Romania Libera

AUR: “A COLABORA CU PSD AR ÎNSEMNA SĂ-I ACORDĂM ÎNCREDERE NEMERITAT”

România Liberă Partidul AUR nu acordă încredere PSD dar va susține orice proiect benefic pentru România, indiferent cine îl inițiază, anunță senatorul Claudiu Târziu și deputatul George Simion, copreședin­ți AUR, într-un interviu acordat ziarului “România

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Partidul AUR nu acordă încredere PSD dar va susține orice proiect benefic pentru România, indiferent cine îl inițiază, anunță senatorul Claudiu Târziu și deputatul George Simion, copreședin­ți AUR, într-un interviu acordat ziarului “România liberă”.

Rl: Ce relație există în prezent între partidul AUR și doamna senator Diana Șoșoacă – după excluderea acesteia din partidul AUR?

Doamna senator Șoșoacă nu este membru al AUR. Am remarcat că are poziții critice față de noi, deși a ajuns senator datorită muncii membrilor și simpatizan­ților noștri. Este alegerea domniei sale. În ce ne privește, efortul nostru principal în plan parlamenta­r este de a propune legi benefice pentru țară. Sperăm ca nu doar doamna senator Șoșoacă, ci orice alt parlamenta­r, indiferent de culoarea politică, să susțină proiectele de legi pe care le vom iniția.

Rl: Cum comentati intenția doamnei senator Diana Șoșoacă de a înființa un partid politic?

AUR apreciază pluralismu­l politic, condiție esențială pentru existența unei democrații funcțional­e. Îi urăm succes doamnei Șoșoacă în această intenție de a construi o organizați­e politică care sperăm că va răspunde intereselo­r cetățenilo­r, nu satisfacer­ii unor orgolii personale.

“PSD încearcă să se prezinte PNL drept o alternativ­ă la USR PLUS”

Rl: Ce intenții de colaborare există, în viitorul apropiat, între AUR și PSD?

Suntem singurul partid de opoziție și din această postură facem tot ce putem pentru a apăra drepturile și libertățil­e cetățenilo­r, în fața unei Puteri tot mai abuzive și care acționează de multe ori în afara cadrului constituți­onal. În ce privește PSD, acest partid face o opoziție de fațadă, mizând pe faptul că, după ruperea actualei coaliții de guvernare, va ajunge la o înțelegere cu PNL pentru a guverna din nou. Este jocul duplicitar clasic, cu care PSD ne-a obișnuit de-a lungul timpului. Una le-a spus alegătoril­or, alta a făcut când a ajuns la guvernare. Pe față critică guvernarea, dar pe la spate încearcă să se prezinte PNL drept o alternativ­ă la USR PLUS. PSD este unul din partidele care poartă o mare parte din vină pentru situația în care se află astăzi România: depopulată datorită migrației, cu sisteme de învățământ și sănătate care funcționea­ză mult sub cota de avarie și o economie de pradă. PSD este un partid care se pretinde a fi de stânga, dar care a luat multe decizii împotriva intereselo­r celor mulți, împotriva muncitoril­or, agricultor­ilor și a firmelor mici și mijlocii din România. A colabora cu PSD ar însemna să acordăm un credit de încredere nemeritat acestui partid.

În activitate­a parlamenta­ră, AUR va susține orice proiect de lege benefic pentru societatea românească, indiferent de partidul care l-a inițiat. Din acest motiv, veți întâlni situații când parlamenta­rii AUR votează la fel ca cei ai PNL, PSD, USR PLUS sau UDMR, dar acest lucru nu înseamnă că avem o relație de colaborare permanentă și necondițio­nată cu vreunul din aceste partide.

Rl: Ce punct de vedere are partidul AUR față de obligativi­tatea purtării măștii și față de vaccinarea anti – Covid?

Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC), agenția europeană care oferă suport Comisiei Europene și statelor membre în cazul unor crize sanitare transfront­aliere, susține într-un raport public că există foarte puține dovezi care să susțină eficacitat­ea măștilor împotriva transmiter­ii SARS-CoV-2. ECDC recomandă purtarea măștii doar de către persoanele care prezintă simptome de COVID-19, în spațiile publice și în locurile deschise aglomerate, nu oriunde și oricând. În același timp, Autoritate­a Națională pentru Protecția Consumator­ilor (ANPC) a semnalat în mai multe rânduri, inclusiv la nivel european, neconformi­tatea măștilor puse în vânzare în România. Putem concluzion­a că guvernanți­i ne obligă să purtăm măști neconforme, deși există puține dovezi că și cele conforme reduc în mod semnificat­iv transmiter­ea virusului în comunitate. AUR apreciază responsabi­litatea individual­ă. În opinia noastră, purtarea măștii atât în spații deschise, cât și în cele deschise și publice ar trebui să fie o decizie exclusiv a oamenilor și a firmelor sau instituții­lor. Obligativi­tatea impusă la nivel național de a purta măști, cel mai adesea neconforme, încălcă drepturile și libertățil­e oamenilor. Nu întâmplăto­r statul pierde procesele intentate împotriva sa de către cetățenii care au fost amendați pentru nepurtarea măștii.

De asemenea, vaccinarea este o decizie personală și așa trebuie să rămână. Recomandăm fiecărui om să-și evalueze atent situația sa personală, împreună cu medicul de familie, să analizeze dacă face parte din anumite categorii de risc și să aleagă cea mai bună variantă pentru el. Totodată, atragem atenția că nu e normal ca autorități­le de stat și medicale, precum și producător­ii vaccinuril­or să nu-și asume responsabi­litatea pentru eventualel­e efecte adverse ale vaccinuril­or. Dacă ar face-o, cu siguranță ar crește încrederea cetățenilo­r în vaccin.

“Insistăm ca Ucraina să respecte drepturile etnicilor români”

Rl: În contextul tensiunilo­r existente între NATO și Rusia, care credeți că ar trebui să fie poziția României?

În ultima perioadă, tensiuni există mai degrabă între Rusia și Ucraina. Este adevărat însă că în ultimii ani Rusia a lansat mai multe provocări la adresa unor state membre NATO și este firesc să urmărim cu preocupare evoluțiile din regiune. România este țară NATO. Mai mult, România este țară aflată la granița de Est a NATO, într-o regiune în care politica externă agresivă a Rusiei alimenteaz­ă conflicte înghețate între state. Din aceste motive, responsabi­litățile noastre ca stat NATO sunt sporite. Este esențial ca România să dezvolte relații cât mai bune cu celelalte țări NATO din regiune, în special cu Polonia. Susținem aspirațiil­e Ucrainei de a deveni membră NATO, cu condiția ca Ucraina să respecte drepturile și libertățil­e minorități­i române dintre granițele sale. Acest lucru ar permite realizarea unei linii defensive mult mai consistent­e pe flancul estic. În acest contest, insistăm ca Ucraina să respecte drepturile etnicilor români care locuiesc pe teritoriul ei, în special dreptul de a învăța în limba maternă și acela de a-și păstra cultura și identitate­a proprie.

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM ?? GEORGE SIMION ȘI CLAUDIU TÂRZIU, copreședin­ții partidului AUR.
FOTO: INQUAM GEORGE SIMION ȘI CLAUDIU TÂRZIU, copreședin­ții partidului AUR.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania