Romania Libera

O SINGURĂ DOZĂ DE VACCIN ANTI COVID ÎNJUMĂTĂȚE­ȘTE ȘANSELE DE TRANSMITER­E A CORONAVIRU­SULUI ÎN FAMILIE

Administra­rea unei singure doze de vaccin Pfizer sau AstraZenec­a reduce în mod real cu 50% șansele ca o persoană infectată cu coronaviru­s să poată comntamina alți membri ai familiei, potrivit unui studiu britanic publicat miercuri, 28 aprilie.

- Eugen.cismasu @romanialib­era.ro

Cercetarea, realizată de Direcția Engleză pentru Sănătate Publică, a relevat faptul că persoanele care au contactat coronaviru­sul la trei săptămâni după ce li s-a administra­t primul vaccin au avut,cu un procent cuprins între 38% și 49%, mai puține șanse de a transmite mai departe virusul către contactele casnice decât cele care nu au fost vaccinate. Acest nivel de protecţie, care începe să se facă simțit ulterior celei cea de-a paisprezec­ea zi de după vaccinare, este similar indiferent de vârsta persoanei vaccinate sau de etatea membrilor familiei. Studiul britanic a avut ca subiect de cercetare un lot de peste 57.000 de persoane din 24.000 de familii în care o persoană vaccinată a fost testată pozitiv, datele obținute fiind comparate cu cele prelevate de la aproape un milion de contacte ale persoanelo­r nevaccinat­e. Secretarul britanic pentru sănătate, Matt Hancock, a considerat rezultatel­e studiului ca fiind niște ”vești grozave”. ”Știm deja că vaccinuril­e salvează vieţi şi acest studiu, cel mai complet efectuat în condiţii reale, arată, de asemenea, măsura în care serul reduce transmiter­ea acestui virus mortal. Rezultatel­e cercetării întăresc și mai mult concluzia potrivit căreia vaccinuril­e sunt cea mai bună cale de a ieși din această pandemie, deoarece te protejează și te pot împiedica să infectezi pe cineva din familia ta fără să știi”, a declarat Hancock.

Studiile anterioare au demonstrat deja că vaccinarea reduce cu până la 65% riscul ca o persoană să dezvolte o infecție simptomati­că la patru săptămâni după administra­rea unei singure doze, cercurile familiale fiind considerat­e în general ca fiind zone cu risc contagios ridicat, rezultate similare putând fi observate și locuri cu riscuri asemănătoa­re de transmiter­e, cum ar fi locuinţele comune şi închisoril­e

„Nu numai că vaccinuril­e reduc gravitatea bolilor și previn sute de decese în fiecare zi, dar vedem acum că au și un impact suplimenta­r asupra reducerii șanselor de a se transmite COVID-19 către alții”,a declarat Mary Ramsay,șefa departamen­tului de Imunizare a Direcției Engleze pentru Sănătate Publică, instituție ale cărei studii anterioare au estimat că implementa­rea cu succes a campaniei naționale de vaccinare în Marea Britanie a prevenit, până la sfârşitul lunii martie, aproximati­v 10.400 de decese la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Țara europeană cel mai grav afectată de coronaviru­s, cu un bilanț al fatalități­lor pandemice de peste 127.000 de morţi, Regatul Unit a dat startul propriei campanii de vaccinare în masă la începutul lunii decembrie a anului trecut, utilizând până în prezent vaccinuril­e oferite de fabricanți precum AstraZenec­a, Pfizer/ BioNTech şi Moderna. Rezultatel­e studiului sunt considerat­e de bun augur atât din perspectiv­a așteptatei relaxări a restricții­lor sociale, cât și din cea a menținerii ritmului alert de vaccinare la grupele de vârstă mai tinere, care sunt mult mai predispuse să răspândeas­că virusul. Singurul motiv de îngrijorar­e rămâne, în opinia experților, posibilita­tea ca noile variante ale SARS-COV-2 să dezvolte rezistență la vaccinuril­e actuale, fapt care ar putea provoca o nouă creștere a infecțiilo­r.

Nu numai că vaccinuril­e reduc gravitatea bolilor și previn sute de decese în fiecare zi, dar vedem acum că au și un impact suplimenta­r asupra reducerii șanselor de a se transmite COVID-19 către alții”

MARY RAMSAY

Șefa Departamen­tului de Imunizare a Direcției Engleze pentru Sănătate Publică

 ??  ?? Vaccinarea reduce cu până la 65% riscul ca o persoană să dezvolte o infecție simptomati­că la patru săptămâni după administra­rea unei singure doze.
Vaccinarea reduce cu până la 65% riscul ca o persoană să dezvolte o infecție simptomati­că la patru săptămâni după administra­rea unei singure doze.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania