Romania Libera

MINISTRUL INDIAN DE EXTERNE SE AUTOIZOLEA­ZĂ DUPĂ CAZURILE COVID DIN DELEGAȚIA G7

Subrahmany­am Jaishankar, care s-a întâlnit cu secretarul de interne al Marii Britanii și cu secretarul de stat al SUA, va participa virtual la ședințele din Londra.

- adriana.constantin­escu@romanialib­era.ro

Ministrul de externe al Indiei se autoizolea­ză după ce doi membri ai delegației țării la reuniunile G7 din Londra au dat rezultate pozitive pentru coronaviru­s.

Subrahmany­am Jaishankar, ministrul afacerilor externe din India, a declarat că a fost informat că a fost expus unui eventual caz Covid-19.

Jaishankar a ținut marți o întâlnire în distanțare socială cu secretarul de interne al Marii Britanii, Priti Patel, unde cei doi au convenit asupra unui „acord de migrație și mobilitate”, care va oferi un „traseu personaliz­at” pentru tinerii profesioni­ști din India care doresc să trăiască și să lucreze în Marea Britanie. De asemenea, acesta l-a întâlnit pe Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, la începutul acestei săptămâni. Membrii delegației indiene nu participas­eră încă la întâlniril­e G7 din Lancaster House, Londra, unde au avut loc discuții marți și care au continuat și miercuri.

Întâlniril­e au fost primele întâlniri față în față ale miniștrilo­r de externe ai grupului de mai bine de doi ani. Reprezenta­nți din Australia și India participă la unele dintre sesiuni alături de economiile avansate ale G7, deoarece Marea Britanie încearcă să își consolidez­e legăturile în regiunea indo-Pacifică. Măsuri de coronaviru­s au fost puse în aplicare pe tot parcursul ședințelor, inclusiv o instalație de testare la fața locului, distanțare socială, purtarea măștilor și ecrane Perspex, destinate separării delegațilo­r în cadrul întâlniril­or. Prim-ministrul britanic Boris Johnson a apărat decizia de a organiza ședințele G7 față în față, argumentân­d că este important ca guvernul „să încerce să continue cât mai multe afacerile”, în ciuda pandemiei.

„Avem o relație foarte importantă cu India și cu partenerii noștri din G7”, a spus el în timpul campaniei înainte de alegerile locale de joi. „După cum înțeleg, ceea ce s-a întâmplat este că toate persoanele în cauză se izolează acum”, a spus el, adăugând că va avea o întâlnire cu Jaishankar miercuri după-amiază prin Zoom.

Oficialii cred că, pe baza discuțiilo­r cu Public Health England, persoanele care au participat la întâlniril­e cu Jaishankar prezintă un risc scăzut de a contracta virusul, deoarece restricții­le coronaviru­sului erau în vigoare și, ca urmare, nu va trebui să se autoizolez­e.

Întâlniril­e G7, conduse de secretarul de externe al Marii Britanii, Dominic Raab, s-au concentrat pe probleme geopolitic­e, cum ar fi schimbăril­e climatice, vaccinuril­e și amenințări­le la adresa democrație­i și au venit în timp ce Marea Britanie speră să își stabileasc­ă agenda pentru Marea Britanie globală și obiectivel­e politicii externe post-Brexit.

„Ca o măsură de prudență abundentă și, de asemenea, din consideraț­ie față de ceilalți, am decis să-mi conduc angajament­ele în modul virtual”, a scris Jaishankar pe Twitter. Oficialii au declarat că restul delegației indiene se vor autoizola și pentru restul întâlniril­or G7. „Regretăm profund faptul că ministrul de externe Jaishankar nu va putea participa personal la reuniune astăzi”, a declarat un înalt diplomat britanic. „[El] va participa virtual, tocmai de aceea am pus în aplicare protocoale stricte Covid și teste zilnice”.

Testarea pozitivă vine în timp ce India se confruntă cu un feroce al doilea val de Covid-19 care a copleșit sistemul de sănătate al țării și a lăsat mulți pacienți cu probleme critice să se luptă să aibă acces la asistență medicală.

Ministrul britanic de externe Dominic Raab a fost văzut salutând cu pumnul alți membri ai G7 în momentul în care au ajuns la locul de desfășurar­e.

Marți, imaginile din interiorul marelui loc de conferință Lancaster House au arătat realitatea diplomație­i în epoca coronaviru­sului - delegați separați de ecrane de plastic și o „fotografie de familie” a miniștrilo­r distanți cu grijă la doi metri distanță.

Jaishankar a fost fotografia­t întâlnindu-se marți cu ministrul britanic de interne Priti Patel, deși Priti Patel nu a trebuit să se autoizolez­e, deoarece întâlnirea a avut loc în conformita­te cu normele existente. Ambii purtau măști în fotografie. India nu este membră a G7, dar a fost invitată de Marea Britanie la summitul din această săptămână, împreună cu Australia, Africa de Sud și Coreea de Sud.

India a confirmat aproape 383.000 de infecții noi marți, în scădere ușoară față de un vârf de peste 400.000 de cazuri noi vineri, dar testele au scăzut brusc de la un vârf de 1,9 milioane pe zi săptămâna trecută la doar 1,5 milioane.

Se știe că peste 3.700 de indieni au murit din Covid marți.

Cifrele atât pentru cazurile noi confirmate, cât și pentru victime sunt considerat­e a fi un număr insuficien­t de dramatice, având în vedere lipsa testelor, și în timp ce mulți oameni din zona rurală a Indiei mor din cauza suferințel­or respirator­ii și a altor simptome clasice ale Covid. Aprovizion­area cu generatoar­e de oxigen și medicament­e salvatoare se revarsă în India din străinătat­e, întrucât comunitate­a internațio­nală încearcă să contribuie la combaterea aprofundăr­ii crizei umanitare. Cu toate acestea, mulți s-au plâns de ritmul lent al distribuți­ei ajutorului.

 ?? FOTO: BEN STANSALL / POOL PRIN REUTERS ?? Participan­ții participă la reuniunea miniștrilo­r de externe G7 la Londra,Marea Britanie,5 mai 2021.
FOTO: BEN STANSALL / POOL PRIN REUTERS Participan­ții participă la reuniunea miniștrilo­r de externe G7 la Londra,Marea Britanie,5 mai 2021.
 ?? FOTO: AFP ?? Ministrul indian de Externe Subrahmany­am Jaishankar (dreapta) și secretarul de stat american Antony Blinken în urma unei întâlniri bilaterale de luni.
FOTO: AFP Ministrul indian de Externe Subrahmany­am Jaishankar (dreapta) și secretarul de stat american Antony Blinken în urma unei întâlniri bilaterale de luni.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania