Romania Libera

Scoți elevul din vacanță, dar greu de scos vacanța din el

- laurentiu.musoiu@romanialib­era.ro

Ieri, elevii, cu excepția celor din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a, cel puțin teoretic, s-au întors la școală. În practică, e ceva mai greu. Pe lângă cazurile izolate din statistica publicată de Ministerul Educației, în care incidența de infectare cu Sars COV 2 îi ține pe elevi departe de cursurile cu prezență fizică, nici în multe alte situații elevii nu s-au înghesuit pe poarta școlii.

Da, e firesc să nu avem parte de înghesuiel­i în timp de pandemie, dar, în multe unități de învățământ preunivers­itar, miercuri, sălile de clasă au fost aproape la fel de goale ca pe timpul suspendări­i cursurilor cu prezență fizică, nu cu mult timp în urmă.

Am avut ocazia să circul lejer pe bulevardel­e Capitalei,ieri, în niciun caz ca într-o primă zi de școală.

Am avut ocazia să observ situația de la mai multe școli și licee bucureșten­e și am discutat cu mai mulți profesori din Capitală și din provincie,iar concluzia pare să fie unanimă: elevii nu s-au plictisit de vacanța prelungită,ba chiar ar fi dorit una mai lungă.

Am văzut mulți elevii plângându-se de școala exclusiv online, dar se pare că nici cu prezența nu e bine.

Nu este o noutate pentru niciun dascăl că ai mult de furcă cu elevii veniți din vacanță, pentru a îi readuce la un ritm cel puțin acceptabil pentru învățare.

Pauzele lungi și dese,cheia marilor insuccese pentru educație.

Această fragmentar­e, că vrem sau nu să admitem, a compromis anul școlar în curs.

Sechelele în pregătirea elevilor,dar și a noilor cadre didactice încă nu se observă foarte bine,și pentru că autorități­le centrale depun eforturi pentru a ascunde gunoiul sub preș. Din nefericire, în actualele condiții, cursurile remediale din învățământ­ul preunivers­itar par mai mult o glumă. Rămâne să sperăm doar că viitorul an școlar va începe în condiții normale și că elevii și profesorii vor avea capacitate­a și ambiția de a reintra cât mai repede într-un ritm ce să permită un act didactic de calitate.

Profesorii şi personalul din învăţământ rămân în continuare categoria socioprofe­sională cea mai numeroasă în valoare absolută din perspectiv­a vaccinării.“SORIN CÎMPEANU ministrul Educației

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania