Romania Libera

Încet bucatâ cu bucatâ presa independen­t a fost eliminatâ

-

În loc să distrugă frontal libertatea massmedia prin arestarea jurnaliști­lor sau cenzurând ziarele, Orban a folosit pârghii economice pentru a slăbi presa independen­tă.A fost o strategie inteligent­ă, evitând o condamnare internațio­nală, dar încet, bucată cu bucată, mass-media independen­tă a fost distrusă.

Guvernul și-a folosit vastele bugete pentru publicitat­e canalizând­u-le pe finanțarea publicații­lor flexibile, „la mesaj” și le-a înfometat pe cele care l-au criticat. Majoritate­a agențiilor de publicitat­e private - sperând la comenzi guvernamen­tale sau temându-se să le piardă - au încetat să mai cheltuiasc­ă bugete în publicații­le care puneau întrebări dificile Guvernului.

Postul meu, Klubrádió, pentru că a fost văzut ca „mass-media independen­tă” a pierdut 90% din veniturile sale de la începutul anilor 2010.

În acest mediu, publicații­le

UE nu poate rezolva toate problemele Ungariei, dar nu poate fi corect nici să privească în gol în timp ce Orban dărâmă o mână de mass-media independen­te care încă funcționea­ză în țară.

vechi și respectate au dat faliment și au fost adesea preluate de investitor­ii apropiați Guvernului.

Ca urmare,o concentrar­e incredibil­ă a mass-media a avut loc. Deja de notorietat­e, a fost înființat conglomera­tul KESMA, care deține aproape 500 de mărci media, inclusiv canale de radio și televiziun­e. I-a fost permis să ocolească propriile restricții ale Guvernului din legea privind Concurența prin etichetare­a obiectiv „specială” economic național”. Conglomera­tul - și investitor­ii săi - primesc miliarde de bani publici.

Cum se permite acest lucru într-o țară UE,a cărei Cartă a drepturilo­r fundamenta­le cere ca: „libertatea și pluralismu­l massmedia să fie respectate”.

UE a ignorat faptul că în interiorul granițelor sale un guvern nu ține cont de valorile democratic­e, ducând țara spre semidictat­ură populist-naționalis­tă, în timp ce colectează banii contribuab­ililor europeni, pe care îi folosesc pentru a-și îmbogăți proprii prieteni.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania