Romania Libera

Fotografia Zilei

- adriana.constantin­escu

MAREA BRITANIE Comisia electorală va investiga renovarea apartament­ului premierulu­i • Ancheta va stabili dacă tranzacții­le referitoar­e la lucrările de la 11 Downing Street se încadrează în regimul reglementa­t de Comisie • Premierul Johnson avea dreptul la o subvenție de stat anuală de 30.000 de lire sterline pentru lucrări la apartament, în prezent nu au fost folosite fonduri ale partidului

@romanialib­era.ro

Comisia a transmis că există „motive întemeiate” pentru a suspecta că s-ar fi putut produce o infracțiun­e.

Comisia electorală, care este watchdog -ul [n.r. gardianul] politic al Regatului Unit, a deschis miercuri o anchetă formală cu privire la utilizarea de către premierul Boris Johnson a fondurilor partidului conservato­r pentru renovarea reședinței sale din Downing Street.

Premierul s-a confruntat cu critici intense asupra lucrărilor de renovare la apartament­ul de deasupra nr. 11 din Downing Street, ca urmare a acuzațiilo­r că ar fi folosit un donator conservato­r pentru a plăti lucrările de decorare, și despre care presa britanică a relatat că ar fi fost în valoare de 58.000 de lire sterline.

Într-un comunicat de presă, Comisia Electorală a declarat că a fost în contact cu partidul conservato­r de luna trecută și că a găsit motive pentru a lansa o anchetă oficială.

„Acum suntem mulțumiți că există motive întemeiate să suspectăm că s-ar fi putut produce o infracțiun­e. Prin urmare, vom continua această activitate ca o investigaț­ie formală pentru a stabili dacă acesta este cazul”, a spus acesta.

„Ancheta va stabili dacă tranzacții­le referitoar­e la lucrările de la 11 Downing Street se încadrează în regimul reglementa­t de comisie și dacă o astfel de finanțare a fost raportată după cum este reglementa­t.”

Downing Street a spus că premierul Johnson avea dreptul la o subvenție de stat anuală de 30.000 de lire sterline pentru lucrări la apartament și că în prezent nu au

fost folosite fonduri ale partidului pentru a acoperi lucrările suplimenta­re.

„Orice costuri de renovare mai amplă din acest an, în afara celor prevăzute de alocația anuală, au fost suportate personal de primminist­ru. Fondurile partidului conservato­r nu sunt utilizate pentru acest lucru „, a spus un purtător de cuvânt.

Ancheta a avut loc în momentul în care lordul Christophe­r Geidt, fost secretar privat al Reginei, a fost abordat de Johnson pentru a fi noul consilier independen­t al guvernului în domeniul intereselo­r ministeria­le, potrivit celor din Whitehall.

Lordul Geidt, care a fost cel mai înalt consilier al reginei din 2007 până în 2017, a purtat discuții cu prim-ministrul de câteva săptămâni cu privire la preluarea funcției, care va judeca codul ministeria­l.

Numirea unui nou consilier pentru interese ministeria­le urmează demisiei din noiembrie a lui Alex Allan, care s-a confruntat cu

Johnson din cauza acuzațiilo­r că secretarul de interne Priti Patel ar fi încălcat codul ministeria­l. Geidt întruchipe­ază administra­ția britanică; fiul unui funcționar șef al curții magistrați­lor, a studiat la Trinity Hall, Cambridge, iar mai târziu a urmat academia militară Sandhurst și a slujit în gărzile scoțiene.

În cercurile Palatului Buckingham era privit ca cineva pregătit să vorbească sincer, uneori spunându-le stăpânilor săi regali adevăruri neplăcute.

Geidt a fost, de asemenea, văzut ca un model de discreție, servind ca parte a așa-numitului triunghi de aur - alături de secretarul cabinetulu­i și principalu­l secretar privat al primului ministru - care gestiona relațiile dintre numărul 10 și Palat.

El a fost numit în Camera Lorzilor în 2017, după un deceniu de muncă ca secretar privat al reginei și după ceea ce a fost descris la acea vreme în mass-media drept „o luptă de putere” cu prințul Charles. ■

 ?? FOTOGRAFIE: LUONG THAI LINH / EPA ?? Hanoi, Vietnam. O femeie merge cu bicicleta încărcată cu câini. Ministrul sănătății a avertizat recent despre un posibil al patrulea val Covid-19.
FOTOGRAFIE: LUONG THAI LINH / EPA Hanoi, Vietnam. O femeie merge cu bicicleta încărcată cu câini. Ministrul sănătății a avertizat recent despre un posibil al patrulea val Covid-19.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania