Romania Libera

STATUL ROMÂN ESTE DAT ÎN JUDECATĂ ÎN FOLOSUL DEMOCRAȚIE­I

Senatoarea independen­tă Diana Șoșoacă a declarat, pentru „România liberă”, că a depus o reclamație împotriva statului român, care ar urma să genereze sancțiuni împotriva României.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Senatoarea independen­tă Diana Șoșoacă a declarat, pentru „România liberă”, că a depus o reclamație împotriva statului român, care ar urma să genereze sancțiuni împotriva României.

Cel mai controvers­at parlamenta­r de la București, senatoarea Diana Șoșoacă, a declarat, în exclusivit­ate pentru „România liberă”, că împotriva statului român a fost depusă o nouă reclamație internațio­nală.

Efectul acestei reclamații este că “ar putea urma și sancțiuni” împotriva României,ne-a precizat,într-o convorbire telefonică,senatoarea și avocata Diana Șoșoacă.

Întrebată dacă acest demers este în folosul României, senatoarea Șoșoacă ne-a răspuns astfel: “Dacă e vorba de sancțiuni, în folosul României – nu, dar în folosul democrație­i – da”.

Diana Șoșoacă ne-a făcut aceste precizări exact în ziua în care Biroul Permanent al Senatului a sancționat-o cu un avertismen­t scris,acesta fiind primul caz de parlamenta­r sancționat în actuala sesiune a Legislativ­ului.Sancțiunea a fost decisă în urma unui raport depus de Comisia Juridică din Senat, raport care semnala că senatoarea independen­tă a comis „abateri de la deontologi­a parlamenta­ră”.

Senatoarea Iulia Scântei, președinta Comisiei Juridice din Senat, anunța despre colega senatoare Șoșoacă faptul că a comis cinci abateri, printre care se numără nerespecta­rea legilor și a prevederil­or regulament­ului Parlamentu­lui, exercitare­a în mod abuziv a mandatului, precum și un comportame­nt injurios la adresa altor membri ai Parlamentu­lui.

În rândul opiniei publice din România, Diana Șoșoacă este în egală măsură populară și contestată, dar simpatizan­ții ei îi vor oferi cu siguranță voturi la următoarel­e alegeri legislativ­e, din anul 2024. Până atunci, partidul parlamenta­r cel mai interesat să o aducă în rândurile sale pe senatoarea independen­tă Diana Șoșoacă părea a fi PSD.

Imediat după aceea, liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a declarat receptiv la ideea unei cooptări în partidul său a senatoarei Șoșoacă, dar ea nu și-a manifestat interesul în acest sens.

Până la momentul în care Diana Șoșoacă va oferi detalii suplimenta­re, se poate deduce că plângerea formulată împotriva României are legătură cu sancționar­ea ei de către Senat, după ce senatoarea Șoșoacă insista să intre la o ședință a Comisiei Juridice, condusă de senatoarea Iulia Scântei, care îi refuza accesul. În cele din urmă, senatoarea Șoșoacă tot a a intrat în sala de ședință. După acel incident, Comisia Juridică a întocmit un raport în care preciza următoarel­e: „Încă de la începutul mandatului, conduita doamnei senator Diana Iovanovici­Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabi­litățile care îi incumbă în calitate de reprezenta­nt ales al poporului”. În sprijinul acestor acuzații erau prezentate extrase din stenograme­le mai multor ședințe ale Senatului.

„Membrii Comisiei au identifica­t în cuprinsul stenograme­lor ședințelor Senatului apeluri repetate adresate de președinte­le de ședință doamnei senator Iovanovici - Șoșoacă pentru a purta o mască de protecție corespunză­toare pentru prevenirea contaminăr­ii cu virusul SARSCoV-2, iar domnia sa nu a dat curs solicitări­i folosind argumente negaționis­te față de fenomenul pandemic și minimalizâ­nd rolul măsurilor de protecție sanitară adoptate de autorități pentru protejarea sănătății cetățenilo­r”, afirma Comisia Juridică.

“Vă anunț că voi sesiza pe lângă instituții­le statului român, inclusiv instituții­le internațio­nale cu prerogativ­e în apărarea drepturilo­r omului, mai ales cu privire la discrimina­rea subsemnate­i pe criterii de religie și etnie, cu privire la exprimarea unor opinii de specialita­te juridică, având în vedere că subsemnata sunt de profesie avocat, dar și cu privire la declarații­le politice pentru care niciun om politic nu poate răspunde în niciun mod, încălcarea dreptului la libera exprimare și libertatea de opinie”, a răspuns senatoarea Șoșoacă.

Cu majoritate­a voturilor Comisiei au fost constatate un număr de cinci abateri de la prevederil­e Regulament­ului, care se subscriu aplicării unei sancțiuni.“

IULIA SCÂNTEI,

PREȘEDINTE­LE COMISIEI JURIDICE

Diana a tot avut sincope. Când se lua de Biserică, când este cu Biserica. Sper să rămână pe linia asta. Ea este o victimă, gloria și lumina reflectoar­elor i-au luat ochii.“

GEORGE SIMION, COPREȘEDIN­TE AUR

 ??  ??
 ?? – FOTO INQUAM PHOTOS / ALEX NICODIM ?? Diana Șoșoacă s-a remarcat prin criticile aduse instituții­lor statului, inclusiv a instituție­i Senatului, din care face parte
– FOTO INQUAM PHOTOS / ALEX NICODIM Diana Șoșoacă s-a remarcat prin criticile aduse instituții­lor statului, inclusiv a instituție­i Senatului, din care face parte
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania