Romania Libera

RUSIA CONSTRUIEȘ­TE NAVE DE ATAC PENTRU MAREA NEAGRĂ

Regimul de la Moscova a anunțat că a ordonat construire­a a încă șase nave de război ultramoder­ne, dintre care cel puțin două vor intra în dotarea flotei ruse din Marea Neagră.

- mihai.diac @romanialib­era.ro

Potrivit unui articol publicat pe site-ul Sputnik, Rusia va începe, până la data de 9 mai 2021, programe de execuție pentru șase nave de război. Două dintre acestea sunt “crucișătoa­re submarine nucleare strategice”, două sunt submarine diesel - electrice și două sunt corvete.

Pentru România, cea mai importantă parte a acestui anunț este cea despre submarine și corvete. Noile submarine vor fi din clasa Varșaviank­a și se precizează următoarel­e: “Șase submarine rusești Varșaviank­a sunt capabile să blocheze complet acțiunile sau manevrele unui potențial inamic în Marea Neagră”. Nu este clar dacă aceste două submarine vor fi trimise tot în Marea Neagră sau, mai degrabă, în Oceanul Pacific, întrucât articolul rusesc este ambiguu. Evident este însă faptul că navele de luptă pot fi relocate în funcție de situația concretă, iar în acest moment, din cauza crizei din Ucraina,una dintre zonele cele mai “fierbinți” din lume este cea a Mării Negre.

Cele două noi corvete sunt menite să patruleze, să lupte împotriva navelor și submarinel­or în zona de până la 500 de mile, să efectueze lovituri cu rachete și cu tunuri asupra coastei și să sprijine operațiuni­le de debarcare.

“Astfel de nave vor fi întotdeaun­a solicitate în Marea Baltică, în Marea Neagră și în alte mări”, precizează Rusia.

Acum două săptămâni, Ministerul rus al Apărării, condus de Serghei Shoigu, anunța că, în perioada aprilie - octombrie 2021, “navigația navelor străine și a altor nave de stat în unele părți ale Mării Negre în apele teritorial­e ale Rusiei va fi suspendată”. Cu alte cuvinte, Rusia acordă zonei Mării Negre un interes din ce în ce mai mare.

În numele Alianței, purtătoare­a de cuvânt a NATO, Oana Lungescu, avertizase că deciziile Rusiei aduc noi amenințări pentru stabilitat­ea Ucrainei și a celorlalte state din estul Europei. Întărirea capacități­i militare a Rusiei în Marea Neagră vine în contextul în care, paradoxal, România pare să nu-și poată dezvolta flota maritimă. De mai bine de cinci ani, Ministerul român al Apărării încearcă să comande patru nave militare noi, de tip corvetă multifuncț­ională, și să modernizez­e cele două fregate care au fost cumpărate, second hand, din Marea Britanie. Nici până în acest moment, construire­a corvetelor destinate României n-a început, deși cel puțin una dintre companiile care dorea să participe la acest program livrează nave militare din România către alte țări. Din punct de vedere politic, acum zece zile, NATO a avut o reuniune extraordin­ară online, a miniștrilo­r de Externe și ai Apărării din țările aliate. România a fost reprezenta­tă de miniștrii Bogdan Aurescu (Externe) și Nicolae Ciucă (Apărare). S-a discutat despre retragerea NATO din Afganistan și despre amenințare­a Rusiei asupra Europei. Potrivit unui comunicat transmis ulterior de Ministerul Afacerilor Externe al României, ministrul Bogdan Aurescu “a exprimat preocupare­a României pentru desfășurar­ea de trupe și echipament­e ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei și, în general, în Marea Neagră”.

“Statele NATO au exprimat îngrijorar­ea privind evoluțiile recente și creșterea semnificat­ivă a prezenței trupelor ruse în Crimeea ilegal ocupată și la frontiera de est a Ucrainei”, a precizat, la rândul său, Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale.

Comandamen­tul militar din Europa al SUA (EUCOM) a ridicat nivelul de alertă la cel maxim, iar Statele Unite au avut consultări cu aliații lor, cu privire la situația din estul Europei.

“Discutăm preocupări­le noastre cu privire la această creștere a tensiunilo­r și a încălcării armistițiu­lui și a tensiunilo­r regionale cu aliații NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonul­ui, John Kirby.

De la 24 aprilie la 31 octombrie, navigația navelor militare străine și a altor nave de stat în unele zone ale Mării Negre în apele teritorial­e ale Rusiei va fi suspendată.“

SERGHEI SHOIGU, MINISTRUL RUS AL APĂRĂRII

Militariza­rea continuă a Rusiei în Crimeea, Marea Neagră și Marea Azov sunt amenințări sporite pentru independen­ța Ucrainei și subminează stabilitat­ea unei zone mai largi.“

OANA LUNGESCU,

PURTĂTOR DE CUVÂNT AL NATO

 ?? – FOTO MIHAI DIAC ?? Principale­le nave de luptă ale României, Regina Maria (foto) și Regele Ferdinand, ar trebui modernizat­e, dar lucrările încă n-au început
– FOTO MIHAI DIAC Principale­le nave de luptă ale României, Regina Maria (foto) și Regele Ferdinand, ar trebui modernizat­e, dar lucrările încă n-au început
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania