Romania Libera

PNL SE ERIJEAZĂ ÎN NEGOCIATOR ÎNTRE NICUȘOR DAN ȘI USR PLUS

Bugetul Capitalei, în impas

- ioana.oancea@romanialib­era.ro

Prim-vicepreşed­intele PNL, Rareş Bogdan spune că USR PLUS şi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, vor ajunge la o înțelegere cu privire la votul asupra bugetului. Cei care au refuzat să aprobe proiectul au fost consilieri­i USR PLUS care acuză că acesta este supradimen­sionat şi bazat pe proiecții nerealiste, iar liberalii care au votat alături de Nicuşor Dan încearcă acum să joace rolul mediatoril­or între cele două părți. „Primul lucru pe care vreau să vi-l spun este că bugetul va trece. Vreau să îi felicit pe colegii mei, în frunte cu Stelian Bujduveanu...»

Prim-vicepreșed­intele PNL, Rareș Bogdan spune că USR PLUS și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, vor ajunge la o înțelegere cu privire la votul asupra bugetului. Cei care au refuzat să aprobe proiectul au fost consilieri­i USR PLUS care acuză că acesta este supradimen­sionat și bazat pe proiecții nerealiste, iar liberalii care au votat alături de Nicușor Dan încearcă acum să joace rolul mediatoril­or între cele două părți. „Primul lucru pe care vreau să vi-l spun este că bugetul va trece. Vreau să îi felicit pe colegii mei,în frunte cu Stelian Bujduveanu, viceprimar­ul nostru, și pe toți cei 12 consilieri generali PNL pentru felul în care au înțeles să fie alături de bucureșten­i și și-au luat rolul în serios, fiind cât se poate de raționali și de pozitivi. Chiar dacă s-a întâmplat acea nesincroni­zare și cei 17 consilieri USR-PLUS au blocat, pentru moment, bugetul, în aceste zile Nicușor Dan poartă discuții,” a afirmat Bogdan, la Antena 3.

În aceeași zi, Rareș Bogdan îl criticase însă pe Nicușor Dan în aceeași zi, dar la Digi24. El l-a avertizat atunci pe primarul general că „nu mai e singur pe teren” și i-a cerut să se consulte cu PNL și USR PLUS pentru a pune capăt scandalulu­i și i-a amintit că a câștigat alegerile în Capitală „datorită celor trei forțe din jurul sau”.

Capitala nu va fi susținută de Guvern

La rândul său, premierul Florin Cîțu a transmis nu va susține Capitala de la bugetul național,încercând în acest fel să forțeze găsirea unei soluții. „Am avut discuții și cu domnul primar general. Eu știu situația de la București, am lucrat și cu domnul primar general și anul trecut pentru a rezolva câteva dintre problemele de la buget de anul trecut, am construit bugetul anul acesta împreună. Este foarte important să avem un buget cât mai repede la București. Mesajul meu este clar, nu vom susține de la bugetul național întârzieri care să ducă după aceea la incapacită­ți de plată și apoi să plătim mai mult. Deci, bugetul național nu va susține un derapaj la București. De aceea, sunt sigur că vor găsi o soluție cât mai rapid la București, se va vota bugetul și se va merge mai departe. După aceea putem să ne gândim și la soluții”, a declarat Cîțu.

Întrebat dacă veniturile din 7 miliarde de lei sunt realiste, premierul a spus: „Cred că cei care au construit bugetul trebuie să vină cu această explicație: veniturile, înainte de a avea o execuție bugetară, par câteodată supraestim­ate sau subestimat­e, vom vedea care va fi execuția bugetară.Până acum execuția bugetară arată că avem venituri mai mari decât am prognozat”.

Nu negociem principii

La rândul lor, USR PLUS au transmis încă o dată mesajul că „negociem orice, dar nu negociem principii”.„Tot creștem cheltuieli­le,dar pentru că știm că nu avem loc de ele în buget, mințim oficial pe toată lumea crescând veniturile din pix.Nimic bun nu va veni vreodată din minciună. Nu putem accepta practicile pe care le criticam la primarul PSD, Gabriela Firea. La doar 6 luni de la alegerile locale când o criticam pentru un buget chiar mai mic decât cel propus pentru acest an, ni se cere acum votul pentru o minciună,” au comunicat consilieri­i USR PLUS. Ei au atras atenția că cele mai mari venituri pe care le-a avut vreodată în istoria sa Bucureștiu­l au fost de 4.46 miliarde de lei, în timp ce bugetul pe 2021 e construit pe o proiecție mult mai mare.

Consecințe

La rândul său, fostul primar al Capitalei, senatoarea PSD Gabriela Firea consideră că e necesar să fie adoptat bugetul în varianta propusă de Nicușor Dan, respectiv în varianta estimată la 7 miliarde de lei. Firea consideră că în momentul de față este necesar ca municipali­tatea să poată conta pe cele 7 miliarde, astfel încât să nu fie necesară restrânger­ea dramatică a unor cheltuieli esențiale, precum subvențiil­e pentru transportu­l public sau termoficar­e.

Primele cheltuieli care s-ar restrânge ar fi cele pentru subvențiil­e la transportu­l public și la termoficar­e. Asta ar însemna cu un bilet de autobuz să poată ajunge să coste 5-6 lei. De asemenea, factura la întreținer­e va putea să ajungă de 3-4 ori mai mare”.

GABRIELA FIREA, FOST PRIMAR

 ??  ??
 ?? FOTO: INQUAM ?? Primarul Nicușor Dan a fost pus săptămâna trecută în fața faptului împlinit,proiectul său de buget fiind respins.
FOTO: INQUAM Primarul Nicușor Dan a fost pus săptămâna trecută în fața faptului împlinit,proiectul său de buget fiind respins.
 ??  ?? Premierul Florin Cîțu cere ca bugetul să fie adoptat, spunând că nu va susține Capitala de la bugetul de stat.
Premierul Florin Cîțu cere ca bugetul să fie adoptat, spunând că nu va susține Capitala de la bugetul de stat.
 ??  ?? Rareș Bogdan face declarații contradict­orii despre Nicușor Dan
Rareș Bogdan face declarații contradict­orii despre Nicușor Dan
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania