Romania Libera

FOSTA CONDUCERE CERE AJUTORUL SENATULUI PENTRU DEBLOCAREA ICR

Institutul Cultural Român (ICR) rămâne în continuare „decapitat” și în blocaj, după ce Ordonanța de urgență dată de Guvern în urmă cu două săptămâni mai mult a încurcat ițele situației. Acum, fostul președinte interimar al ICR, Mirel Taloș, a solicitat aj

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Astfel, Biroul Permanent al Senatului de ieri a avut pe ordinea de zi o solicitare prin care Taloș cerea intervenți­a Camerei superioare,cea sub controlul căreia se află ICR,pentru deblocare.„Situația creată afectează stabilitat­ea și credibilit­atea Institutul­ui Cultural Român.În acest context este nevoie imperioasă de o intervenți­e a Senatului României sub controlul căruia funcționea­ză ICR, conform Legii 356/2003. O soluție pentru deblocarea acestei situații este emiterea de către Senat a unei hotărâri nominale privitoare la o conducere interimară care să asigure funcționar­ea instituție­i până la numirea unei noi conduceri în baza actualei legi de funcționar­e sau a altei baze juridice”, se arată în solicitare­a lui Taloș.

Ordonanța care încurcă

Știind că mandatul președinte­lui interimar – Marcel Taloș, și al vicepreșed­intelui Krizbai Bela expirau, Guvernul s-a grăbit să aprobe OUG 32/2021, încercând să le prelungeas­că mandatele cu trei luni. Numai că actul normativ făcea referire doar la numirea membrilor Consiliulu­i de conducere al Institutul­ui Cultural Român și nu modifica art. 12 cu privire la numirea conducerii executive a ICR. În acest context,Institutul a rămas fără ordonantor principal de credite – președinte­le interimar.În absența avizelor juridice, instituția nu poate funcționa cu prezumția de legalitate, neputând fi încheiate niciun fel de documente de lucru, potrivit specialișt­ilor.

Din moment ce actuala conducere nu își mai putea continua activitate­a, Ana Ivan, secretar general adjunct, a preluat conducerea operativă a ICR.

Prin solicitare­a sa,Taloș cerea Ancăi Dragu modificare­a prin legea de adoptare a ordonanței și completare­a acesteia în sensul în care prelungire­a să vizeze în egală măsură atât conducerea deliberati­vă, cât și conducerea executivă, respectiv președinte­le interimar – Mirel Taloș și vicepreșed­intele Dan Bela Krizbai.

Mai mult decât atât, faptul că a decapitat fără voie ICR nu a fost singura problema a ordonanței date de Guvern. În avizul său, Consiliul Legislativ atrage atenția că, potrivit OUG, mandatul conducerii nu poate fi prelungit pentru mai mult de trei luni, însă nu stabilește ce se va întâmpla, dacă termenul nu este respectat și nu este numită o nouă conducere în acest termen. „ (...) recomandăm ca textul să fie completat în sensul prevederii unei sancțiuni în cazul în care termenul propus nu este respectat, și anume aceea ca mandatele în exercițiu să înceteze de drept”, se arată în avizul CL. Chiar dacă pare incredibil ce haos a putut provoca o ordonanță care conține un singur articol – problemele nu se opresc aici.Tot ieri,conducerea Senatului a fost înștiințat­ă de președinte­le Comisiei de cultură, senatorul PNL Viorel Riceard Badea, că, în opinia sa, prima cameră sesizată în această speță ar fi trebuit să fie Camera Deputațilo­r, și nu Senatul. Astfel, Badea cere sesizarea Comisiei pentru constituți­onalitate care să elaboreze un aviz în acest sens.

ICR-iștii, la curățenie

După ce au rămas fără conducere și fără ordonator principal de credite, angajații din ICR au primit ieri informarea că durata contractul­ui având ca obiect servicii de curățenie pentru cele două sedii ale ICR s-a încheiat. În acest context, încheierea unui nou contract nu va putea fi făcută cu asigurarea continuită­ții serviciilo­r.

Pe scurt, ICR-iștilor li s-a cerut să pună mâna la treabă și să își facă curățenie și singuri la locul de muncă. „(...) contez pe înțelegere­a și sprijinul dumneavoas­tra, adresându-va rugămintea de a ne autogospod­ări în perioada imediat următoare, atât cât este posibil (a nu se arunca la coșurile din incinta toaletelor recipiente din sticlă, PETuri sau hârtie igienică/prosoape de hârtie pe lângă coșurile de gunoi, menținând o minimă igienă ce ține de fiecare dintre noi,etc.).Vă asigurăm că depunem toate eforturile pentru remedierea situației actuale și vă mulțumim pentru înțelegere”, se arată într-o notă de informare internă pe care angajații au primit-o tot ieri.

Solicităm totodată să aveți în vedere declanșare­a aprobării de către Parlamentu­l României a OUG 32/2021 pentru ca ICR să poată funcționa în deplină legalitate, având în vedere că acesta gestioneaz­ă activitate­a celor 18 reprezenta­nțe din marile capitale ale lumii – în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe – dar și activitate­a Centralei ICR”.

MIREL TALOȘ,

PREȘEDINTE INTERIMAR ICR

 ?? FOTO: INQUAM ?? Mirel Taloș a cerut ajutorul Senatului astfel încât ICR să își poată continua activitate­a.
FOTO: INQUAM Mirel Taloș a cerut ajutorul Senatului astfel încât ICR să își poată continua activitate­a.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Solicitare­a lui Taloș a ajuns ieri pe masa conducerii Senatului și a Ancăi Dragu.
FOTO: INQUAM Solicitare­a lui Taloș a ajuns ieri pe masa conducerii Senatului și a Ancăi Dragu.
 ?? FOTO: INQUAM ?? Viorel Badea susține că Legea pentru aprobarea OUG ar fi trebuit să meargă prima dată la Camera Deputațilo­r.
FOTO: INQUAM Viorel Badea susține că Legea pentru aprobarea OUG ar fi trebuit să meargă prima dată la Camera Deputațilo­r.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania