voturi „pentru”, din care PNL aduce 11, iar PMP – cinci, deci insuficien­te pentru a construi o majoritate. Pe de altă parte, unii consilieri generali ai USR au ajuns în CMGB pe filiera Asociației Salvați Bucureștiu­l, organizați­a lui Nicușor Dan, și este greu de crezut că vor vota împotriva acestuia. Însă, chiar dacă toți cei 11 useriști ar vota bugetul – s-ar ajunge la 27 de voturi, adică lui Dan i-ar mai trebui un singur vot în plus.

PLUS ar aduce încă șase voturi, însă este greu de crezut că o vor face fără negocieri, iar opoziția, adică reprezenta­nții PSD, au 21 de fotolii în CGMB și tot atâtea voturi. Rămâne de văzut cum se vor poziționa consilieri­i USR pentru că un vot alături de Nicușor Dan va accentua sciziunea dintre ei și cei de la PLUS.

Atribuții

În august anul trecut, PNL, USR PLUS și Nicușor Dan au semnat un protocol în care au agreeat că viceprimar­ul din partea USR PLUS va gestiona trei mari domenii: sănătatea (rețeaua de spitale),educația și calitatea vieții (mediu, centre pentru vârstnici,centre pentru copii, sport si agrement). În februarie, anul acesta, Dan a semnat un document prin care i se delega lui Tomescu coordonare­a mai multor direcții, administra­ții și activități, printre care și Administra­ția Spitalelor și Serviciilo­r Medicale București (ASSMB), însă nu și dreptul de semnătură.

La finalul lunii, martie, Horia Teomescu anunțat că a informat CGMB cu privire la problemele găsite în ASSMB și că le va înainta către organele de anchetă penală. „Doar în ultima lună, de când am preluat efectiv coordonare­a instituție­i prin dispoziția Primarului General, am identifica­t deficiențe de management cu consecințe grave asupra sănătății bucureșten­ilor și asupra banului public”, spunea Tomescu la acel moment.

E vorba de o explozie de achiziții prin negociere directă și fără publicare, inflație de personal și detașări, contracte care ridică mari semne de întrebare, încheiate cu firme despre care presa scrie de ani de zile că sunt abonate la bugetul ASSMB. De aceea, voi sesiza organele penale competente pentru a clarifica situația management­ului de la Administra­ția Spitalelor din București”.

HORIA TOMESCU, VICEPRIMAR

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM ?? Primarul Nicușor Dan trebuie să treacă primul său proiect de buget de votul CGMB.
FOTO: INQUAM Primarul Nicușor Dan trebuie să treacă primul său proiect de buget de votul CGMB.
 ?? FOTO: FACEBOOK ?? Vlad Voiculescu și Horia Tomescu
au o relație apropiată.
FOTO: FACEBOOK Vlad Voiculescu și Horia Tomescu au o relație apropiată.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Nicușor Dan a agreeat cu PNL și USR PLUS împărțirea atribuțiil­or încă dinaintea campaniei electorale.
FOTO: INQUAM Nicușor Dan a agreeat cu PNL și USR PLUS împărțirea atribuțiil­or încă dinaintea campaniei electorale.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania