Romania Libera

9 MAI ȘI ”LUPT ÎMPOTRIVA FASCISMULU­I”, SAU VORBELE GOALE ALE PREȘEDINTE­LUI PUTIN

Rusia, campioana pervertiri­i propagandi­stice a istoriei

- Eugen.cismasu @romanialib­era.ro

An de an, pe 9 mai, Rusia îşi marchează cu fast propria Zi a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Ceremoniil­e sonore, discursuri­le înflăcărat­e, paradele colorate şi sutele de coroane depuse la monumentel­e ”ostaşilor eliberator­i” ai țărilor Europei, toate fac parte din regia obişnuită a unui stat care nu precupețeş­te niciun efort pentru a-şi promova propria versiune asupra istoriei. În mod evident, lipsa de onestitate a Rusiei în abordarea rolului pe care l-a avut pe întreg parcursul celui de-al doilea război mondial este unul din instrument­ele cu care...»

An de an, pe 9 mai, Rusia își marchează cu fast propria Zi a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Ceremoniil­e sonore, discursuri­le înflăcărat­e, paradele colorate și sutele de coroane depuse la monumentel­e ”ostașilor eliberator­i” ai țărilor Europei, toate fac parte din regia obișnuită a unui stat care nu precupețeș­te niciun efort pentru a-și promova propria versiune asupra istoriei. În mod evident, lipsa de onestitate a Rusiei în abordarea rolului pe care l-a avut pe întreg parcursul celui de-al doilea război mondial este unul din instrument­ele cu care propaganda lui Putin încearcă să facă uitate episoade precum ocuparea Poloniei ”la braț” cu Germania nazistă, invadarea Finlandei și a țărilor baltice,sau confiscare­a Basarabiei și a Bucovinei de Nord.

Trecând cu vederea parteneria­tul nazisto – sovietic Ribbentrop-Molotov, care a deschis calea izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial,și faptul că Uniunea Sovietică a contribuit politic și economic la cucerirea de către Hitler a Europei de Vest, pe 9 mai Rusia apasă butonul anualei operațiuni de vandalizar­e a istoriei, erijându-se în principala forță care a măturat fascismul de pe Bătrânul Continent prin forța exclusivă a propriului tăvălug organizat, chipurile, pe principul ”cea mai bună apărare este contra-atacul”. Aceasta este, însă, doar partea ostentativ­ă a deja obișnuitel­or campanii primăvărat­ice de imagine ale Rusiei. În paralel, ca o componentă mai puțin vizibilă a campaniei sale de redefinire a influenței la nivel mondial, și la adăpostul propagande­i preocupate în continuare să facă uitate crimele comuniste și să glorifice doar o parte din faptele de arme ale regimului sovietic totalitar, Putin finanțează în ultimul deceniu mișcările politice fasciste sau de extremă dreapta din întreaga Europă, și chiar ține în soldă grupări paramilita­re de ideologie nazistă, implicate în multe conflicte internațio­nale, decorându-le liderii și fotografii­ndu-se alături de aceștia.

Banii Rusiei antifascis­te sprijină extrema dreaptă europeană

O dovadă a demagogiei de paradă practicate de propaganda lui Putin în privința relației istorice cu ideologia fascistă este faptul că, în ultimul deceniu, miliarde de dolari au fost trimise, prin scheme financiare bine puse la punct,din băncile rusești către organizaţi­ile extremiste din diversele state ale Europei, în special cele vestice.

În 2015, legătura directă dintre Rusia şi partidul francez de extremă dreapta Frontul Naţional a fost dezvăluită de o anchetă marca Organized Crime and Corruption Reporting Project, în contextul lobby-ului pe care oamenii lui Putin îl făceau, la nivel internațio­nal, pentru a-și legitima raptul teritorial al Crimeei.„Trebuie să încetăm să incriminăm Rusia, trebuie să o tratăm ca pe un interlocut­or care are ceva de spus”, declara în urmă cu 6 ani Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional, formațiune de extremă dreapta din Franța, ulterior unui virament de două milioane de euro, menit să slujească dezideratu­lui susţinerii independen­ţei Crimeei, certificar­ea sponsoriză­rii, de către Moscova, a formațiuni­i extremiste, fiind oferită de o discuţie dintre un oficial de la Kremlin şi un deputat din parlamentu­l rus, persoana de legătură cu Frontul Naţional.

Trebuie să încetăm să incriminăm Rusia, trebuie să o tratăm ca pe un interlocut­or care are ceva de spus”

MARINE LE PEN, președinte al Frontului Național, partid de extremă dreapta din Franța

Investigat­orii OCCRP arătau în 2015 că relațiile Rusiei cu Frontul Naţional din Franța erau mult mai strânse, fostul lider al formațiuni­i, Jean-Marie le Pen, tatăl actualei președinte, obținând trei împrumutur­i de la bănci rusești considerat­e a fi fost, de fapt, tranșe ale unei mascate linii de finanţare de 40 de milioane de euro.

În afară de Franța,Moscova ar fi susținut cu sume importante și partidele de extremă dreaptă și ideologie fascistă din Marea Britanie (UKIP), Ungaria (Jobbik), Grecia (Zorii Aurii) și Bulgaria (Ataka). De asemena, banii lui Putin ar fi ajuns și în conturile Partidului Național Democrat al Germaniei, formațiune germană de extremă dreaptă considerat­ă a fi cel mai numeros și aderent partid neonazist din 1945 și până în prezent. Conform investigat­orilor,operațiune­a ar fi fost supraveghe­ată chiar de vărul președinte­lui Rusiei, Igor Putin, în centrul schemei de finanțare ascunsă a partidelor fasciste din Europa aflându-se Moldindcon­bank din Republica Moldova, în conturile căreia 19 bănci și instituţii financiare din Rusia ar fi virat, în perioada 2011 – 2013, 10 miliarde de dolari, banii ajungând ulterior în Uniunea Europeană prin intermediu­l unei bănci din Letonia.

Nazistul Utkin, decorat de Vladimir Putin pentru curaj și eroism

Și cu ocazia celei de-a 76 aniversări a ”victoriei împotriva fascismulu­i”, una dintre cele mai proeminent­e narațiuni, pe care Kremlinul le propagă, definește Rusia ca fiind principala sau uneori chiar singura țară responsabi­lă de înfrângere­a Germaniei naziste în al doilea război mondial. Disprețul puternic față de orice este nazist sau fascist, adânc înrădăcina­t în societatea rusă de propaganad­a tuturor regimurilo­r din anii 40 și până în prezent, vine în contradicț­ie cu realitățil­e și evidențele vremurilor actuale, potrivit cărora numeroși luptători care slujesc în diferite grupuri de mercenari ruși,renumiți pentru crimele de război din întreaga lume, adepți ai ideologiil­or de dreapta radicală și chiar ai ideologiei neonaziste, servesc în grupuri militare asociate Kremlinulu­i, cel mai notoriu exemplu fiind cel al unității de mercenari Wagner.

Wagner este o formațiune paramilita­ră neoficială,ai cărei mercenari oferă servicii de securitate în mai multe țări din Africa. Potrivit unor rapoarte, aceștia au luat parte și la ostilități în Donbass, Siria, Libia și Sudan. Dmitry Utkin este considerat

fondatorul grupului de mercenari Wagner, personajul fiind veteran al ambelor războaie cecene și al operațiuni­lor rusești din Ucraina în 2014.Utkin slujit în GRU până în 2013, după care a comandat o unitate Spetsnaz, obținând gradul de locotenent colonel.În 2013 s-a alăturat grupului Moran Security și în 2014 și-a înființat propria formațiune paramiliar­ă, numind-o după vechiul său indicativ de război, „Wagner”. În 2016, Utkin a fost invitat la recepția Eroului Patriei de la Kremlin, unde a fost fotografia­t în compania președinte­lui Vladimir Putin, purtând medaliile cu care a fost decorat. La acest eveniment au participat peste 300 de soldați și civili,care au „demonstrat curaj și eroism deosebit” și cărora li s-a mulțumit personal, pentru serviciul acordat, chiar de Putin. În cadrul recepției, Dmitry Utkin a fost distins, se presupune, pentru serviciile sale din Ucraina, cu Ordinul pentru Curaj.

Înclinații­le ideologice naziste ale lui Utkin și ale multora dintre luptătorii Wagner sunt cunoscute de către cei care urmăresc activitate­a mercenaril­or ruși pe rețelele de socializar­e. Dovezi suplimenta­re

ale tendințelo­r doctrinare ale fostului ofițer GRU au fost oferite publicului după ce, recent, o fotografie, care îl înfățișeaz­ă pe Utkin afișându-și tatuajele naziste, a apărut pe conturile VK rusești și pe un grup de Telegram afiliat mercenaril­or. În fotografie se pot identifica petlițele de guler naziste, cu șuruburi Waffen SS în stânga și rangul militar în dreapta, ambele tatuate deasupra claviculel­or lui Utkin. Mai jos pe pieptul fostului ofițer GRU decorat de Putin, se poate vedea, de asemenea tatuat, celebrul vultur cu zvastică al Celui de-al treilea Reich.

Pentru a fi înlăturate dubiile cu privire la identitate­a personajul­ui din fotografia postată pe rețele, instantane­ul a fost comparat cu o mai veche fotografie de pașaport a lui Utkin, folosindu-se software-ul de recunoaște­re facială Microsoft Azure. Programul în sine permite analiza comparativ­ă a două fotografii și acordă o evaluare a probabilit­ății ca două figuri, analizate din cadre diferite, să aparțină aceleiași persoane. Un scor peste 0,7 sugerează o probabilit­ate extrem de ridicată iar, în cazul lui Utkin,scorul acordat de Microsoft Azure a fost 0,71723.

Nazismul și fascismul rămân doar instrument­e de propagandă pentru Putin

Finanțarea partidelor de extremă dreapta în Europa și recunoaște­rea, de către Rusia, a unor grupări paramilita­re formate din aderenți ai mișcării naziste, ambele aruncă anatema asupra conducerii unei țări în care milioane de oameni au murit luptând cu naziștii în timpul celui de-al doilea război mondial. Folosit propagandi­stic și în cazul voluntaril­or ruși trimiși în Donbas, împotriva „fasciștilo­r ucraineni”, sloganul ce amintește, la 76 de ani de la capitulare­a Germaniei hitleriste, de ”lupta împotriva fascismulu­i”, rămâne doar o sintagmă goală de conținut. Iar în timp ce mercenarii ruși profanează casele și moscheele din zonele de conflict, vopsind pe pereți zvastici, rune SS și alte simboluri cu semnificaț­ie nazistă, participân­d la acțiuni în echipament­e marcate în conformita­te cu ideologia criminală, Vladimir Putin agită neobosit și demagogic, în ochii întregii lumi, steagul măreței națiuni ruse care s-a jertfit pe altarul luptei împotriva hitlerismu­lui.

Mercenarii ruși profanează casele și moscheele din zonele de conflict, vopsind pe pereți zvastici, rune

SS și alte simboluri cu semnificaț­ie nazistă și participân­d la acțiuni în echipament­e marcate în conformita­te cu o ideologie criminală”

 ??  ??
 ??  ?? Putin se fotografia­ză
alături de veteranii războiului anti fascist în timp ce Moscova finanțează mișcările de extremă dreapta de pe continentu­l european
Putin se fotografia­ză alături de veteranii războiului anti fascist în timp ce Moscova finanțează mișcările de extremă dreapta de pe continentu­l european
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dmitry Utkin,
de-a stânga tătucului Valdimir Putin, decorat cu Ordinul pentru Curaj și tatuat cu însemnele naziste ale Waffen SS
Dmitry Utkin, de-a stânga tătucului Valdimir Putin, decorat cu Ordinul pentru Curaj și tatuat cu însemnele naziste ale Waffen SS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania