Romania Libera

ROMÂNII DIN GERMANIA CER CONSULATE

- ioana.oancea @romanialib­era.ro

Românii din diaspora și, în special cei din Germania, duc o luptă de ani de zile pentru deschidere­a de noi consulate în țara lor adoptivă. Apariția unor noi reprezenta­nțe ale României în Frankfurt, de exemplu, unde numărul românilor s-a dublat în ultimii ani le-ar face viața mult mai ușoară și le-ar oferi drepturi firești, garantate, teoretic, de statul român.

În urmă cu șase ani, în Frankfurt se aflau aproximati­v 35.000 de români,care aveau de urgență nevoie de servicii consulare pentru reînnoirea actelor sau pentru a-și exercita neîngrădiț­i dreptul de vot.

Pentru a obține aceste drepturi trebuiau să cheltuiasc­ă sute de euro de persoană pentru a apela la misiunea diplomatic­ă de la Bonn, de exemplu. În 2021, numărul românilor din regiunea Hessen este de peste 75.000 de persoane. În total, numărul românilor din Germania aproape că s-a dublat față de 2015, când cifrele oficiale indicau 452.718 ca trăind în această țară.

Acțiuni concrete

În 2015, acțiunea românilor din zona Hessen a început cu o petiție pentru înființare­a unui consulat și implicit a unei secții de vot la Frankfurt am Main. Chiar dacă petiția a înregistra­t mii de semnături în câteva zile, autorități­le române au rămas surde.

Tot în 2015, a existat o tentativă de consulat itinerant la Offenbach, cu implicarea Parohiei Ortodoxe Române care a pus la dispoziție o sală și a ajutat la centraliza­rea cererilor românilor. Consulul de la reprezenta­nța României la Bonn s-a deplasat în martie 2015, la Offenbach, pentru a ajuta cu unele acte notariale – împuternic­iri, autentific­ări. Tentativa nu a avut un mare impact, iar actele de identitate nu au putut fi rezolvate pentru că consulul general, Mihai Bodorog, a susținut că „nu are voie să aducă ștampilele în afara consulatul­ui”.

Cereri către MAE

În 2015, mai mulți reprezenta­nți ai comunități­i de români din diapora, printre care dr. Adriana Marinescu (ARO) Antoanela

Nișulescu (ARO), Vlad Silea (Piraten Partei Offenbach),Mihai Molnar (FB, Orga), P.S. Stefan Anghel (BOR) sau Ionuț Plenz (BOR) au înaintat în mod oficial o cerere pentru serviciu consular în zona Rhein/Main.

Anul trecut, Comunitate­a Românilor din Rin-Main/CROM, Offenbach,îi scria ambasadoru­lui României în Germania: „Pentru cei mai mulţi români deplasarea de cel puţin două ori la Bonn constituie un efort logistic și financiar foarte mare. Dificultăţ­ile legate de programare, de contactare a consulatul­ui de la Bonn, condiţiile precare din consulat îngreuneaz­ă și mai mult situaţia cetăţenilo­r români care au nevoie de asistenţă consulară”.

În 2017, Guvernul României a dat două hotărâri de guvern pentru înființare­a de Consulate de Hamburg și la Frankurt am Main, dar acestea au rămas prin sertare, iar cele două consulate nu există nici în zilele noastre. Consulatul din Stuttgart pentru care ambasadoru­l României în Germania, Emil Hurezeanu a semnat în 2015, a fost inaugurat de abia în decembrie 2019. Acesta este de doar al treilea consulat general al României în Germania, țară în care locuiesc aproape 800 de mii de români.

Răspunând unei adrese formulate de deputatul PNL Gigel Știbu, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, spunea în februarie acest an că „înființare­a uneor oficii conculate de carieră implică parcurgere­a mai multor etape de avizare/aprobare la nivel instituțio­nal, precum și eforturi substanția­le de ordin logistic și de alocare a resurselor umane specializa­te, motiv pentru care procesul de extindere a rețelei consulare nu se poate desfășura decât gradual.

Dialog cu diapora

În mai 2021, Ministerul Afacerilor Externe a relansat programul ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare”, în contextul procesului de reformă a serviciilo­r consulare, ca urmare a deciziei în acest sens a ministrulu­i. Planul de reformă consulară vizează, printre altele, și extinderea și modernizar­ea rețelei consulare sau proceduri pentru consulatel­e itinerante. „Obiectivul procesului de reformă este facilitare­a accesului cetățenilo­r români la serviciile consulare și îmbunătăți­rea calității și condițiilo­r de procesare a acestora, precum și menținerea unor standarde înalte în activitate­a de lucru cu publicul și a unei conduite ireproșabi­le în toate situațiile,” arată MAE, dând românilor noi speranțe că vor fi puși mai puțin pe drumuri de statul român.

Eu am semnat un contract pentru consulatul de la Stuttgart în 2015 și a fost inaugurat în decembrie 2019. Există hotărâri de guvern pentru deschidere­a unor consulate la Hamburg și la Frankfurt am Main. Schimbarea guvernelor, schimbarea miniștrilo­r de externe și alte priorități au făcut ca aceste consulate să nu se deschidă”.

EMIL HUREZEANU, AMBASADORU­L ROMÂNIEI ÎN GERMANIA (DECLARAȚIE PENTRU TELELEU.RO, ÎN 2020)

 ?? FOTO: INQUAM ?? Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu,
a anunțat relansarea Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare”, în contextul procesului de reformă a serviciilo­r consulare.
FOTO: INQUAM Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a anunțat relansarea Programul „Dialog cu diaspora pe teme consulare”, în contextul procesului de reformă a serviciilo­r consulare.
 ??  ?? Deputatul PNL Gigel Știrbu
l-a interpelat pe ministrul de externe în februarie 2021.
Deputatul PNL Gigel Știrbu l-a interpelat pe ministrul de externe în februarie 2021.
 ??  ?? Cifrele oficiale
arată că românii sunt a patra mare comunitate din Germania.
Cifrele oficiale arată că românii sunt a patra mare comunitate din Germania.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania