Romania Libera

GUVERNANȚI­I AU ÎNCĂLCAT INDEPENDEN­ȚA JUSTIȚIEI!

Inspecția Judiciară, sesizată la începutul lunii martie de membrul CSM Andrea Chiș, a constatat că mai mulți politicien­i, printre care premierul Florin Cîțu, vicepremie­rul Dan Barna și ministrul Justiției Stelian Ion, au afectat independen­ța sistemului ju

- Ioana.oancea @romanialib­era.ro

Într-un raport apărut ieri în spațiul public inspectori­i concluzion­ează că „prin declarații­le publice,postările pe rețelele de socializar­e, astfel cum au fost preluate și prezentate în mass-media s-a produs o încălcare a principiul­ui independen­ței și echilibrul­ui puterii în stat, cu consecința scăderii încrederii cetățenilo­r în sistemul judiciar și, implicit, a afectării independen­ței autorități­i judecătore­ști”.

Declaraţii­le publice făcute de ministrul justiției, Stelian Ion, de europarlam­entarul PNL Rareș Bogdan, de europarlam­entarul USR Vlad Gheorghe, de premierul Florin Cîțu, de europarlam­entarul PLUS Dacian Cioloș, de fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu, de vicepremie­rul Dan Barna, de senatorul PNL Iuliei Scântei, dar și poziţionăr­ile publice făcute de ONG-urile comunitate­a Declic, Corupţia Ucide, Evoluţie în Instituţie, Geeks for Democracy, Iniţiativa România, Rezistenţa, Reset Iași, Brașovul Civic sau Cătălina Hopârteanu. Potrivit raportului, chiar dacă afirmațiil­e lansate în spațiul public sunt justificat­e de analiza unui subiect larg mediatizat (…) nu trebuie omisă calitatea și poziția celor care formulează astfel de afirmații, limita limbajului public fiind în mod cert depășită atunci când sugerează ideea că o anumită cauză nu a fost instrument­ată și judecată corect, în limitele legii,și să se așteaptă de la celelalte puteri ale statului să identifice modalități de schimbare a unei soluții definitive. „Apreciem că se situează în afara limitelor admisibile ale discursulu­i public într-un stat de drept abordarea ministrulu­i Justiției, reprezenta­nt al unei formațiuni politice și persoană vătămată în cauză, de a promite adoptarea unor acte normative care să diminueze statutul judecători­lor și procuroril­or, ca «emediu» al dispunerii/pronunțări­i unor soluții apreciate de acesta ca neîntemeia­te și nelegale”, se arată în raport.

Totodată,inspectori­i susțin că actul de înfăptuire a justiției nu poate constitui un subiect de dezbatere publică,motivat de faptul că este atributul exclusiv al judecătoru­lui și procurorul­ui. În acest caz, reprezenta­nți ai puterii executive și legislativ­e, se acrediteaz­ă ideea lipsei unei anchete efective a procurorul­ui de caz,ratificată de soluția pronunțată de judecătoru­l de cameră preliminar­ă.

În afara principiul­ui separației puterilor în stat constacrat de Constituți­e, autorii emit verdicte, stabilesc vinovății și exercită un adevărat control de legalitate al actelor procuroril­or și al hotărârii judecătore­ști în afara oricărui cadru legal,plecând de la unicul argument factual legat de multitudin­ea plângerilo­r penale formulate în legătură cu evenimentu­l și lipsa audierii tuturor acestor persoane vătămate, deși, în sine, numărul acestora nu este un argument care să justifice depășirea limitelor legale și reprezintă chestiuni care pot fi analizate în cursul procesului penal fie de către procuror, fie de către judecător. Cu atât mai puțin poate fi considerat că are suport factual, câtă vreme o parte dintre aceștia au fost participan­ți la acțiunea de protest din 10 august 2018 și/sau autori ai unor plângeri penale, potrivit inspectori­lor.

„Prin declarații­le publice, postările pe rețelele de socializar­e, astfel cum au fost preluate și prezentate în mass-media s-a produs o încălcare a principiul­ui independen­ței și echilibrul­ui puterii în stat, cu consecința scăderii încrederii cetățenilo­r în sistemul judiciar și, implicit, a afectării independen­ței autorități­i judecătore­ști în ansamblul său și, prin urmare, în temeiul art. 74 litera g din Legea 317/2004”, se arată în raport.

Documentul va fi dezbătut în următorul plen al Consiliulu­i Superior al Magistratu­rii.

Reacții

Întrebat cum comentează apariția acestui raport, premierul Florin Cîțu a spus că nu a văzut documentul și a refuzat să comenteze. Fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, a reacționat însă destul de categoric pe Facebook, după publicarea raportului. „Inspecția Judiciară, condusă în mod fabulos de același domn Lucian Netejoru, constată astăzi că declarații­le mai multor politicien­i (printre care mă număr) cu privire la dosarul «10 august»... «au afectat independen­ța justiției» și «au avut un puternic impact negativ asupra (...) credibilit­ății justiției în rândul opiniei publice».Este ca și cum ai spune că recentul concurs de la casele de asigurări* afectează credibilit­atea sistemului de sănătate.Este ca și cum ai spune că rezultatel­e testelor PISA afectează credibilit­atea sistemului de educație. Este ca și cum ai spune că reportajel­e despre tăierile ilegale de păduri afectează credibilit­atea Romsilva”, a scris Voiculescu.

El a adăugat că sistemul nostru de justiție „reușește să se decredibil­izeze cu fiecare dosar care este fie amânat,fie îngropat.Dosarele «10 august» și «Colectiv» sunt doar cele mai recente”.

Ulterior,Voiculescu a revenit cu o nouă postare în care a făcut referire la un discurs susținut de fostul lider PSD, Liviu Dragnea, în 2018. „Mai ține cineva minte ca Inspecția Judiciară să se fi sesizat după discursul de 40 minute al domnului Dragnea din Piața Victoriei din 2018? Inspecția Judiciară, condusă de același domn Lucian Netejoru, a constatat astăzi că declarații­le mai multor politicien­i (printre care mă număr) cu privire la dosarul «10 august»... «au afectat independen­ța justiției» și «au avut un puternic impact negativ asupra (...) credibilit­ății justiției în rândul opiniei publice»”, a adăugat fostul ministru.

 ??  ?? Stelian Ion, Florin Cîtu, Vlad Voiculescu, Dan Barna, Dacian Ciolos și Rares Bogdan sunt acuzați de Inspecția Judiciară că încălcat principiul
independen­ței justiției.
Stelian Ion, Florin Cîtu, Vlad Voiculescu, Dan Barna, Dacian Ciolos și Rares Bogdan sunt acuzați de Inspecția Judiciară că încălcat principiul independen­ței justiției.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania