Romania Libera

Invazia rusă nu îi sperie pe vasluieni: ”Ne refugiem în cârciumi, că păduri nu mai avem, ca pe timpuri...”

- eugen_cismasu @romanialib­era.ro

Conflictul mega anunțat și imflamat, de la granița cu Ucraina, a trecut, iată, fără să fi venit cu adevărat vreodată. Cu ochii în smartfoane de dimineața și până seara, românul s-a informat corespunză­tor, consumând pe nerăsuflat­e fluxurile online de știri pestrițe, care anunțau pe rând când sfârșitul Moldovei, când ștergerea de pe hartă a României, când apocalipsa mondială, pe motiv de nu tocmai prietenoas­e schimburi nucleare de experiență între granzii Mapampondu­lui.

Singurii care s-au arătat cu totul imuni la amenințare­a extrem de vehiculate­i invazii rusești au fost locuitorii din Vaslui, care au continuat să-și vadă de treabă și să-și bată caii, copiii și nevestele pe toată durata crizei din Ucraina. Încercând să aflăm ce anume a determinat acest curaj absolut lăudabil, am stat de vorbă cu mai mulți cetățeni dintr-un sat vasluian, care ne-au declarat că nu au de ce să se teamă de invadatori­i lui Putin: „Di șe să ni-i fie frică, uăi? Noi cu rușii suntem obișnuiți, au stat mai toată istoria pe la noi prin bătătură de la Cantemir încoași. Acuma înțeleg că sunt mai mulți, vin cu milioanili, dar nu-i nimic. Ne refugiem în cârșiumi, că nu mai avem păduri, ca pe timpuri, să ne ascundem în ele, și-i așteptăm pe rusnaci acolo, să videm, au coraj să pătrundă? La câte cârșiumi avem noi, încape tot satul, iar la ce corcârț consumăm, Cernobîlul este mic copil. Și-avem și sufișientă Monă ca să rezistăm până o să vină americanii să ne elibereze”, a precizat un cetățean, închinând un pahar mare de rachiu încă de la prima oră a dimineții, în sănătatea ”lu’ domnu’ Pentagon”, după cum s-a exprimat el.

Pentru că există și varianta ca americanii să nu mai vină, fiindcă n-o să le mai dea voie coana Ioropa să pătrundă în țară fără pașapoarte de vaccinare, sătenii vasluieni au și o variantă de rezervă. Ei vor instala, la toate intrările în comune, pancarte mari pe care să scrie numele localități­i, numărul de locuitori și, sub ele, propoziția ”Toți bărbații e porci”. ”Când o să vadă, de pildă, că în comuna noastră sunt 5.000 de locuitori și cam jumătate sunt bărbați,vă dați seama că niciun rus nu o să mai fie deloc interesat să mai calce pe aici. Păi unde ați văzut domniile voastre porci care să poarte ceasuri?”, spune, optimist, primarul unei localități vasluiene.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania