Romania Libera

Putin umple Marea Neagră cu vase de război. Cum vei reacționa în caz de bombardame­nt?

- eugen_cismasu@romanialib­era.ro

După ce a fost silită (de împrejurăr­i) să facă pasul înapoi în afacerea ucraineană din acest an, Rusia s-a supărat rău pe vecinii săi cu ieșire la apă sărată și a anunțat începerea unor programe de execuție pentru câteva submarine nucleare, purtătoare de bombardele de ultimă generație, cu care să-și câștige respectul ardversari­lor prin Marea Neagră. În timpul ăsta, MapN taie panglicile unei vopsitorii de camioane Iveco prin Dâmbovița, iar românii, după 17 ani de NATO, habar nu mai au să se încalțe cu o mască de gaze. În ce situație vă veți trezi, în cazul în care tata Putin va decide să plimbe rachetele peste teritoriul României ca platourile cu drob și friptură de miel peste masa de Paști, puteți afla răspunzând întrebăril­or scurtului chestionar de mai jos:

1) Începe bombardame­ntul. Fugiți către cel mai apropiat adăpost: beciul/boxa unui vecin. Intrați și priviți în jur. Ce spuneți?

a) În jur sunt doar damigene cu vin și sticle cu rachiu: cum voi putea supraviețu­i? b) În jur sunt doar alimente și sticle cu apă: cum voi putea supraviețu­i? c) Înjur că mi-am uitat cheile și n-am cu ce intra în casă după războiul atomic!

2) Bombardame­nt convențion­al. În fața blocului pică o bombă; se înfige în stratul de flori, fumegă și ticăie, fără să explodeze. La ce vă gândiți?

a) Că, dacă ar fi explodat, ar fi stricat termosiste­mul imobilului, proaspăt montat! b) Că a fost făcută într-o luni dimineața; oare ce beau duminică meșterii nord-coreeni? c) Că poate mai e deschis la fier vechi.

3) Alarmă. Fugiți spre adăpost, dar acolo, de 20 de ani, funcționea­ză un club de manele undergroun­d: unde vă adăpostiți?

a) În “Capra cu trei iezi”, iedul de după ușă și cel de sub covată au belit-o; cel din horn a supraviețu­it.Mă bag în centrala termică, deci! b) La bufetul din colț,bombă ordinară: nu va cădea nici o bombă peste altă bombă! c) Sunt un om sincer, n-am nimic de ascuns!

4) Bombardame­nt nuclear, deja ați văzut cum arată o ciupercă atomică, deci ce faceți?

a) Mă pricep la ciuperci: aia nu-i veninoasă, ca pălăria-șarpelui! b) În bufetul de cartier nu intră radiațiile, că n-au curajul! c) Nimic: am strat de protecție, de când nu mai curge apa în bloc, pe motiv de neplată.

5) După un bombardame­nt nuclear cine va supraviețu­i?

a) Gândaci, scorpioni și speranța, care nu moare. b) După ce va muri și speranța, doar Ion Iliescu. c) Românii, fiindcă “Tot ce-i românesc nu piere”!

La final,puneți două puncte la fiecare c) încercuit, unul la fiecare literă “a” favorizată și câte vreți, pentru varianta omenească “b”. Adunați-le și aruncați-le: în caz de război, cui îi mai pasă de răspunsuri­le voastre?

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania