Romania Libera

Combinezon de facultate

Ministrul Educației consideră că universită­țile ar trebui să asigure combinezoa­ne pentru studenții care nu sunt vaccinați anti-COVID-19, însă conduceril­e instituții­lor de învățământ superior medical nu sunt de aceeași părere.

- laurentiu.musoiu@romanialib­era.ro

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, este de părere că studenţii nevaccinaţ­i ar putea avea la dispoziţie, cu titlu gratuit din partea universită­ţii, combinezoa­ne de protecţie pentru a putea participa la orele de lucrări practice şi de laborator. Rectorul Universită­ții de Medicină și Farmacie (UMF) “Carol Davila” din București,Viorel Jinga, apreciază însă că masca de protecție sanitară și halatul de unică folosință sunt suficiente pentru a nu expune studenții pericolulu­i de infectare cu Sars COV 2.

“Nu am văzut declarația domnului ministru. Noi, la UMF, le oferim studențilo­r, pentru practică, măști de protecție și halate de unică folosință și nu am avut probleme. Poate că la aceste echipament­e s-a referit și domnul ministru, dar s-a exprimat altfel, nefiind de specialita­te medicală. Nu cred că este nevoie de combinezoa­ne”,a declarat Viorel Jinga,pentru cotidianul național “România liberă”. Rectorul UMF “Carol Davila” spune că universita­tea pe care o conduce încurajeaz­ă vaccinarea împotriva COVID-19, are organizat un centru de vaccinare și invită și studenții altor instituții de învățământ superior, cât și oricare cetățean să se prezinte, doar cu buletinul,pentru a-i fi administra­t serul antiSars COV 2.

“Îi primim pe toţi (studenţii la cursuri n.r.).Eu,personal - sigur,sunt şi eu rector suspendat -, i-aş primi pe toţi la orele de lucrări practice şi laboratoar­e.Aş putea diferenţia însă în felul următor: cei care nu sunt vaccinaţi să aibă la dispoziţie, cu titlu gratuit din partea universită­ţii, combinezoa­ne de protecţie şi să facă orele de lucrări practice şi de laborator alături de colegii lor care s-au vaccinat, dar, sigur, pentru a-i proteja şi pe ceilalţi să poarte aceste costume de protecţie”,a declarat Cîmpeanu, la Antena 3.

Personalul vaccinat

Potrivit ministrulu­i Educației, până în prezent, aproape 155.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ s-au vaccinat, dar că în ultima lună ritmul în care avansează imunizarea a scăzut foarte mult.

“Profesorii şi personalul din învăţământ rămân în continuare categoria socioprofe­sională cea mai numeroasă în valoare absolută din perspectiv­a vaccinării. (...) Avem aproape 155.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ vaccinaţi, dintre care peste 140.000 au făcut şi rapelul. Deci, nu există vreo altă categorie mai numeroasă în valoare absolută. Sigur, procentual e vorba de medici, care sunt, în mod firesc, mult înaintea personalul­ui din învăţământ. Cu toate acestea, recunosc, în pofida campaniei ‘Vaccinare şi testare pentru învăţare’, prin care Ministerul Educaţiei a organizat evenimente în fiecare judeţ, cu participar­ea tuturor reprezenta­nţilor şcolilor, a unor experţi care să susţină din perspectiv­ă medicală aceste întâlniri, organizate la nivel de secretar de stat, în pofida altor eforturi pe care le-am făcut, de circa o lună ritmul în care avansează vaccinarea personalul­ui din învăţământ a scăzut foarte mult”, a declarat Cîmpeanu.

Noi, la UMF, le oferim studențilo­r, pentru practică, măști de protecție și halate de unică folosință și nu am avut probleme.“ VIOREL JINGA rectorul UMF “Carol Davila” din București

 ??  ?? Ministrul Educației a gândit o măsură pentru studenții nevaccinaț­i.
Ministrul Educației a gândit o măsură pentru studenții nevaccinaț­i.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania