Romania Libera

• Începe Summitul B9

• Aliații de pe Flancul Estic al NATO se reunesc la București

- diana.stirlea @romanialib­era.ro

Formatul București (B9) este o inițiativă lansată de Președinte­le României, Klaus Iohannis, și de Președinte­le Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Primul Summit B9 a fost organizat la București, în noiembrie 2015. Reuniunile ulterioare la nivel înalt au avut loc la Varșovia (8 iunie 2018) și Košice (28 februarie 2019).

Agenda reuniunii B9:

• Conferință de presă comună Klaus Iohannis - Andrzej Duda

• Videoconfe­rința Summitului For-matului București (B9) Președinte­le României, Klaus Iohannis, și omologul său polonez, Andrzej Duda, sunt gazdele Summitul Formatului București (B9) care începe luni la București. Vizita oficială a președinte­lui Andrzej Duda are loc și în contextul aniversări­i a 100 de ani de la un moment simbolic al relației bilaterale româno-poloneze, mai exact semnarea Convenției de Alianță Defensivă între Regatul României și Republica Polonă. De precizat că Polonia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai României, schimburil­e însumând anul trecut, în pofida pandemiei, peste șapte miliarde de euro.

Șefii de state din Formatul București (B9), precum și secretarul general al NATO,Jens Stoltenber­g, nu vor participa fizic la reuniune, ci prin videoconfe­rință; iar pe agenda discuțiilo­r se află inclusiv subiectul evoluțiilo­r îngrijorăt­oare de securitate din regiunea Mării Negre. Oficialul NATO a avertizat anterior că Alianța Nord-Atlantică ,,trebuie să rămână vigilentă și să monitorize­ze îndeaproap­e evoluțiile” din Crimeea, în condițiile în care prezența trupelor rusești la granița cu Ucraina rămâne semnificat­ivă.

Klaus Iohannis și Andrzej Duda vor participa marți, în Poligonul Smârdan, la ziua distinșilo­r vizitatori a exercițiul­ui tactic militar „Justice Sword 21”, unde peste 2.000 de militari și aproximati­v 500 de mijloace tehnice și mașini de luptă din cadrul Forţelor Terestre Române își vor testa capacitate­a de a planifica, conduce și desfășura acţiuni de luptă în context multinaţio­nal și întrunit.

Proiecte economice România - Polonia

România și Polonia vor avea în derulare două proiecte majore de infrastruc­tură feroviară și rutieră - Rail-2-Sea și Via Carpatia. Rail-2-Sea are și o importanță militară, întrucât proiectul vizează modernizar­ea unor coridoare feroviare, cu o lungime de peste 3.650 de km, între portul Constanța și portul Gdansk destinate atât utilizării comerciale, cât transportu­lui rapid al trupelor și echipament­elor militare. Proiectul, care va traversa patru state: Polonia, Slovacia, Ungaria și România, va beneficia de sprijinul Statelor Unite, care și-au exprimat, prin vocea ambasadoru­lui Adrian Zuckerman, susținerea față de aceste planuri, iar anunțul administra­ției americane va încuraja fondurile de investiții să aloce bani pentru dezvoltare­a lor. Al doilea proiect - Via Carpatia - vizează crearea unui coridor de transport din partea de nord a Europei spre sud, prin Lituania, Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Grecia, ca o nouă conexiune de autostradă între nordul și sudul Europei, integrând sistemul de transport al statelor participan­te. Aceste proiecte importante strategice de interconec­tare regională fac parte din Inițiativa celor Trei Mări (platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidenți­al, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră) și au fost discutate și de ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, și omologul său polonez, Zbigniew Rau, cu o lună înaintea summitului care începe luni la București. ■

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania