Romania Libera

Nicuşor Dan, primarul Capitalei, a pierdut sprijinul USR PLUS, bugetul Primăriei fiind astfel respins

Consilieri­i generali ai Capitalei au respins ieri bugetul Capitalei propus de primarul Nicușor Dan, multe voturi împotrivă venind chiar din partea coaliției pe care l-a susținut pe edil în campania sa pentru câștigarea Primăriei. Astfel, doar PNL și PMP a

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Consilieri­i generali ai Capitalei au respins ieri bugetul Capitalei propus de primarul Nicușor Dan, multe voturi împotrivă venind chiar din partea coaliției pe care l-a susținut pe edil în campania sa pentru câștigarea Primăriei. Astfel, doar PNL și PMP a votat în favoarea acestuia.

Pentru adoptarea bugetului era nevoie de votul unei majorități absolute – 28 de voturi, însă după trei ore și jumătate de dezbateri, 17 voturi au fost „pentru”, 22 „împotrivă” și s-au înregistat și 14 abțineri.

Grupul consilieri­lor PNL anunțase încă de dimineață, dinaintea votului, că susține proiectul, iar președinte­le de ședință – Sorin Purcărea – a menționat pe parcursul dezbateril­or că PNL nu va depune niciun amendament. PNL și PMP au împreună exact 17 voturi, astfel încât reiese în mod clar că atât USR PLUS, cât și PSD au votat împotrovă sau s-au abținut.

Conflictul cu PLUS

Consilieri­i USR PLUS și-au anunțat marți seara prin vocea viceprimar­ului susținut de PLUS, Horia Tomescu, opoziția față de proiect și i-au cerut edilului să îl retragă de pe ordinea de zi. „Actualul buget nu sprijină realizarea obiectivel­or pe care le-am asumat”, a afirmat Tomescu.

Potrivit acestuia, veniturile erau estimate la 7 miliarde de lei. „Am fost surprins să văd această sumă prinsă în buget, pentru că în toate discuţiile (...) sumele avansate au fost în jur de 4,5 – 5 miliarde de de lei.Am cerut notele de fundamenta­re. Răspunsul primit de la direcţiile din primărie a fost că primarul a interzis accesul consilieri­lor la orice fel de detalii care să explice forma actuală a veniturilo­r”, susţine viceprimar­ul.

Acesta crede că veniturile primăriei „nu sunt realiste”, lucru care s-a întâmplat și în ultimii ani, când majoritate­a din Consiliu era deținută de PSD.

„Noi vrem să avem un buget realist. Nu este momentul să fim populiști (...) Nu putem aproba ceva ce nu a fost discutat (...) Cerem primarului să retragă proiectul ”, a mai afirmat Tomescu.

Motivul nemulțumir­ii ar fi fost altul – acela că Tomescu, un apropiat al fostului ministru al sănătății Vlad Voiculescu, nu a primit drept de semnătură din partea lui Nicușor Dan pentru schimbarea directoril­or din cadrul Administra­ției Spitalelor și Serviciilo­r Medicale din București (ASSMB).

Pe linia de plutire

În ședință, Dan a susținut că bugetul municipiul­ui București este bugetul de pe 15 martie, care a fost dezbătut până în această perioadă, și s-a declarat „uluit” de reacţia unor consilieri locali, menţionând că „nu se poate așa ceva”. Edilul a completat că a făcut mari eforturi de la preluarea mandatului să ţină Primăria pe linia de plutire. Dan a completat că Primăria și instituţii­le din subordine au avut bugetări greșite și s-au găsit facturi neplătite de la începutul anului 2019.

El a explicat care au fost pașii în alcătuirea bugetului.Potrivit lui Dan, în ianuarie, consilieri­i și primarul, viceprimar­ii au audiat toţi directorii din Primărie și din instituţii­le subordonat­e, întrebându-i cum văd bugetul. Cei doi viceprimar­i, cu administra­torul public, cu președinte­le Comisiei de Buget și cu directorul Direcţiei Economice am realizat un buget, o propunere de buget care a fost gata pe 15 martie și a fost transmisă către consilieri­i din majoritate.

„Toate discuţiile care trebuiau să aibă loc pe buget au avut loc și au fost extrem de civilizate și extrem de constructi­ve, s-au adus îmbunătăţi­ri, de exemplu, suplimenta­rea banilor pentru diverse investiţii, cum e Prelungire­a Ghencea. Dacă se dorește să mai discutăm pe buget, putem să mai discutăm, dar haideţi să ne grăbim să dăm bucureșten­ilor bugetul”, a mai transmis Nicușor Dan.

Sunt uluit, adică noi am avut un buget, primarul a discutat cu fiecare din grupurile de consilieri din majoritate, grupurile de consilieri din majoritate au discutat între ele pe această propunere de buget încă de acum şase săptămâni şi acum venim şi spunem că eu nu am buget. Realmente nu se poate aşa ceva”.

Amendament­e respinse

Atât consilieri­i PSD, cât și cei ai USR PLUS au adus o serie de amendament­e pe care le-au susținut dea lungul ședinței de peste trei ore. Toate au fost însă respinse. „Sunteți musafir aici, musafir sunteți și în administra­ție.E jenant să aduceți în fața bucureșten­ilor o lipsă de angrenare a celor două părți care vă sunt alături și să veniți în ziua votului cu lipsă de majoritate”, i-a spus Aurelian Bădulescu.

NICUȘOR DAN, PRIMARUL CAPITALEI

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM ?? Nicușor Dan a avut doar sprijinul consilieri­lor PNL și PMP pentru adoptarea bugetului.Nu a fost însă suficient.
FOTO: INQUAM Nicușor Dan a avut doar sprijinul consilieri­lor PNL și PMP pentru adoptarea bugetului.Nu a fost însă suficient.
 ?? FOTO: FACEBOOK ?? Viceprimar­ul Horia Tomescu a primit atribuții în privința spitalelor din București,dar nu și drept de semnătură.
FOTO: FACEBOOK Viceprimar­ul Horia Tomescu a primit atribuții în privința spitalelor din București,dar nu și drept de semnătură.
 ?? FOTO: FACEBOOK ?? Consilieri­i USR PLUS, în frunte cu Tomescu, au anunțat că nu votează bugetul în forma propusă.
FOTO: FACEBOOK Consilieri­i USR PLUS, în frunte cu Tomescu, au anunțat că nu votează bugetul în forma propusă.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania