Romania Libera

CEI MAI BUNI 10.000 DE MILITARI SE PREGĂTESC PENTRU RĂZBOI

Conducerea Armatei Române a scos din cazărmi 10.000 de militari care se vor antrena pe întregul teritoriu al țării, alături de trupe din alte 17 state membre și partenere ale NATO.

- mihai.diac@romanialib­era.ro

Cel mai mare exercițiu militar organizat de conducerea Armatei Române în ultimii doi ani se desfășoară în perioada mai – iunie 2021 în mai multe zone din România.

“Aproximati­v 15.000 de militari, dintre care 10.000 români și 5.000 din 17 națiuni aliate și partenere vor participa, începând de marți, 4 mai și până la jumătatea lunii iunie,în 16 poligoane și alte facilități militare din România,în cadrul celei mai complexe activități de instruire de la declanșare­a pandemiei COVID-19”,a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Aceste acțiuni militare sunt denumite DACIA 21 LIVEX și sunt conduse de Comandamen­tul Forțelor Întrunite din Statul Major al Apărării. Antrenamen­tul din aceste zile este extrem de amplu întrucât, pe o de parte, el trebuie să compenseze unele activități care au fost anulate, în anul 2020, din cauza pandemiei. Pe de altă parte, chiar în acest moment se constată o agravare a crizei din Ucraina și din Marea Neagră.

România, ca membru NATO, va fi protejată de ceilalți membri ai Alianței în cazul unui eventuale agresiuni, dar țara noastră trebuie să reziste cu forțe proprii până ce primește sprijin extern.

Exercițiul la care participă zece mii de militari români și cinci mii de militari din alte 17 țări se desfășoară imediat după ce Rusia a trimis la frontiera cu Ucraina și în Marea Neagră efective de peste 80.000 de oameni. După ce Occidentul a avertizat regimul Putin să nu riște un atac, Rusia a anunțat că și-a retras trupele de la granița cu Ucraina. Dar aceste trupe n-au plecat din estul Europei ci doar s-au mutat spre interiorul Rusiei și în zona Mării Azov, de lângă Crimeea, zonă despre care Rusia susține, după ce a ocupat Crimeea, că face parte din apele ei teritorial­e. Această tendință a Rusiei s-a remarcat după ce un departamen­t din Ministerul Apărării de la Moscova a transmis, acum circa două săptămâni, un comunicat controvers­at, în care avertiza că, în perioada 24 aprilie - 31 octombrie 2021, “navigația navelor străine și a altor nave de stat în unele părți ale Mării Negre în apele teritorial­e ale Rusiei va fi suspendată”. Apele la care se făcea aluzie erau cele ale Mării Azov și cele din nordul Mării Negre, adică în largul peninsulei Crimeea. Asupra acestui comunicat, Rusia nu a revenit, ceea ce înseamnă că teoretic el rămâne în vigoare. Trebuie amintit, în acest context, că Crimeea este zona din Marea Neagră cea mai intens militariza­tă și ea reprezintă, pe de altă parte, zona cu trupe rusești cea mai apropiată de București. În toamna anului trecut, ambasadoru­l SUA declara, la București, că România și Polonia sunt elemente fundamenta­le în apărarea Flancului Estic al NATO, în condițiile în care “Sevastopol­ul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul în care ne aflăm aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”. Ambasadoru­l SUA sublinia că amenințări­le hibride venite din partea Rusiei „sunt reale și sunt apropiate” și afectează nu doar România ci și alte țări NATO, inclusiv Statele Unite.

Va fi verificat modul de realizare a sprijinulu­i acordat de țara noastră pentru trupele și tehnica militară de luptă care tranziteaz­ă teritoriul național.“

NICOLAE CIUCĂ,

MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE

Faptul că România face parte din Alianţă este o garanţie pentru securitate­a României şi a cetăţenilo­r săi. Nu există niciun fel de pericol pentru România şi pentru cetăţenii ei.“

BOGDAN AURESCU,

MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE

 ?? – FOTO MAPN ?? Armata Română este formată în prezent numai din militari profesioni­ști, iar cei mai buni dintre ei se pregătesc de război
– FOTO MAPN Armata Română este formată în prezent numai din militari profesioni­ști, iar cei mai buni dintre ei se pregătesc de război
 ??  ?? Armata Română urmează a-și testa capacitate­a defensivă. Dar în paralel se vor testa capacitate­a NATO și a SUA “de a disloca rapid în țara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în fața oricărui agresor”, precum și capacitate­a României de a oferi sprijin pentru trupele și echipament­ele de luptă care tranziteaz­ă teritoriul național.
Armata Română urmează a-și testa capacitate­a defensivă. Dar în paralel se vor testa capacitate­a NATO și a SUA “de a disloca rapid în țara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în fața oricărui agresor”, precum și capacitate­a României de a oferi sprijin pentru trupele și echipament­ele de luptă care tranziteaz­ă teritoriul național.
 ??  ?? Potrivit MApN, activități­le de instruire vor include deplasări și exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, trageri cu bombe de aviație, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicați­i criptate, coordonare a tranzitulu­i prin puncte aeriene, navale și terestre de trecere a frontierei, precum și activități cu specific medical.
Potrivit MApN, activități­le de instruire vor include deplasări și exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, trageri cu bombe de aviație, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicați­i criptate, coordonare a tranzitulu­i prin puncte aeriene, navale și terestre de trecere a frontierei, precum și activități cu specific medical.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania