Romania Libera

RELAXARE ÎNCEPÂND CU 1 IUNIE

Măsurile de relaxare de la 1 iunie condiționa­te de cinci milioane de oameni vaccinați

- @romanialib­era.ro

adriana.constantin­escu

Fără mască pe plajă sau la munte, restaurant­e sau hoteluri pe litoral cu capacitate 100% în interior și acces la evenimente private. Acestea sunt măsurile care pot intra în vigoare de la 1 iunie, cu singura condiție ca România să treacă de cinci milioane de persoane vaccinate, a anunțat premierul Cîțu, marți dimineață, într-o declarație de presă susținută în fața Guvernului.

Întrebat de măsurile care vor intra în vigoare, premierul Cîțu a spus că „în primul rând, putem vorbi de fără mască pe plajă, de exemplu, fără mască dacă mergem la munte în drumeţie”.

„Putem vorbi și de facilități pentru persoanele vaccinate, de exemplu restaurant­e care pot ajunge la interior cu capacitate 100% de persoane vaccinate sau hoteluri pe litoral cu capacitate 100% de persoane vaccinate. Putem vorbi de evenimente private care vor fi deschise doar pentru persoane vaccinate. Vom avea aceste evenimente pilot în București și Cluj, dar sunt sigur că rezultatel­e vor fi bune și ne putem gândi la astfel de evenimente”, a arătat premierul. Premierul a respins pentru moment renunțarea la purtarea măștilor, afirmând că acest lucru va fi discutat după 1 august. „Ați văzut că și în Israel s-a renunțat după ce s-a ajuns la 60%,este clar că acolo este un nivel la care putem discuta.” De altfel, premierul a subliniat că în întreaga lume se conturează tot mai clar abordarea de a fi cât mai duri cu cei care nu respectă regulile și de a acorda facilități pentru cei care le respectă. ”Când (n.r. Israel) au avut o rată de vaccinare de peste 30% au existat facilități pentru persoanele vaccinate și penalități pentru cei care nu respectă regulile. Vedem că și Germania se mișcă în aceeași direcție în acest moment. (...) Avem dozele de vaccin, trebuie doar să mergem și să ne vaccinăm. Acum nu mai este nevoie nici de programare, nu mai există nicio scuză. Dacă vrem să ieșim din pandemie trebuie să ne vaccinăm”, a mai afirmat șeful Guvernului.

Accelerare­a campaniei de vaccinare a avut un efect pozitiv și numărul de persoane infectate scade pentru că a crescut numărul de persoane vaccinate.“

FLORIN CÎȚU

 ?? PHOTO BY PAUL ANDREI FROM PEXELS ?? Turist în Bacău, România.
PHOTO BY PAUL ANDREI FROM PEXELS Turist în Bacău, România.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania