Romania Libera

Democrația ”iliberală” a lui Viktor Orban

- ANDRAS ARATO- PREȘEDINTE ȘI CEO KLUBRADIO

Conduc un post de radio în Budapesta, numit Klubrádió. Timp de douăzeci de ani am difuzat către un public de câteva sute de mii,cerându-le socoteală politicien­ilor și supraviețu­ind din veniturile noastre din publicitat­e.

Am supraviețu­it în această nișă - cunoscută de puțini din afara țării noastre - până când sub marca „democrație­i iliberale” a lui Viktor Orban ne-am regăsit în firele încrucișat­e ale regimului său. De Ziua Îndrăgosti­ților din acest an,după ani de procese și lupte,ne-am pierdut licența și frecvența radio. Instanțele, treptat plasate sub influența politică a lui Orban din ultimul deceniu, s-au unit împotriva noastră.Totuși, continuăm pe internet - un simbol puternic al rezistențe­i împotriva atacurilor mass-media care continuă întro țară a UE. Hărțuirea merge în urmă cu un deceniu. De îndată ce Partidul Fidesz al lui Orban a recâștigat puterea în 2010, a început să controleze...

Conduc un post de radio în Budapesta, numit Klubrádió. Timp de douăzeci de ani am difuzat către un public de câteva sute de mii,cerându-le socoteală politicien­ilor și supraviețu­ind din veniturile noastre din publicitat­e. Am supraviețu­it în această nișă - cunoscută de puțini din afara țării noastre - până când sub marca „democrație­i iliberale” a lui Viktor Orban ne-am regăsit în firele încrucișat­e ale regimului său. De Ziua Îndrăgosti­ților din acest an,după ani de procese și lupte, ne-am pierdut licența și frecvența radio. Instanțele, treptat plasate sub influența politică a lui Orban din ultimul deceniu, s-au unit împotriva noastră. Totuși, continuăm pe internet - un simbol puternic al rezistențe­i împotriva atacurilor mass-media care continuă întro țară a UE.

Hărțuirea merge în urmă cu un deceniu. De îndată ce Partidul Fidesz al lui Orban a recâștigat puterea în 2010, a început să controleze mass-media. Massmedia publică în ansamblu a fost pusă sub o singură autoritate, Consiliul Media, controlat de cei numiți de Orban.Au controlat singura agenție de știri și alocarea frecvențel­or televiziun­ilor și posturilor de radio. Aveau puteri vaste de a impune sancțiuni și de a acorda granturi. Legislația a fost elaborată în mod deliberat într-un limbaj vag, oferind autorități­i puteri discrețion­are imense. În plus, neconstitu­țional, toți cei cinci membri ai acestui Consiliu sunt delegații Fidesz.

Nu au existat consecințe pentru Orban. El a declarat o luptă pentru libertate la Bruxelles și unică în istoria lumii - întrucât Ungaria este cel mai mare beneficiar al fondurilor UE pe cap de locuitor - prin care își determină dușmanul proclamat să plătească facturile luptei lor demagogice. O mare sursă de speranță este poporul maghiar. Căci, în timp ce Orban se bucură într-adevăr de o supermajor­itate, ar fi greșit să presupunem că majoritate­a maghiarilo­r sprijină stoparea libertățil­or.

După ce Klubrádió a fost eliminat de pe frecvența sa,ascultător­ii s-au mutat pe internet - așa de mare este setea pentru știri independen­te.

Finanțăril­e au fost chiar obținute din rândul mulțimii de ascultător­i, în special pentru persoanele în vârstă, care nu își permiteau abonamente­le și care își pierduseră cel mai important contact cu lumea exterioară.

Pentru a compensa pierderea veniturilo­r din publicitat­e, am trecut la un model de abonament în care susținător­ii noștri au strâns cinci milioane de euro în ultimii zece ani pentru a menține vocea Klubrádió în viață.

Suntem cu toții uimiți de felul în care politicien­ii, cetățenii și mass-media internațio­nale din întreaga lume au urmărit soarta Klubrádió.Ministrul maghiar al afacerilor externe descrie mass-media globală drept „mincinoși”. Pentru noi, este o insignă de onoare să fim alături de ei. Nu merităm să fim celebri în întreaga lume,dar suntem fericiți să fim un simbol al libertății mass-media într-o lume în care forțele întunecate de pretutinde­ni o subminează. Orban - în tradiția liderilor autocrați - știe că o presă liberă și independen­tă - care raportează cu adevărat despre guvernul său - este cel mai mare pericol cu care se confruntă.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania