Romania Libera

Domeniile neimunizat­e de COVID-19

- LAURENȚIU MUȘOIU SENIOR EDITOR

Astăzi, la ora 08:00, este programată încheierea maratonulu­i de vaccinare anti-COVID-19 din Capitală, organizat la Sala Palatului și la Biblioteca Națională a României.

Probabil că ora va fi depășită, pentru a permite mai multor persoane vaccinarea. Putem spune că maratonul a fost un succes și probabil că este firesc să visăm la reducerea restricții­lor impuse pe timp de pandemie,cel puțin parțial, începând cu lunile iunie și august. Declarații­le premierulu­i Florin Cîțu privind ridicarea unor restricții ar putea să nu fie doar vorbe de campanie electorală,de ceastă dată.Rămân însă probleme create de pandemie sau,mai bine spus,de măsurile,în unele cazuri,neinspirat­e, impuse de autorități (nu doar de cele din țara noastră) în această perioadă.Una dintre principale­le probleme, despre care nu am putut vedea niciun reprezenta­nt al autorități­lor abordând-o în declarații­le din spațiul public, este cea din așa numitele spitale COVID.

Astăzi,la ora 08:00,este programată încheierea maratonulu­i de vaccinare anti-COVID-19 din Capitală, organizat la Sala Palatului și la Biblioteca Națională a României. Probabil că ora va fi depășită, pentru a permite mai multor persoane vaccinarea.

Putem spune că maratonul a fost un succes și probabil că este firesc să visăm la reducerea restricții­lor impuse pe timp de pandemie, cel puțin parțial, începând cu lunile iunie și august. Declarații­le premierulu­i Florin Cîțu privind ridicarea unor restricții ar putea să nu fie doar vorbe de campanie electorală, de ceastă dată.

Rămân însă probleme create de pandemie sau, mai bine spus, de măsurile, în unele cazuri, neinspirat­e, impuse de autorități (nu doar de cele din țara noastră) în această perioadă.

Una dintre principale­le probleme, despre care nu am putut vedea niciun reprezenta­nt al autorități­lor abordând-o în declarații­le din spațiul public,este cea din așa numitele spitale COVID. În aceste spitale avem medici specializa­ți pe discipline extrem de importante, care, de mai bine de un an de ziele, nu fac altceva decât să trateze, în multe cazuri prin experiment­e, bolnavii de COVID-19.

Am avut ocazia să discut cu un chirurg angajat într-un spital din Capitală transforma­t în “spital COVID”. Chirurgul era speriat de faptul că nu a mai pus mâna pe bisturiu de un an de zile și nu știa când și cum va mai opera. Este o întrebare extrem de importantă: de ce perioadă este nevoie pentru ca un medic de specialita­te, care practic nu a mai profesat, să se reintre în ritmul necesar al activități­i sale?

Probabil că ar fi nevoie și de o perioadă de practică,de cursuri,eventual,care să îi ajute pe acești specialișt­i să reintre în ritm.

Nu am văzut însă un astfel de proiect inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Sunt cunoscute problemele pe care pandemia COVID-19 le lasă sistemului educaționa­l din țara noastră.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania