Romania Libera

Boris Johnson, un mare avantaj pentru Conservato­rii Britanici

Alegerile locale din 6 mai, din Marea Btritanie, îl confirmă pe premierul britanic drept cea mai bună ,,achiziție” a Conservato­rilor de după Thatcher.

- adriana.constantin­escu @romanialib­era.ro

Britanicii au mers pe 6 mai la vot, rezultatel­e finale ale alegerilor locale, care au fost publicate în week-end pe fondul restricții­lor Covid, arată o înfrângere majoră a laburiștil­or care abia au reușit să-l mențină pe Sadiq Khan în funcția de primar al Londrei.

Premierul britanic, învingător­ul alegerilor locale din Marea Britanie, a promis cetățenilo­r că va ,,opri exodul de minți către orașe”. Angajament­ul de a „trăi local și de a prospera” va forma un element central al discursulu­i de marți al Reginei (n.r. o tradiție britanică de a avea Regina cea care deschide noua sesiune parlamenta­ră), care va contura, de asemenea, planurile de a aborda marea întârziere a operațiilo­r din NHS și a tratamente­lor împotriva cancerului cauzată de coronaviru­s.

Conservato­rul Andy Street a câștigat alegerile pentru primăria din West Midlands cu 54% la al doilea tur de scrutin, completând un set de victorii cheie pentru conservato­ri după victoriile în alegerile parțiale din Hartlepool și cursa pentru primăria Tees Valley. Analiza a opt milioane de voturi de către experții electorali a plasat conservato­rii la 40%, cea mai bună performanț­ă a acestora la alegerile locale din 2008, cu zece puncte înaintea Laburiștil­or.

Într-un interviu de Sâmbătă, Ministrul Cabinetulu­i Johnson (n.r. este un post în Cabinetul Regatului Unit responsabi­l pentru toate politicile Cabinetulu­i) Michael Gove, a spus că guvernul nu va permite un nou referendum privind independen­ța Scoției, deoarece SNP ar trebui să se concentrez­e pe criza de sănătate Covid-19. Într-un efort de a opri tensiunile, Johnson le-a scris primilor miniștri ai celor trei administra­ții descentral­izate cerându-le să participe la un „summit” de recuperare Covid pentru a „aborda provocăril­e noastre comune” - încercând să - o lege pe Nicola Sturgeon, liderul partidului naționalis­t scoțian și câștigător­ul alegerilor din Scoția, de un proces de recuperare, mai degrabă decât de un referendum.

Downing Street este îngrijorat de faptul că situația din NHS (sistemul național de sănătate britanic) se va „agrava înainte de a se îmbunătăți”, cu 4,7 milioane de persoane care așteaptă îngrijiri. Guvernul a promis un plus de 63 de miliarde de lire sterline către NHS anul acesta și 22 de miliarde de lire sterline anul viitor, însă Johnson va preciza clar că vor fi necesari mai mulți bani pentru a face față restanței de tratamente.

Discursul Reginei va include, de asemenea, un proiect de lege care să consacre într-o lege o „garanție a abilitățil­or pe viață”, să consolidez­e educația continuă și să creeze un sistem de educație și formare a adulților „potrivit pentru viitor”.

Funcționar­i din Downing Street consideră că este o modalitate de a convinge alegătorii din zonele cu ”roșii” (Laburiști) că guvernul se concentrea­ză pe îmbunătăți­rea comunități­lor lor. Miniștrii vor introduce miercuri proiectul de lege privind abilitățil­e și educația post-16, care va determina angajatori­i locali să își unească forțele cu colegiile de educație suplimenta­ră pentru a oferi un „program de accelerare a competențe­lor”. Planurile vor face universită­țile și colegiile accesibile persoanelo­r care doresc să studieze cu jumătate de normă în timp ce lucrează.

O sursă guvernamen­tală înaltă a declarat: „Va fi o investiție masivă în educație continuă și„ perfecțion­are ”pe tot parcursul vieții, astfel încât oamenii să poată ocupa locuri de muncă mai bine plătite în zona lor locală. Unii oameni vor dori să se mute pentru muncă, dar aceasta este o investiție în comunități, astfel încât oamenii să poată prospera acolo unde trăiesc. ” Abordarea marchează o schimbare istorică de la administra­țiile conservato­are din trecut, care punea accent pe aspirația de a se muta pentru a găsi locuri de muncă - întruchipa­tă de apelul lui Norman Tebbit în anii 1980 pentru ca oamenii să „se urce pe bicicletă și să caute de lucru”.

În schimb, guvernul dorește să ofere oamenilor oportunită­ți acolo unde trăiesc deja, astfel încât să nu simtă nevoia să se mute la Londra sau în alte orașe mari pentru a continua viața.

Boris Johnson este prognozat pentru zece ani la putere.

Miniștrii de Cabinet au declarat că a existat o schimbare permanentă a identități­i politice a națiunii și au sugerat că Johnson ar putea să reziste pe modelul Margaret Thatcher, aflată în Downing Street timp de 11 ani. Conservato­rul Ben Houchen a fost reales primar al Tees Valley, câștigând puțin sub 73% din voturi, față de 51% în urmă cu patru ani. Conservato­rii au preluat controlul asupra autorități­lor locale din Northumber­land, Dudley, Harlow și Nuneaton la alegerile consiliulu­i și au preluat locuri în Sunderland și Durham.

 ??  ??
 ?? FOTO: LONDRA, MAREA BRITANIE /DE ILYAS TAYFUN SALCI/ SHUTTERSTO­CK ?? prim-ministrul britanic Boris Johnson și logodnica sa Carrie Symonds sunt văzuți în fața unei secții de votare.
Londra,Regatul Unit - 6 mai 2021:
FOTO: LONDRA, MAREA BRITANIE /DE ILYAS TAYFUN SALCI/ SHUTTERSTO­CK prim-ministrul britanic Boris Johnson și logodnica sa Carrie Symonds sunt văzuți în fața unei secții de votare. Londra,Regatul Unit - 6 mai 2021:

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania