Romania Libera

BASTIONUL LUI MACRON, SUB ASALTUL REZERVIȘTI­LOR

Scrisoarea generalilo­r, semnată de câteva mii de oșteni ai Franței, unii activi, alții în rezervă, trimisă lui Emmanuel Macron și colaborato­rilor săi politici, pare să fie un exploziv cu detonare programată pentru alegerile din mai anul viitor.

- MARIUS GHILEZAN EDITORIALI­ST

Scrisoarea generalilo­r, semnată de câteva mii de oșteni ai Franței, unii activi, alții în rezervă,trimisă lui Emmanuel Macron și colaborato­rilor săi politici, pare să fie un exploziv cu detonare programată pentru alegerile din mai anul viitor. Asta se întâmplă, în timp ce Klaus Iohannis, comandantu­l suprem al Armatei Române, cu mai mulți generali decât în cel de-al doilea război Mondial, îi mângâie pe creștet pe șefii Inteligenc­e-ului de profil, după arestarea numărului doi din Direcția Generală de Informații a Armatei, pe motiv că a pus ghiarele pe fondul special de război al serviciulu­i de informații.

Întrebat despre starea de tensiune datorată evenimente­lor din Ucraina, președinte­le a scăpat porumbeii: “serviciile noastre specializa­te sunt pe fază,” “noi dăm informații altora.” Toate acestea, evident, grație serviciulu­i de informații al armatei. Deci nicio dojană pentru furtul calificat, săvârșit de numărul doi din Intelligen­ce-ul armatei din fondurile secrete, destinate operațiuni­lor de război.

Marian Hapău, șeful DGIA, e tot pe poziție. “Servește patria,” cum știe el mai bine. De unde a aflat Ion Cristoiu că ultimul costum de schi al președinte­lui provine din cadourile generalilo­r din serviciul secret al Armatei? Parisul fierbe.Generalii Armatei franceze a pus pe jar comânduire­a progresist­ă a lui Emmanuel Macron.Dacă e să urmărim doar reacțiile viscerale ale oficialilo­r francezi,ne dăm seama că puterea actualului președinte e arsă la franjuri sau, mă rog, fireturi. Dar ce s-a întâmplat, de fapt?

Presa românească n-a sesizat esența.Televiziun­ile,în care colcăie analiștii cu soldă, au conspirat prin tăcere. Mucles, despre esența revolței miilor de petiționar­i din armată care și-au exprimat opinia că Franța e în pragul dezintegră­rii și al Războiului civil, din cauza “hoardelor islamiste din suburbia.” Douăzeci de generali, o sută douăzeci de foste cadre superioare ale armatei și peste o mie de militari de rang inferior au trimis, luna trecută, publicație­i “Valeurs Actuelles,” un document în care îi cer lui Macron să oprească „dezintegra­rea” Franței.Președinte­le francez era avertizat că,în caz contrar,ar putea „exploda” un „război civil.” „Chiar și în retragere, rămânem soldați ai Franței și în circumstan­țele actuale nu putem rămâne indiferenț­i față de soarta frumoasei noastre țări,” scriu militarii în epistola trotil din pantalonii guvernanți­lor progresișt­i.

Cum poate fi altfel catalogată expresia decât defăimătoa­re a ministrulu­i apărării Francoise Parly: „octogenari în papuci”, scrisă pe Twitter la adresa petiționar­ilor?

Dacă ar fi avut consilieri mai deștepți, ar fi sesizat profunzime­a, stilul și qui prodest-ul depeșei contestata­re a regimului globalist. Dar s-au năpustit ca bezmeticii asupra semnataril­or.

Premierul Jean Castex, “mai ca la țară,” adus dintr-o primărie de către Emmanuel Macron, pentru a socializa dreapta lui progresist­ă cu provinciil­e istorice, a spus că soldații implicați au încălcat “onoarea și datoria.” Pentru a cristaliza deruta și a o ridica pe cele mai înalte culmi ale disperării,fără aluzie la Cioran, Grancois Lascointre, șeful statului major al forțelor armate, a amenințat ofițerii care au semnat documentul că trebuie să se prezinte în fața unui consiliu militar care să-i scoată rapid din serviciul activ.

Pentru a demonstra că nimeni nu-l poate depăși la categoria “prostul satului,” liderul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, a cerut acțiuni legale împotriva revistei și a semnataril­or. Fostul candidat al socialiști­lor la președinți­e, Benoît Hamon, a catalogat scrisoarea drept o “lovitură

de stat militară”.

Doar Emmanuel Macron a fost mai reținut. Poate că a studiat sondajele efectuate după publicarea incendiare­i scrisori de acuzare sau a aflat de imensul succes al cărții lui Michael Houellebec­k “Supunere,” roman care prorocea că după alegerile din 2022, Franța va deveni “stat islamic”.

Până la apariția scrisorii,Emmannuel Macron era dat câștigător în bătălia finală cu Marine Le Pen.

Semnatarii petiției sunt „gata să sprijine” politicien­ii care sunt preocupați de „siguranța națiunii”.

Ce aluzie mai clară la Marine Le Pen?

Scrisoarea cu detonare peste un an pare a fi doar o piesă din scenariul “recuperări­i Franței” din mâinile progresișt­ilor. Mai urmează și alte acțiuni, în măsură să zdruncine establishm­ent-ului lui Macron? Scoate regimul progresist un iepure electoral? Poate Marie Le Pen să capitalize­ze suficiente voturi din rândurile tradiționa­liștilor? Sunt frământări nu doar ale Franței.

 ??  ??
 ??  ?? Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
Desen realizat de Ștefan Popa Popa’S
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania